logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić Intel E4300 na płycie GB 945 PLM-s2 bez opcji w BIOS?

m_i_s_i_e_k_k 06 Cze 2007 17:59 1295 9
REKLAMA
  • #1 3959629
    m_i_s_i_e_k_k
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.

Posiadam płytkę GB 945 PLM-s2 i procek Intela E4300. Dużo czytałem na temat tego procesora, że jest to jeden z najlepszych procesorów do podkręcania. I też tak chciałem zrobić, ale mam mały problem. W biosie nie ma opcji do zwiększania ani mnożnika ani szyny ani zwiększania napięcia.Co ciekawe,dołączony z płytą główną program "Easy Tune5" do podkręcania z poziomu Windowsa, ma zablokowaną opcję do OC.
    Czy ktoś spotkał się z takim problemem??? Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, co można zrobić, aby można było troszeczkę podkręcić procesor????

Z góry dziękuję i liczę na pomoc...

Moderowany przez conQeror:

Poprawiłem temat, niepotrzebne ozdobniki "!!!!"

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3967281
    firemireczeq
    Poziom 11  
    Najlepiej będzie jak wymienisz sobie bios na nowszy, oryginalny albo modyfikowany. Gdy to nie pomoże zawsze możesz spróbować drut modów albo łączeń L1, L2 na procku. Napisz jaką dokładnie masz płyte główną gigabyte ga-945plm-s2 rev. ??? napisz ile masz rev, to poszukam ci biosu!!!
    Albo ze strony www.gigabyte.pl ściągnij sobie program @bios, ten program znajdzie ci najnowszy bios do twojej płyty głównej i ci go sam wgra a to wszystko dzieje sie z poziomu windows.
  • #4 3967777
    m_i_s_i_e_k_k
    Poziom 11  
    Płytka to GB 945 PLM-S2 tak jak w temacie. A jezeli chodzi o bios i program do sciagania biosu, to mam go i juz go zainstalowalem, ale nadal nic...
  • #5 3967868
    firemireczeq
    Poziom 11  
    W niektórych płytach głównych, aby w biosie mieć opcje podkręcania należy jak się już wejdzie do biosu nacisnać Ctrl i F1.
  • #6 3967935
    m_i_s_i_e_k_k
    Poziom 11  
    hehe, tego tez juz probowalem i nic...
  • REKLAMA
  • #7 3967989
    firemireczeq
    Poziom 11  
    A szukałeś zmodyfikowanego biosu do tej płyty??
  • #8 3967996
    m_i_s_i_e_k_k
    Poziom 11  
    przyznam, ze nie szukalem i nie slyszalem o czyms takim...gdzie tego szukac i jak to dziala????
  • #9 3968140
    firemireczeq
    Poziom 11  
    Są to przeróbki oryginalnych biosów, mają odblokowane funkcje które normalnie nie są dostępne. Wpisz w www.google.pl modyfikowany bios do ...(w miejsce kropeczek swoją płytę główna) powinno ci coś znaleźć.
  • REKLAMA
  • #10 3969524
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Do tej płyty nie znajdziesz modyfikowanych biosów, szkoda czasu na szukanie.
    @firemireczeq na c2d chcesz robić moda L1??? Coś ci się chyba pomieszało.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz procesora Intel E4300 i płyty głównej Gigabyte GA-945PLM-S2 napotkał problem z brakiem opcji podkręcania w BIOS-ie oraz zablokowanymi funkcjami OC w dołączonym programie Easy Tune5. W dyskusji zasugerowano, że płyta ta nie jest optymalna do podkręcania i rekomendowano wymianę na model np. Asus P5B. Proponowano również aktualizację BIOS-u, zarówno oryginalnego, jak i modyfikowanego, który może odblokować ukryte funkcje podkręcania. Wskazano na możliwość użycia narzędzia @BIOS do aktualizacji z poziomu Windows. Próbowano także standardowego skrótu Ctrl+F1 w BIOS-ie, który w niektórych płytach odblokowuje dodatkowe opcje, jednak bez skutku. Wspomniano o modach sprzętowych procesora (łączenia L1, L2), ale zostało to skrytykowane jako nieadekwatne dla Core 2 Duo. Ostatecznie stwierdzono, że dla tej płyty modyfikowane BIOS-y są niedostępne, co ogranicza możliwości podkręcania i sugeruje, że dalsze próby mogą być bezowocne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA