Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Miele NOVOTRONIC W 340 - nie wylewa wody

dario65 07 Cze 2007 20:01 2961 8
  • #1 07 Cze 2007 20:01
    dario65
    Poziom 9  

    Jak w temacie...
    Sprawdzilem pompe na kable... dziala.... przez caly okres kiedy pompa ma pracowac na zlaczu jest okolo 40v
    Ciekawe, ze wzgledem masy(obudowy) jest 220
    Co dalej?

  • #2 07 Cze 2007 20:39
    sla555
    Poziom 10  

    Nie znam konkretnie tego modelu, ale jeśli pompka jest sterowana poprzez styki programatora to mogą one być nadpalone, jeżeli poprzez triak, to padła elektronika sterująca lub jest uszkodzony sam triak.

  • #3 07 Cze 2007 22:20
    dario65
    Poziom 9  

    nie wyjalem jeszcze elektroniki....wiec nie wiem czy na plycie sa przekazniki czy triaki do sterowania...OBEJRZE ELEKTRONIKE I POWIEM JAK TO WYGLADA

    Dodano po 30 [minuty]:

    SWOJA DROGA POMPKA JEST NIEWIELKIM OBCIAZENIEM...ZALEDWIE 30W.....ale nie bede gdybal wyjme elektronike obejrze potem zdam relacje...

  • #4 08 Cze 2007 18:37
    dario65
    Poziom 9  

    maly blad sie wkradl.....PRALKA TO MIELE W340 NOVOTRONIC......NIE W320
    dzisiaj znojomy z serwisu miele podpial interfejs do praleczki...probowalismy uruchomic pompe z poziomu serwisowego...przekaznik zaskakuje ale pompa nie rusza i nie ma napiecia na zlaczu.....hmm wyglada to na uszkodzony przekaznik....serwisant....nie mogl niczego wiecej sprawdzic...zreszta powiedzial ze nie bawia sie w szukanie uszkodzen w elektronice tylko wymieniaja caly sterownik...heheh zartownis...albo proponuja kupno nowej pralki...(jeszcze lepiej)....czy ma ktos jakies sugestie????

  • #5 10 Cze 2007 11:59
    sztum
    Specjalista - sprzęt MIELE

    Po rozebraniu elektronika sprawdz zaznaczony przekaznik.

    Pralka Miele NOVOTRONIC W 340 - nie wylewa wody

  • #6 10 Cze 2007 12:11
    WaWrzOL
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zmierz czy na zestyk przekaźnika podawane jest napięcie zasilające pompę. Jeśli będzie, a przekaźnik jest sterowany to należy go po prostu wymienić. Wspominałeś jednak, że przekaźnik był sterowany z trybu serwisowego, upewnij się czy podczas normalnego trybu pracy następuje sterowanie przekaźnika.

  • #7 11 Cze 2007 18:26
    dario65
    Poziom 9  

    tak probowalismy uruchomic pompe sterujac przez zlacze optyczne i program serwisowy...ale zmierzylem tylko napiecie na zlaczu pompy...wiec nie jestem w stanie stwierdzic czy przekaznik pracuje

    Dodano po 3 [minuty]:

    moze dobrym wyjsciem bedzie wylutowanie przekaznika i sprawdzenie go na 12v.....mierzac styki
    robocze?

  • Pomocny post
    #8 12 Cze 2007 13:57
    sztum
    Specjalista - sprzęt MIELE

    Sprawdz obwod pompy, wtyczka wlaczona jest do gniazda na froncie przekaznika (zdjecie).
    Powinienes miec opornosc okolo 145Ω.

  • #9 12 Cze 2007 18:04
    dario65
    Poziom 9  

    ...witam......przekaznik wymieniony..pompa pracuje prawidlowo...teraz jeszcze jakies pare testowych pran...dziekuje za okazana pomoc.
    przypominam jednoczesnie ze mam dostep do czesci ze sprzetu MIELE...oczywiscie uzywanego..(nowe czesci sa dostepne w polsce i przypuszczam moga byc tansze niz w irlandii)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME