logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Pioneer A-Z570 - strzelanie kanałów, brak napięcia na elementach

djmaly17 08 Cze 2007 01:02 2153 5
REKLAMA
  • #1 3963934
    djmaly17
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Witam właśnie zabrałem się nie dawno za zrobienie czegoś konkretnego a mianowicie mam zamiar naprawić wzmacniacz pioneera. Wszystko w tym wzmacniaczu chodzi prawidłowo tylko na wyjściu końcówki mocy oby dwa kanały charakterystycznie strzelają i po zmierzeniu napięcia stałego uzyskałem wynik równy napięciu zasilania tej końcówki a mianowicie 54V. Zmierzyłem napięcia na wszystkich elementach jakie były na tej końcówce i na paru kondensatorach i rezystorach nie było napięcia. Czy to dobrze czy na 100% tak nie powinno być i trzeba te elementy wymienić??? Proszę o taką fachową radę!
  • REKLAMA
  • #2 3963945
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Podaj markę i model wzmacniacza w temacie, napisz czy jesta na tranzystorach czy na scalaku i na jakim.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3964023
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Najlepiej byłoby gdybyś dysponował schematem wzm.,lub aplikacją końcówki i wtedy należy dokonać pomiarów.Z drugiej strony o ile nie dojdziesz do przyczyny to podmień układ-nie jest drogi a będziesz miał pewność wrazie występowania awarii,że należy szukać uszkodzenia w obwodach przedwzm.pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 3964289
    djmaly17
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Szukałem schematu i niestety ale go nie znalazłem. No nie wiem czy nie jest drogi ostatni znalazłem dwie wersje tego że schematy. wersja która jest zamontowana w kńcówce to stk4211v i kosztuje 70 zł a wersja stk4211II kosztuje 20 złoty i jaka w tym różnica prawie niczym się nie różnią tylko tyle że jest między nimi minimalna różnica napięcia maksymalnego ale to napięcie które podaję obecnie na końcówkę nie przekraczała by tego napięcia maksymalnego. Ale mianowicie chodziło mi tu czy na każdym elemencie powinno być napięcie??? Nie znam przyczyn uszkodzenia przywiozłem ten zmachol z niemiec wszystko chodzi cacy tylko na wyjściu końcówki macy strzelają wszystkie wyprowadzenia w głośnikach i ta końcówka była bardzo zaśniedziała. Proszę o pomoc!!!
  • #6 4211890
    sagem62
    Poziom 1  
    mam ten sam problem ze wzmacniaczem ale mi sie dziej tak jak jest za duzy sygnał wejscia do wzmacniacza
REKLAMA