logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive Iomega Mini 1GB nie chce się zainstalować pod XP

bocian 07 Cze 2007 17:12 2019 9
REKLAMA
  • #1 3962691
    bocian
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Posiadam takowego pendriva od dwóch lat i nigdy nie było z nim problemów aż tu pewnego dnia po włożeniu go do laptopa z którym zawsze współpracował wyskoczyło okienko "windows znalazł nowe urządzenie i prosi o sterownik" i właściwie dalej nie mogę nic z nim zrobić bo XP sam wykrywał te urządzenie a teraz prosi o sterownik.Inne pendrivy są dobrze rozpoznawalne więc system jest dobry.Wydaje się że wykasowała się z niego jakaś informacja coś takiego jak jego własny bios i Windows przez to nie rozpoznaje tego flasha.Czy jest jakiś soft który może to naprawić,może być pod Linux bo najbardziej zależy mi na danych które się tam znajdują.Szukałem na stronie producenta ale nic nie mogłem znaleźć.
  • REKLAMA
  • #2 3962990
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź jak pen zachowuje się na innym komputerze.
  • REKLAMA
  • #3 3964322
    bocian
    Poziom 12  
    Na innym komputerze zachowuje się dokładnie tak samo,jest wykrywany jako nowy sprzęt ale nie wiadomo co to jest i system prosi o sterowniki.Wiem że bedzie ciężko to naprawić rozebrałem tego pena przedmuchałem gorącym powietrzem ale nie dało to żadnych skutków.Bedę musiał napisać maila do producenta i zapytać czy coś da się z tym zrobić bo nie chcę jeszcze z niego zrezygnować i pragnę odzyskać te dane.
  • REKLAMA
  • #4 3964418
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Spróbuj pod innym systemem operacyjnym (może jakiś linux sobie poradzi).
  • #5 5194497
    Adrian_19
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam mam identyczny problem z takim samy penem. Czy jest jakis sposob zeby go naprawic?? Bo widze ze temat troche umarl :)
  • #6 5194965
    tronic1
    Spec od komputerów
    Można rozebrać pena i sprawdzić pod kątem zimnych lutów lub od razu przelutować odpowiednim sprzętem.
  • REKLAMA
  • #7 5196110
    Adrian_19
    Poziom 11  
    Aha czyli to moze byc jakies uszkodzenie mechaniczne... a oprocz tego ma ktos jeszcze jakies pomysly? Pozdro
  • #8 5197718
    tronic1
    Spec od komputerów
    Nie raz "puszczają" styki, luty między wtykiem a płytką pena, w naturalny sposób narażone na awarię.
  • #9 5199704
    bocian
    Poziom 12  
    Rozebrałem swojego pena i grzałem go gorącym powietrzem ale bez rezultatu,wrzuciłem go do szuflady i czeka na lepsze czasy,prawdopodobnie pamięć flash jest uszkodzona i trzeba by mieć dobry programator aby sprawdzić ją na zewnątrz i może zaprogramować nowym wsadem,tylko skąd go wziąźć.
  • #10 5206765
    Adrian_19
    Poziom 11  
    Kurde to niedobrze. Myslalem ze uda sie go uratowac no ale trudno to pewnie tez wyladuje w pulce podobnie jak Twoj... :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pendrive Iomega Mini 1GB, który wcześniej działał poprawnie pod systemem Windows XP, nagle przestał być rozpoznawany i system prosi o sterowniki, mimo że inne pendrive'y działają bez problemu. Urządzenie jest wykrywane jako nowe, ale brak jest odpowiednich sterowników, co sugeruje uszkodzenie wewnętrznego oprogramowania (firmware) lub pamięci flash. Próby naprawy obejmowały testowanie na innych komputerach oraz rozbieranie i podgrzewanie pendrive'a gorącym powietrzem, jednak bez efektu. Wskazano możliwość uszkodzeń mechanicznych, takich jak zimne luty lub przerwy w połączeniach między wtykiem USB a płytką drukowaną, które można naprawić przez przelutowanie. W przypadku uszkodzenia pamięci flash konieczne byłoby użycie programatora do zewnętrznej diagnostyki i ponownego zaprogramowania firmware, jednak brak jest dostępnego oprogramowania producenta ani wsadu. Sugerowano również próbę odczytu urządzenia pod systemem Linux, który może lepiej poradzić sobie z wykryciem pendrive'a.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA