logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zasilacz laboratoryjny 0-50V 0-150A z regulacją na TL494?

MatiZ 12 Cze 2006 15:25 5867 28
REKLAMA
  • #1 2722408
    MatiZ
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam. Chcę zbudowac zasilacz labolatoryjny bardzo dużej mocy oczywiście impulsowy. Zasilacz w zalozeniu ma dawac napięcie wyjściowe regulowane w zakresie 0-50 przy wydajności prądowej ok. 150A. Prad też ma być regulowany.
    Posiadam juz wszytskie ważniejsze elementy poza sterownikiem, tzn:
    transformator impulsowy b. dużej mocy (od spawarki inwenterowej)
    prostownik (80V 180A)
    dławik, elektrolity
    i moduł mocy (półmostekna tranzystorach MOS, trafo sterujące itp.)
    Przy sterowaniu tego z generatora labolatoryjnego spokojnie udaje sie uzyskać te 50V - 150A.
    Problem tylko stanowi to ze i napięcie i prąd musi być regulowane. więc czy ktoś ma jakiś pomysł jak to dobrze rozwiązac???? Czy uda sie zrobić taki sterownik na TL494, na nim można zrobić regulacje napięcia (*PWM) oraz regulowane zabezpieczenie prądowe, tylko niewiem czy uda sie to zrobic w takiech zakresach. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2722448
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Przykro mi ale nie wyobrażam sobie takiego zasilacza. A wyobraźnię mam dużą.
    Ogranicz zakresy do sensownich granic - może coś z tego wyjdzie. Ogólnie: nie chodzi o duży prąd czy wysokie napięcie - chodzi o regulację od zera. Tego się po prostu nie da w sensownych kosztach zrobić.
  • REKLAMA
  • #3 2722460
    MatiZ
    Poziom 15  
    Generalnie ja wychodzę z zzalozenia ze niema rzeczy niemożłiwych. To po pierwsze. po drugie jak wiadomo układ TL494 posiada dwa wejścia sterująće jego pracą z jednego z nich planuję wykonać regulację prądu (w podobny sposób jak jest to zrobione w zasilaczach komputerowych tylko w większym zakresie) i to akurat jest całkowicie możłiwe. Problemem jest tylko regulacja napięcia. czy wie jaki zakres regulacji możan uzyskac za pomocą TL494 przy regulowaniu PWM ???
  • #4 2722488
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Problem nie w sterowaniu. Problem w tym, że jak walniesz krótkim impulsem 150+ A w kondensator, to choćby to był nie wiem jak dobry kondensator, to i tak nie stłumi on takiego impulsu do zera - za duża energia.
    Żądając wydajności na wyjściu 150A przy 50V nie możesz żądać równocześnie pracy przy 5V 1A - to się nie da pogodzić.
    Mogę sobie wyobrazić zasilacz 20-50V 0-150A, choć już to stworzy problemy ze stabilnością (trudna kompensacja sprzężenia zwrotnego).
  • #5 2722504
    MatiZ
    Poziom 15  
    Dobrze, rozumiem, choć cieżko mi to pojąć. skoro można regulować napięcie( PWM) np. w zakresie 0-50V przy 1A to równie dobrze można przy 150A. WIęc pozostawmy kwestię prądu. CHodzi mi o to jak w zasilaczu impulsowym wykonać regulację napięcia 0-50V ?????
  • #6 2723638
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    problem w tym ze zasilacz impulsowy ma pewne tetnienia na wyjsciu za ktore odpowiada dlawik i kondensator wyjsciowy. Nie da sie ich pogodzic z tak szerokim zakresem regulacji napiecia i pradu.
    Chyba ze wykonasz hybryde czyli wstepny zasilacz impulsowy a pozniej liniowy pracujacy na malym spadku napiecia.

Regulacja napiecia od 0V to tez pewien klopot bo przy bardzo malym napieciu bedzie wymagany wspolczynnik wypelnienia tak maly ze zaden uklad pwm nie poradzi sobie z jego wygenerowaniem. Uklad bedzie gubil cykle co nie odbije sie dobrze na stabilizacji.
    Co do pradu to trzeba bedzie albo wykonac wielki rezystor pomiarowy ale bardziel elegancko byloby mierzyc prad bezstratnie na jakims czujniku pola.
  • #7 2724514
    MarsJan^
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    MatiZ napisał:
    Dobrze, rozumiem, choć cieżko mi to pojąć. skoro można regulować napięcie( PWM) np. w zakresie 0-50V przy 1A to równie dobrze można przy 150A. WIęc pozostawmy kwestię prądu. CHodzi mi o to jak w zasilaczu impulsowym wykonać regulację napięcia 0-50V ?????

Podobny temat juz byl poruszany na forum. Regulacje mozna wykonac na kilka sposobow, ale mowimy oczywiscie o regulacji napiecia. Czy ta regulacja pradu jest faktycznie tak niezbedna? Zamiast tego proponuje zamontowac amperomierz jako informator przeplywajacego pradu.

Ograniczenie pradu mozna by uzyskac na tranzystorze mocy lub stabilizatorze regulowanym ale spowoduje to spadek napiecia i wydzielanie sporej ilosci ciepla. Regulacja pradu chyba nie jest praktycznym pomyslem. Jesli jednak Ci sie uda zamiesc rozwiazanie tego problemu na forum. Bardzo jestem ciekaw jak mozna to wykonac (w rozsadnych kosztach)

pozdrawiam
    i powodzenia
  • #8 2724534
    MatiZ
    Poziom 15  
    Tak jak wcześniej juz wspomnialem pominę regulację prądu. zrobię tylko zabezpieczenie przeciwzwarciowe i tyle. tylko ciągle niewiem jak poradzić sobie z regulacją napięcia. WIdzialem juz podobny zasilacz zbudowany jako praca dyplomowa. Miał wiele mniejszy prąd bo jesli dobrze pamiętam to 50A. Tam to bylo zrobione tak ze sie przełączało zakresy, tzn, był zakres 0-20V i 20-50V. Może stusując dwa układy regulujące napięcie w dwóch zakresach można by bylo zbudować ukłąd regulujący napięcie w takim zakresie. MA ktoś jakiś pomysł ????

Znajomy własnie podsunął mi pomysł zeby wykonać regulatora napięcia na triaku i zamontować to po stronie pierwotnej przetwornicy, przed mostkiem prostowniczym napięcia sieci, a ukłąd sterownika zasilać ze zwykłego transformatorka. W ten sposób można by było uzyskać regulację napięcia zasilającego transformator impulsowy, i dzięki temu uzyskac regulację napięcia wyjściowego. co szanowni koledzy o tym sądzicie ????
  • #9 2727061
    majster256
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    witam
    popieram zdanei ' nie ma zeczy nie mozliwych'
    tak jak juz ktos wspominal najtrudniej bedzie to filtrowac
    bardzo ladne filtrowanie mozna uzystakc stosujac 3 000uF na 1 A a tu 150A wiec niemal 0.5F to kondensator jak wiadro:)

rozwiazania sterowania sa 2
    1 to uP i PWM z odpowiednim softem
    a drugi to procesor analogowy na wzmacniaczach operacyjnych

ten drugi bardziej praco chlonny ale moze okazac sie bardziej nie zawodny:)
  • #10 2727085
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Analogowo? 50V 150A? Ponad 7.5 kW?
    Bądż poważny.
  • #11 2727108
    majster256
    Poziom 21  
    a od czego mamy tranzystory, tyrystory, triaki??

Dodano po 2 [minuty]:

a w ogole to MatiZ pisla ze na gereratorze lab. mu to chodzi wiec juz sobie z tym poradzil
    teraz szuka tylko czegos co pozwoli mu regulowac parametry wyjsciowe
  • #12 2727120
    irek2
    Poziom 40  
    3000uF/1A?? Na wyjsciu przetwornicy??
    Chyba koledzy rozmijaja sie z tematem.

Problem nie lezy w tym ze sie nie da zrobic regulacji napiecia i pradu tylko w tym ze jakosc tych regulacji bedzie marna.

Nie bardzo tez rozumiem jak mozna podlaczyc zasilacz 7,5kW do sieci 220V? Moze to jest zasilacz do warsztatu na trojfazowe?

Najwiekszy problem jaki tu widze to te wszystkie elementy duzej mocy i pojemnosci. Ale kolega twierdzi ze wszystko ma, wiec nie wiem jaki problem wykonac sterownik. Zwykly TL494 i po krzyku.
    Mozna zmodyfikowac aplikacje z kitu AVT2779.
    Regulacja napiecie to podawanie za pomoca potencjometru napiecia odniesienia w zakresie 0-5V, a probkowanie z wyjscia przez dzielnik 1:10.
    Regulacja pradu tak samo tylko ze trzeba zastosowac jakis rezystor pomiarowy a najlepiej czujnik indukcyjny. Otrzymane napiecie z czujnika porownywac z zadanym napieciem odniesienia we wzmanciaczu bledu.
  • REKLAMA
  • #13 2727121
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Nie jest problemem zbudowanie zasilacza 50V 150A. Problemem jest zmuszenie go do pracy na przykład przy 5V i 1A albo 0.1V 150A.
    Zostało to już w tym wątku wyjaśnione - poczytaj uważnie.
  • #14 2727133
    majster256
    Poziom 21  
    poza tym do czego taki zailacz?? czy napewno okreslenie go 'laboratoryjny' nie jest przesada???
    a co do 5V i 1A to tylko polaczenie kaskadowe jak juz bylo wspominane wyzej
    mozna zrobic 2 wyjscia jedno z prostownika a drugie z tego zasilacza naprawde laboratoryjnego
  • #15 2727366
    warzywniak
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Wiesz co to był by kolos większy od mojego monitora crt
  • #16 2727559
    MatiZ
    Poziom 15  
    Widze ze zaczyna sie tu burza rozpętywać odnośnie tego tematu. Wiec Panowie, po pierwsze:
    z zasilaniem niema problemu, chodzi mi to na jednej fazie. Po drugie 50V przy 150A to jest juz wartość ekstremalna i takiej ten zasilacz nigdy nie będzie pracował. Jesli juz będzie pracował przy tak wielkiem prądzie to przy nie więcej jak 20V, takze moc pobierana z sieci nie sadze by kiedys przekroczyla 3kW.
    Prąd jest mierzony na boczniku, więc niema tez z tym najmniejszego problemu.
    Tak jak juz wspomnialem w tym momencie mam to urucomione i pracuje, z tym ze: kluczowanie tranzystorów jest realizowane na generatorze labolatoryjnym, a zasilanie poprzez regulowany autotransformator 0-250/10A.
    JAk narazie (ze względu na moc autotrafa) testowałem to na 16V - 120A.
    Narazie jedynym problemem jest regulacja napięcia. Narazie regulacja (bez obciążenia) to 0-50VDC , pod obciążeniem, (ze wzglądu na moc autotrafa) 0-16V/120A.
    Sednem sprawyu jest to, aby tą regulację napięcia zrealizować w sposób elektroniczny. Modulacją PWM napewno sie tego nie da zrobić, bo nie uzyska się regulacji od 0, można tylko za pomocą tego PWM regulowac wartośći dokłądnie, a zgrubnie trzeba będzie to zrobić po stronie pierwotnej AC lub DC. Ma ktoś jakiś pomysł na wykonanie takiego regulatora?????
  • #17 2728614
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 2728628
    majster256
    Poziom 21  
    hej mogl bys udostepnic schemat tego co juz masz????
  • #19 2729930
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    MatiZ napisał:
    Widze ze zaczyna sie tu burza rozpętywać odnośnie tego tematu. Wiec Panowie, po pierwsze:
    z zasilaniem niema problemu, chodzi mi to na jednej fazie. Po drugie 50V przy 150A to jest juz wartość ekstremalna i takiej ten zasilacz nigdy nie będzie pracował.

to ja zwyczajnie czegoś nie rozumiem, skoro: nigdy nie będzie pracował , to dlaczego tak ekstremalną wartość prądu podajesz?

MatiZ napisał:
    Jesli juz będzie pracował przy tak wielkiem prądzie to przy nie więcej jak 20V, takze moc pobierana z sieci nie sadze by kiedys przekroczyla 3kW.

To znaczy, ma to być zasilacz o stałej mocy maksymalnej i na dodatek realizujący wymianę wartości napięcia na wartość prądu.
    No, no, a teorię na ten temat, to gdzieś czytałeś, czy to jest może wymysł Twojej wyobraźni?

W XVII wieku też znali coś takiego jak automatycznego szachistę, cosik mi się zdaję, iż Twój zasilacz też ma mieć z tym nieautomatem szachowym coś wspólnego ...

Pozdrawiam
    Greg
  • #20 2730271
    MatiZ
    Poziom 15  
    GregBa napisał:

To znaczy, ma to być zasilacz o stałej mocy maksymalnej i na dodatek realizujący wymianę wartości napięcia na wartość prądu.
    No, no, a teorię na ten temat, to gdzieś czytałeś, czy to jest może wymysł Twojej wyobraźni?

Witam. Widze ze kolega GregBa ma jakiś problem albo ze zrozumieniem tekstu albo z wyobraźnią. ale juz mniejsza o to.

Wracając do tematu
    Odpowiadając na pytanie o tak duzy prad - zasilacz ma tak duży prą poniewaz mam zamiar testowac na nim ukłądy przystosowane do pracy przy dużym prądzie (układy i urządzenia samochodowe np. inwertery 12/230).

Ponieważ jak narzie w temacie niepojawiają sie żądne konkrety postaram sie sprecyzowac bardziej pytanie...:
    Czy wie ktoś z kolegow jak wykonać regulator napięcia po stronie pierwotnej, to znaczy albo regulowac napięcie AC na wejściu modułu mocy, lub regulować napięcie DC po prostowniku i filtrach????

Pozdrawiam. MatiZ

Bez docinków proszę!
    j.
  • #21 2730328
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 744
    Namotałeś trochę ... :D
    Rozumiem że chodzi o zasilacz regulowany z ustawianym ograniczaniem prądu? Czy z "bezpiecznikiem" elektronicznym?
  • #22 2730336
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    Nie wiem jak koledzy ale ja chciałbym usłyszeć choć 1 realną propozycje wykorzystania takiego zasilacza . Tego typu specjalizowane zasilacze buduje sie jako wielostopniowe przetwornice stopień wstępny obniża napięcie do napiecia o kilka volt wyższego od zadanego a następny stopiem dokładnie reguluje takie napięcie . Poza tym to co wydaje sie banalnym czyli te 150A to bardzo dużo nawet dla mosfeta biorąc pod uwagę że bedzie sie go włączać i wyłączać cały czas przy pracy przetwornicy może nie przekroczysz prądu ale podczas przełączania ugotujesz go bo nie bedzie w stanie wydzielć takiego prądu . Analogowo na 1 stopniu to prawie niewykonalne dla uwy=1V Uwe=51V 150A to 7,5kW czyli układ na kilkudziesięciu tranzystorach mocy i radiator wielkości kaloryfera poza tym takie napięcie i prad może zabić !!! lub okaleczyć . Robienie takiego czegoś jest poprostu śmieszne i bezsensowne . Zrób kolego dobry zasilacz do 30V i do 10A to zobaczysz o czym ty mówisz ...
  • REKLAMA
  • #23 2730381
    majster256
    Poziom 21  
    MatiZ podal do czego to potrzebuje i to ma sens

ja bym to zrobil tak ze wziol bym akumulator samochdowy i podlaczyl pod neigo prostownik taki zwykly do akumulatorow

ale jesli chesz zasilacz i chesz go sterowac po stronie pierwotnej to ja proponuje to na tyrystorach zrobic cos jak prostownik sterowany tylko ze to bedzie jak zasilacz impulsowy.. musi pracowac z obciazeniem... moze jakies sztucznie by sie dalo dac typu grzalka na np 20W

druga sprawa przmawiajaca za tym ze lepiej dac prostownik z akumulatorem to to ze gdy na wyjsciu zasilacza byly by spore tetnienia to przetwornica 12/230V moze sie inaczej zachowywac niz przy w miare stalym Uwy
  • #24 2730685
    MatiZ
    Poziom 15  
    Już raz pisałęm ze mam ten modul wykoany i sterowany z generatora labolatoryjnego. Regulację napięcia 0-50V uzyskuje poprzez regulację napięcia zasilającewgo na autotransformatorze. i Cały problem tego posta sprowadza sie w tym momencie tylko do zastąpienia tego autotransformatora elektroniczną regulacją. Mam nadzieję ze tym razem koledzy juz w końcu zrozumieli o co mi chodzi...
  • #25 2730947
    majster256
    Poziom 21  
    nie rozumie jak mozna sterowac zasilacz autotransformatorem mogl bys wrzucic jakis schemat???
  • #26 2731123
    MatiZ
    Poziom 15  
    niemam teraz jak narysowac schematu, ale wygląda to tak:
    siec->autotransformator regulowany->filtry->prostownik->filtry-> elektrolity->klucze MOSFET w układzie półmostka-> transformator impulsowy-> filtry-> Elektrolit->dławik->elektrolit

Klucze są sterowane z generatora labolatoryjnego oczywiście z separacja na transformatorku sterującym do tego zabezpieczenia pojnadnapięciowe bramki itp.

Generator daje stałą częstotliwość ok. 70kHz i amplitude ok. 10V
    Autotransformator reguluje napięcie zasilające 0-250V

Tak to własnie mam narazie zbudowane. działa dobrze.
    tranzystory mają 900V przy 35A wiec dobrze sobie z tym radzą.
  • #27 2731587
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Moim zdaniem 9kW (straty) to tylko trafo 3 fazowe(spawarki), Tętnienia przy filtrze LC byłyby znośne. Regulacja odczepami lub autotrafo,jeżeli by kolumny były wystarczająco wysokie. A niedoczytałem do czego to?
  • #28 2732454
    irek2
    Poziom 40  
    A ja caly czas sie zastanawiam co trudnego jest w wykonaniu prostego sterownika PWM chocby sterowanego potencjometrem (regulacja wypelnienia).
    Kolega ma caly uklad pradowy wiec jaki problem dolaczyc do niego np. TL494 czy SG3524 ,3525?

Regulowac napiecie zasilania sieciowego tylko po to zeby zmieniac napiecie wyjsciowe jest troche bez sensu.
  • #29 2732679
    majster256
    Poziom 21  
    facet teraz to mnie calkiem oglupiles:)

po 1 wywal ten autotransformator bo jak mowiles to on ci ogranicza max prad wyjsciowy i narazi enei masz tych 150A

po2 budujesz generator PWM i tym generatorem sterujesz mosfety i po problemie

mowiels ze z PWM nie bedzesz miec napiecia od 0V - nie prawda jak dasz wypelnienie 0% to na wyjsciu nie masz nic czyli 0V

oczywiscie tutaj bierzesz pod uwage przekladnie trafa. zasilasz to z sieci i chesz miec 0-50V na wyjsciu, to przekladnia ok 5 wiec na kazde 5 zwojow na uzwojeniu pierwotnym odpowiada 1 na wtornym

i przy takiej przekaldni i wypelneniu PWM 90% ( jak dasz 100% to spalisz trafo zrob jakies zabezpieczenie) max Uwy bedzie kolo 50V trzeba by policzyc dokladnie:)

nie wiem jaki jest gorny limit wypelneinia lae mysle ze na 95% tez powinno jeszcze dobrze chodzic

i po problemie:) aaa ten PWM im ma wieksza czestotliwosc tym lepiej:) bo prosciej go filtrowac.

a tak PS wiesz co to PWM??? tak dokladnie??

Dodano po 6 [minuty]:

a jesli tylko masz mozliwosc takiego zasilania to daj tam 3 fazy bedzie prosciej:)

jak masz dostep do oscyloskopu to pozneij zobacz sobie przebieg na wyjsciu przy zasilaniu tego 1 faza i obciazeniu 150A.... bedzesz sie zastanawiac czemu te elektrolity nie dzialaja:) chyba ze serio miasz ich na kolo 0.5F

Dodano po 39 [minuty]:

teraz jeszcze patrze na twoj opis....

po co za autotrafem masz filtr??? on nic nie daje musisz najpierw dac prostownik a pozniej filtr

w opisie sa takie zeczy jak 'elekrolit' 'dlawik' ' filtr'
    filtr w zasilaczu to glownie kondziolki czasem jeszcze dlawik. wiec co wchodzi w sklad twojego filtru???
    nie wiem moze ci sie zamotalo ale warto w jednej notatce urzywac tych samych nazw(nie raz auto a raz dwuslad:)) to ulatwia zrozumienie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy impulsowego zasilacza laboratoryjnego o zakresie regulacji napięcia 0-50V i prądu do 150A, sterowanego układem TL494. Autor posiada już kluczowe elementy: transformator impulsowy od spawarki inwertorowej, prostownik 80V/180A, dławik, elektrolity oraz moduł mocy w układzie półmostka na tranzystorach MOSFET. Problemem jest realizacja precyzyjnej regulacji napięcia i prądu w tak szerokim zakresie. Wskazano, że regulacja prądu jest trudna i często zastępowana zabezpieczeniem przeciwzwarciowym, natomiast regulacja napięcia PWM na TL494 jest możliwa, ale przy bardzo niskich napięciach (bliskich 0V) pojawiają się problemy z generowaniem bardzo małych współczynników wypełnienia i stabilnością układu. Proponowano różne metody: regulację napięcia po stronie pierwotnej transformatora impulsowego za pomocą triaka lub tyrystorów, zastosowanie autotransformatora regulowanego (obecnie stosowanego przez autora), a także sterowanie PWM bezpośrednio na kluczach MOSFET. Podkreślono, że filtracja tętnień przy tak dużych prądach wymaga ogromnych pojemności kondensatorów (rzędu setek tysięcy mikrofaradów) i dużych dławików, co komplikuje konstrukcję. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania czujników prądu (np. rezystor pomiarowy lub czujnik pola magnetycznego) do zabezpieczeń i regulacji. Dyskutowano też o ograniczeniach praktycznych i kosztowych realizacji takiego zasilacza, zwłaszcza przy ekstremalnych wartościach prądu i napięcia. Autor potwierdził, że zasilacz działa obecnie z regulacją napięcia realizowaną autotransformatorem, a celem jest zastąpienie go elektronicznym sterownikiem PWM na bazie TL494 lub podobnego układu. Wskazano, że kluczowe jest zrozumienie zasad PWM, odpowiedni dobór częstotliwości i filtrów oraz stabilizacja sprzężenia zwrotnego. Podsumowując, budowa zasilacza 0-50V/150A z regulacją PWM na TL494 jest możliwa, ale wymaga zaawansowanego projektu sterownika, odpowiednich elementów mocy i filtracji oraz kompromisów w zakresie zakresów regulacji i stabilności pracy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA