logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zasilacz regulowany 0-600V z ogranicznikiem prądu 0,5-1A?

decHa1982 07 Cze 2007 01:06 1859 5
REKLAMA
  • #1 3961032
    decHa1982
    Poziom 10  
    Witam szanownych forumowiczów
    Chciałbym zbudować zasilacz regulowany od 0 do 600V. Najlepiej żeby posiadał dodatkowo jakąś prosta stabilizację napięcia i ogranicznik prądu(prąd około 0,5 do 1A). Wogóle nie wiem jak sie do tego zabrać(tzn. do zaprojektowania czegoś takiego). Proszę o pomoc w zaprojektowaniu takiego zasilacza pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3961224
    Wirginiusz
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Czy naprawdę chodzi o zasilacz z regulacją napięcia od 0-600V a do czego to ma służyć. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3961607
    gregxp
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Jeśli regulacja ma być faktycznie od 0V to najbardziej sensownym rozwiązaniem byłaby kombinacja zasilacza impulsowego z liniowym ale jeśli nie masz doświadczenia z przetwornicami to lepiej się za to nie zabieraj.
    Można by ewentualnie zrobić zwykły liniowy zasilacz ale potrzebne by było odpowiednie trafo ze sporą ilością odczepów :D jednak to by było na pewno prostsze do uruchomienia.
  • REKLAMA
  • #4 3962185
    decHa1982
    Poziom 10  
    Rzeczywiście trochę przesadziłem z tym że regulacja ma być od 0-600. Jednak zależy mi żeby zaczynała się od jakiś niskich wartości powiedzmy 100V. Zasilacz ma służyć jako zasilacz laboratoryjny do zasilania przeróżnych konstrukcji, układów lampowych. Co od transformatora to chciałbym wykorzystać taki który juz posiadam(czyli od mikrofalówki daje on po stronie wtórnej ponad 2kV!!!, wystarczy odwinąc kilkadziesiąt zwoi i już mam potrzebny transformator). Wydajność prądowa myśle że większa niż 500mA nie będzie mi potrzebna. Czy w ogóle jest możliwe wykonanie takiego zasilacza lub jakiegoś podobnego. Proszę o jakieś porady, przykładowy schemat.
  • REKLAMA
  • #5 3962199
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    Na takie parametry, to na pewno za element wykonawczy będzie potrzebna dość potężna lampa. Dwie PL504 czy PL500 mogłyby się nadawać, ale są (najprawdopodobniej, nie sprawdzałem tego) na mniejsze napięcie.
  • #6 3962233
    decHa1982
    Poziom 10  
    k4be napisał:
    Na takie parametry, to na pewno za element wykonawczy będzie potrzebna dość potężna lampa. Dwie PL504 czy PL500 mogłyby się nadawać, ale są (najprawdopodobniej, nie sprawdzałem tego) na mniejsze napięcie.

Lampy PL500 posiadam akurat 2 sztuki. Po dość szybkim przemyśleniu tematu stwierdziłem że po przewinięciu mojego transformatora sieciowego zostanie dość sporo miejsca na nawinięcie kilku dodatkowych uzwojeń. Można by było zrobić regulacje powiedzmy od 350 do 600V na nowym uzwojeniu od 250 do 350V i kilka stałych napięć 200 150 100. Problem polega na tym że ja nie wiem jak zaprojektować taką regulacje. Jeśli posiadasz gotowy schemat z tymi lampami proszę wrzuć na pewno sie przyda.
REKLAMA