logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z zestrojeniem głowicy i wyregulowaniem wskaźników.

BARNI_GDYNIA 08 Cze 2007 21:35 984 1
REKLAMA
  • #1 3966184
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    Witam serdecznie. Mam problem z Radmorem 5102. Problem polega na tym że wskaźnik "sygnał" jest martwy, ani drgnie na ustawionym przełączniku FM STEREO i FM MONO, na AM działa idealnie. Doszedłem juz że na 99% mam źle zestrojona głowice. Ale to nie koniec moich kłopotów. Pyrki R414, R421, R222, R217 też są rozregulowane. Nawet R212 , R322, R306 były ruszane jeśli to ma znaczenie. Jednym słowem radio jest totalnie rozstrojone. Mam tutaj zamontowany stary typ głowicy - cała za ekranowana. Radmorka przestrajałem sam według schematu krążącego po elektrodzie. Nie dysponuje ani miernikiem częstotliwości, ani generatorami sygnału żeby to wyregulować. Jednym słowem przestrajałem go na "czuja". Mam na kolanach instrukcje serwisową do tego amplitunera ale nic mi ona nie da bo nie mam wymienionych wyżej przyrządów... Czy jestem to w stanie naprawić i jak mam się do tego zabrać? Myślałem o tym żeby zanieść go do serwisu radmora żeby mi to zrobili ale najpierw sam chciałbym się z tym zmierzyć.
  • REKLAMA
  • #2 3966749
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Pewnie znów narażę się fanatykom "Radmora", ale uważam, że najprost-
    szym, i najskuteczniejszym sposobem będzie wymiana głowicy.
    Oczywiście popsuje to szlachetny wygląd kultowych bebechów, ale za to
    problem powinien zniknąć. Niezbędna głowica wyposażona w ARCz, tak
    aby dołączyć istniejący układ. Ja montuję ją w miejscu starej, kładąc na
    kołkach gniazda, i przyklejając do pionowej płytki. Kilka krótkich połączeń
    i po bólu. Co do regulacji odbiornika, to jeżeli poprzednik pokręcił tylko
    potencjometry, powinno dać się wyregulować przy pomocy miernika
    uniwersalnego i instrukcji serwisowej.
REKLAMA