logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak policzyć pszczoły w ulu za pomocą mikrokontrolerów AVR?

rafe 08 Cze 2007 12:08 4312 13
REKLAMA
  • #1 3964580
    rafe
    Poziom 10  
    Cześć.
    Czy wiecie w jaki sposób można by było policzyć pszczoły w ulu wykorzystując AVR-ki.

Dzięki.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3968699
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3968914
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3969295
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 68
    Najlepiej ustawić je w szeregu i wydać komendę "Kolejno odlicz!" ;-) , a tak na poważnie to masz zamiar to naprawdę wykonać? Możesz powiedzieć po co? Mam w sadzie dwa ule ale nigdy jeszcze nie przyszło mi na myśl by liczyć pszczoły! Zaintrygował mnie kolega!
  • #6 3972062
    mac_ker
    Poziom 13  
    elo,ja bym na twoim miejscu wziął miotacz ognii i je wszystkie zjarał pozdro ;]

Moderowany przez jankolo:

A ja na miejscu kolegi przemyslałbym, to co piszę przynajmniej przez miesiąc. Niniejszym to koledze ułatwiam

• REKLAMA
  • #7 3979145
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3985584
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam
    Pszczelarzem nie jestem, mój dziadek ma co prawda pasiekę, ale mój kontakt ograniczał się jedynie do fizycznego kontaktu z pszczołami, którego nie wspominam najmilej. Także na pszczołach się nie znam kompletnie, ale z tego co mi się wydaje dokładne fizyczne policzenie pszczół w ulu jest raczej, nie możliwe. Niektóre pszczoły opuszczają np w lecie ul, te które zbierają nektar, pyłek, niektóre jak robotnice i te które się mają "wylegnąć" nigdy nie opuszczają ula.
    Z tego co mi się wydaje to każda odmiana/rodzaj pszczół zakłada pszczelą rodzinę o statystycznie znanej liczebności.
    Pozdrawiam
    artur
  • #9 3986026
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1070
    jest na to sposob jednak do najlepszych nienalezy, jest nieelegancki i nalezalo by go nazwac biologicznym brut force
    Wytruc wszystkie prszczoly w ulu jakims "muchozolem" i policzyc
    Wszystkie inne rozwiazania beda obarczone powaznym bledem
  • REKLAMA
  • #10 3986041
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    A może poubierać się w te siatki pszczelarzy, zabrać aparat z wysoką rozdzielczością matrycy, i porobić zdjęcia :) ??
  • #11 3986261
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4182
    Nie trzeba zimą, wystarczy w nocy - pszczoły zawsze na noc wracają do ula. Gorzej z ważeniem bez nich - raczej nie wylecą
    wszystkie naraz (chyba, że je wypłoszysz, ale to może być dość ryzykowne, bo one żądlą), a już na pewno nie wylecą larwy.
  • #12 3986354
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    zrobic drugi taki sam ul, w nocy przełożyc kratki z larwami do drugiego,pustego- zważyć, a potem zważyc przszczoły w pierwszym ulu odejmując masę larw i ula drugiego...
  • #13 3986963
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4182
    Nie rozdzielisz w ten sposób masy larw od masy kratek...

A może by metodą liczenie pszczół? Tylko trzeba by chyba zrobić to tak: założyć ubiór ochronny,
    rozłożyć ul - wtedy pszczoły wylecą, złożyć go nie pozwalając pszczołom wlecieć z powrotem,
    a potem aż do zmierzchu liczyć pszczoły wchodzące do ula. Oczywiście larw się tak nie policzy.
  • #14 3988778
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod liczenia pszczół w ulu z wykorzystaniem mikrokontrolerów AVR. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie rur o średnicy umożliwiającej przejście pojedynczej pszczoły, wyposażonych w pary czujników światła (IR lub laser) do detekcji ruchu i kierunku przejścia, co pozwoliłoby na zliczanie pszczół wchodzących i wychodzących. Alternatywnie sugerowano ważenie ula z pszczołami i bez nich oraz oszacowanie liczby na podstawie średniej masy pojedynczej pszczoły, z uwzględnieniem zmienności masy larw i trutni oraz sezonowości aktywności owadów. Inne pomysły to liczenie pszczół wchodzących do ula po jego otwarciu i zamknięciu lub wykonanie zdjęć wysokiej rozdzielczości do analizy. Wskazano jednak, że dokładne fizyczne policzenie pszczół jest trudne ze względu na ich ruchliwość i biologiczne cechy. Pojawiły się również ironiczne propozycje, jak użycie środków owadobójczych, które jednak nie są praktyczne. Podsumowując, najbardziej realne technicznie podejście to zastosowanie czujników optycznych w połączeniu z mikrokontrolerem AVR do monitorowania przepływu pszczół przez kontrolowane przejścia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA