logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie smary polecacie do konserwacji odsysacza?

Smok 22 Paź 2003 11:57 2389 9
REKLAMA
  • #1 370237
    Smok
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Witam !!!

Czym radzicie smarować odsysacz ???
  • REKLAMA
  • #2 370243
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Ja stosuję silikonowy środek przeciwprzyczepny dla tworzyw sztucznuch.
    Jest on stosowany do smarowania form we wtryskarkach do tworzyw sztucznych. Jest bezbarwny i w aerozolu. Poprawia szczelość odsysacza i smarowanie.
    TadeuszZ
  • REKLAMA
  • #3 370269
    goca marek
    Poziom 12  
    Ja używam talku, można kupić w aptece.
    pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #4 370296
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 370417
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    smar silikonowy do magnetowidow znaczy praktycznie do wszystkiego co sie rusza
  • #7 370938
    mardoq
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    a moze tak spróbować z wazetiną techniczą ?
  • #8 370953
    obet
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    WITAM
    ja na przykład mam odsysacz z mosiężnym tłokiem więc nie trzeba go smarować u tokarza zrobienie cylindra i tłoka z pierścieniami oraz nagwintowanie obu stron kosztuje około 30 złociszy (zpasowane extra) reszta czyli końcówka rękojeść i.t.d . ze zwykłego odsysacza sprężyna musi być troszkę mocniejsza polecam proszę nie przestraszyć się ceną przeżyje na pewno kilkanaście zwykłych ssaków
  • #9 372634
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    WD40 jest najlepszy do płytek 2 stronnych. Odsysacz dostaje niezłego kopa. To prawda że szybciej sie brudzi ale lepiej częśćiej czyścić i odsysnąć całość (kto odlutowywał coś z płyty głównej komputera to wie)
  • #10 372678
    adrian20
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    :arrow: Z tego ci wiadomo to smaruje się smarem silikonowym 8)

Podsumowanie tematu

✨ Do konserwacji odsysacza polecane są głównie smary silikonowe, które nie niszczą gumowych elementów tłoczka i nie przyciągają brudu. Zaleca się stosowanie silikonowych środków przeciwprzyczepnych używanych do form wtryskowych lub smarów silikonowych do magnetowidów, które nadają się do wszystkich ruchomych części. Alternatywnie można używać talku lub wazeliny technicznej, które również są bezpieczne dla gumy. WD40 bywa stosowany, jednak szybko się brudzi i zapycha, co wymaga częstszego czyszczenia. W przypadku odsysaczy z mosiężnym tłokiem można rozważyć wykonanie precyzyjnych elementów u tokarza, co eliminuje potrzebę smarowania. Ogólnie smar silikonowy jest najczęściej rekomendowany do utrzymania szczelności i płynności działania odsysacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA