Ja stosuję silikonowy środek przeciwprzyczepny dla tworzyw sztucznuch.
Jest on stosowany do smarowania form we wtryskarkach do tworzyw sztucznych. Jest bezbarwny i w aerozolu. Poprawia szczelość odsysacza i smarowanie.
TadeuszZ
WITAM
ja na przykład mam odsysacz z mosiężnym tłokiem więc nie trzeba go smarować u tokarza zrobienie cylindra i tłoka z pierścieniami oraz nagwintowanie obu stron kosztuje około 30 złociszy (zpasowane extra) reszta czyli końcówka rękojeść i.t.d . ze zwykłego odsysacza sprężyna musi być troszkę mocniejsza polecam proszę nie przestraszyć się ceną przeżyje na pewno kilkanaście zwykłych ssaków
WD40 jest najlepszy do płytek 2 stronnych. Odsysacz dostaje niezłego kopa. To prawda że szybciej sie brudzi ale lepiej częśćiej czyścić i odsysnąć całość (kto odlutowywał coś z płyty głównej komputera to wie)
✨ Do konserwacji odsysacza polecane są głównie smary silikonowe, które nie niszczą gumowych elementów tłoczka i nie przyciągają brudu. Zaleca się stosowanie silikonowych środków przeciwprzyczepnych używanych do form wtryskowych lub smarów silikonowych do magnetowidów, które nadają się do wszystkich ruchomych części. Alternatywnie można używać talku lub wazeliny technicznej, które również są bezpieczne dla gumy. WD40 bywa stosowany, jednak szybko się brudzi i zapycha, co wymaga częstszego czyszczenia. W przypadku odsysaczy z mosiężnym tłokiem można rozważyć wykonanie precyzyjnych elementów u tokarza, co eliminuje potrzebę smarowania. Ogólnie smar silikonowy jest najczęściej rekomendowany do utrzymania szczelności i płynności działania odsysacza. Wygenerowane przez model językowy.