logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Forte 101s – przesterowany dźwięk na wejściach liniowych, mikrofony OK

Dr. Plamo 06 Cze 2007 23:44 1554 15
REKLAMA
  • #1 3960874
    Dr. Plamo
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Mój problem z tym wzmacniaczem polega na tym, ze jak podłączam sygnał do którego kolwiek z wejść to dźwięk jest mocno przesterowany. Natomiast mikrofony wydają sie działać bardzo dobrze. Sygnał podłączałem z wyjścia karty dźwiękowej i z odtwarzacza CD. Czy ktoś może wie w czym tkwi problem?? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3961171
    adi_al
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    O ile pamiętam to w Forte było z przodu takie wejście osobne i przełączniki koło niego wejście było opisane jakimiś wartościami / nie te mikrofonowe przy potencjometrach/no i jak jest przesterowane a Ty masz sygnal z wyjścia jakiegoś urządzenia to musisz w tym urządzeniu zmniejszyć głośność bo z niego wychodzi Ci za mocny poziom.Trzeba to w miarę dopasować tu spuścić a na wzmacniaczu sumą podjechać.
  • #3 3961293
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 439
    Twoje wyjścia mają amplitude ok.1V.To jest zbyt dużo dla forte.Sprawdz czułość wejść zgodnie z zaleceniami kolegi adi-al.
  • #4 3961417
    Dr. Plamo
    Poziom 12  
    W odtwarzaczu CD niestety nie mam możliwości "wyciszyć" sygnału, natomiast jak podłączałem komputer to nawet przy najcichszym graniu tez występowały przesterowania.
  • REKLAMA
  • #5 3961459
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Spróbuję jutro znależdż papier do Forte.Cos może podpowiem.
  • #6 3961468
    Dr. Plamo
    Poziom 12  
    Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
  • #7 3961525
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1098
    Spróbuj podłączyć sygnał przez dzielnik --> patrz załącznik.

Pozdrawiam
    Adam
    Załączniki:
    • Forte 101s – przesterowany dźwięk na wejściach liniowych, mikrofony OK dzielnik.JPG (3.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3965712
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Wejście linii skrajne po prawej stronie ma czułość ok.0.8V powinno współpracować.
  • #9 3974902
    Dr. Plamo
    Poziom 12  
    Niestety pomysł z tym dzielnikiem sie nie sprawdził... Czy wiecie może co da sie jeszcze zrobić?? Dowiedziałem się jeszcze, że w tym wzmacniaczu wypieły się kolumny podczas dosyć głośnego grania. Czy to może być powód tego ciągłego przesterowania?? Jednak mikrofony też sa zniekształcane...
  • REKLAMA
  • #10 3975010
    S1
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Propozycja ADAM-T jest jak najbardziej prawidlowa ,jesli nadal jast dzwiek przesterowany trzeba zmniejszyc wartosc rezystora 47k lub zwiekszyc wartosc 470k do 1M ale chyba najlepiej zamiast rezystora 47k zastosowac potencjometr montażowy 47k i dobrac sobie poziom dzwieku ,oczywiscie dzilnik trzeba zaekranowac aby nie bylo przydzwieku.A co do znieksztalconego dzwieku to moze uszkodzila sie koncowka mocy skoro bylo grane na full i uszkodzily sie kolumny trzeba by to naprawic.
  • #11 3975066
    Dr. Plamo
    Poziom 12  
    No tak, ale w przypadku drugiego takiego samego wzmacniacza, niepotrzebny jest żaden dzielnik...? Kolumny nie zostały uszkodzone, a wypięła sie jedna kolumna....
  • #12 3975231
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1098
    No to sprawdź końcówkę mocy, że tak powiem pod względem elektrycznym. Rozbierz go i zrób jakieś pomiary: napięcia, tranzystory itp.

Pozdrawiam
    Adam
  • #13 3976760
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Kondensatory wyjściowe do wymiany. Jak dobrze pamietam to są 2 sztuki 2200 Mikrofaradów 80 V.
  • REKLAMA
  • #14 3977816
    Dr. Plamo
    Poziom 12  
    Faktycznie sa to dwa 2200/63V i mam pytanie, czy w celu sprawdzenia czy to była ich wina zamiast nich mogę włożyć dwa 4700/50V bo na chwile obecna tylko takie mam? Zauważyłem też, że na plusie jednego jest 28 v na plusie drugiego 0.5 v tak być powinno??
  • #15 3978057
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    NIE! padł ci potencjometr od ustawiania Okienka.. bo te końcókwki są zasilane pojedynczym napięciem... i jest specjalny potencjometr.. którym sie ustwaia.. żeby przez kodensatorem była równiucheńko połowa napięcia zasilającego...
  • #16 3979976
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Tam od razu potencjometr padł. Ale skoro na jednym z kondensatorów nie ma połowy napięcia zasilającego to faktycznie jedna z końcówek jest uszkodzona. Zrób tak: podłączaj się po kolei pod minus każdego z tych kondesantorów głośnikiem i sprawdź dla pewności która z nich zniekształca.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wzmacniacza Forte 101s, w którym sygnał podłączany do wejść liniowych jest mocno przesterowany, podczas gdy mikrofony działają poprawnie. Przyczyną może być zbyt wysoki poziom sygnału wejściowego (około 1V), który przekracza czułość wejść liniowych wzmacniacza. Zalecane jest zmniejszenie głośności źródła sygnału lub zastosowanie dzielnika napięcia (rezystorowego), ewentualnie regulowanego potencjometru 47k w celu dopasowania poziomu sygnału. Wzmacniacz posiada osobne wejście liniowe z czułością około 0,8V. Dalsze problemy mogą wynikać z uszkodzenia końcówki mocy, zwłaszcza jeśli podczas głośnej pracy doszło do uszkodzenia kolumn lub ich odłączenia. Wskazane jest sprawdzenie końcówki mocy pod kątem elektrycznym, w tym pomiary napięć i testowanie tranzystorów. Wymiana kondensatorów wyjściowych (dwa 2200 µF 63V) może być konieczna; niezalecane jest zastępowanie ich kondensatorami o innych parametrach bez odpowiedniej analizy. Uszkodzony może być także potencjometr ustawiający tzw. "okienko" napięcia, który reguluje równowagę napięć na kondensatorach wyjściowych. Zaleca się testowanie głośnikiem podłączanym kolejno do minusów kondensatorów, aby zlokalizować źródło zniekształceń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA