logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Becker Monaco BE 3130 CAN, NEC D78P0308GF – czy zmiana wsadu 24C02A uruchomi radio?

wrk1 05 Cze 2007 18:38 1450 4
REKLAMA
  • #1 3956483
    wrk1
    Poziom 10  
    Witam gorąo wszystkich !
    Może od razu do rzeczy; Prośba, jeśli ktoś mógłby mi pomóc będę bardzo wdzięczny. Mam Beckera Monaco BE 3130, procesor NEC D78P0308GF, pamięć 24C02A i najważniejsze, jest sterowany przez CAN-a. Chciałbym go uruchomić i w związku tym czy wystarczy podstawić inny wsad do oryginalnej pamięci, czy też podstawić nową pamięć z nowym wsadem i najlepiej gdyby ktoś z bardziej doświadczonych kolegów dysponował wsadem który ożywi radyjko. Teraz po podłączeniu mignie na 3-5 s. czerwona dioda i gaśnie, przez cały czas wyświetlacz martwy. Na pewno jest w pełni sprawne gdyż w kolegi "okularach" funkcjonowało do momentu wyjęcia.
  • REKLAMA
  • #2 3956781
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Obawiam się jednak że jest uszkodzone gdyż radia z tych aut jeśli nie widzą auta to piszą PROD a znane mi modele z tej serii BE3132 i 3136 nie potrzebują do pracy CANa. Podstawianie pamięci i zawartości to zawsze ostateczność, można to robić dla próby ale po takim zabiegu radio nigdy już nie jest idealne.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 3961540
    wrk1
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedz, niemniej jak wspominałem radyjko pracowało i przy mnie kolego wyjął wtyki i nie ma mowy o jakiejś innej ingerencji, dlatego podejrzewałem że jest sterowane CAN-em kiedy u mnie nie odpaliło. Jeśli twierdzisz że nie to może inaczej; czy wsad dobierać do 24C02A, czy do BE 3130 ? Bo oryginalnego już niema, myśląc że jest przez CAN-a, zapakowałem mu już inny mając nadzieje że to je ożywi i właśnie miałem tylko taki pod 24C02 a nie było tam wzmianki czy podejdzie pod BE 3130. Może ktoś posiada taki wsad który powinien zatrybić ? wtedy bardzo po proszę
  • REKLAMA
  • #4 3961602
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Zanim zaczniesz pakować wsady to zacznij myśleć i pomyśl trochę to co jest wsad do pamięci. To dane które w nim składuje procesor a to jak on to robi i co gdzie umieszcza zależy tylko od fantazji programisty który pisał program który on wykonuje. Moim zdaniem już masz po radiu, skopane zostało bo nie zachowałeś oryginału i na innym może ruszy pod warunkiem że będzie on od dokładnie takiego samego programu ale ponieważ w tej pamięci są także dane konfigutujące i strojące radio to idealnie już nie będzie. Nie dysponujesz przecież fabrycznymu przyrządami ani procedurą strojenia tego radia. Tylko głąby co nie mają pojęcia podstawiają wsady bo to najprostsze a pomyśleć to już przerasta ich wyobraźnię. Trzeba było wsad od telewizora na tej pamięci zapakować a jeszcze lepiej ze sterownika pieca gazowego, to dopiero miałby moc, grzewczą! Ogólnie to masz szczęście że nie jesteś w zasięgu mojej ręki.

SławeK
  • #5 3961639
    wrk1
    Poziom 10  
    Co za erudycja,i jaki sarkazm. Poczułeś się trochę nauczycielem tylko do tego trzeba mieć jeszcze mgr przed nazwiskiem i trochę kultury, nie będę odnosił się do epitetów którymi mnie obrzucasz bo nie umiem choćby zbliżyć się to poziomu twej odpowiedzi a po za tym dziś święto więc wszystkiego dobrego.
REKLAMA