logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102-TE, brak stereo na FM mimo przestrojenia głowicy, co robić?

dawidus 14 Paź 2009 23:44 11412 21
REKLAMA
  • #1 7130029
    dawidus
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Witam,
    szukałem i szukałem w internecie odpowiedzi. Jest też troszkę tego na elektrodzie. Jednak w żadnym przypadku nie padła jednoznaczna odpowiedź w tym temacie.

Problem polega na tym, że głowica jest przestrojona przez poprzedniego właściciela.
    Łapie prawie wszystkie stacje i nic nie szumi (na 2m przewodu jako antena).
    Działa wyciszanie i Arcz. Wskaźnik led'owy "zero" też działa prawidłowo.
    Diody od siły sygnału na AM się zapalają.
    Niestety na FM pali się tylko jedna, czerwona, "0".
    Ktoś tutaj napisał na forum, że u niego problem znikł po wymianie elektrolitów na PPcz co uczyniłem. Niestety nie pomogło.

Dla lepszego zobrazowania problemu załączam filmik.
    TUTAJ
    Proszę o radę.
  • REKLAMA
  • #2 7130259
    Mr.K
    Poziom 24  
    Ocena: 379
    A słyszał kolega o układzie UL1601 (US 301 wg schematu), do czego on służy i na pewno znajduje się w twoim radiograju?

Proponuję ten temat Strojenie stereodekodera UL1601 - poradnik. a jak nie pomoże to wtedy ten temat i ten

Ogólnie tuner nie jest dobrze zestrojony.

Jak ktoś to zobaczy to R.p.14
  • #3 7130317
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    A co ma UL1601 do świecenia wskaźnika sygnału?

Wygląda na nie dokońca dobrze zestrojoną głowicę.
  • #4 7131065
    dawidus
    Poziom 20  
    Cytat:
    Ogólnie tuner nie jest dobrze zestrojony.

Jak ktoś to zobaczy to R.p.14

Przecież pisałem że szukałem, trzy dni na tym spędziłem.
    Niestety w żadnym temacie nie padła żadna konkretna odpowiedź.

Po regulacji peerkiem R217 w pewnym momencie przestaje działać wyciszanie, podnosi się sygnał i zapala dioda stereo. Jednak nie ma to nic wspólnego z lepszym odbiorem stacji.
    Jak już pisałem na płytce obok głowicy zostało wymienione 5szt elektrolitów. 2x 22uF, 47uF i 2x 4.7uF
    Objęte jest całe pasmo a odpowiednie kondensatory powycinane. Nie mam problemów ze złapaniem prawie wszystkich stacji. Niektórych nawet inne radia nie odbierają u mnie.

Jest coś co mogę samodzielnie zrobić aby to poprawić?
    Moja głowica to ta z ekranem w postaci ścianek (nie ta cała w puszce).
  • REKLAMA
  • #5 7131419
    BRAVO11
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Poszukaj postów użytkownika h.jaworski. W jednym z nich podpowiada co należy zrobić by poprawić "zaskok" stereo (oczywiście kwestia poprawnego zestrojenia głowicy jest tu sprawą podstawową i problem przy jej dobrym zestrojeniu nie powinien istnieć)
  • #6 7131601
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Zaskok stereo potrzebuje odpowiedni poziom sygnału nie ma sygnału nie ma stereo. Aby uzyskać dobry sygnał trzeba zestroić dobrze głowicę co czasami nie jest łatwe dla kogoś kto nie ma wiedzy o strojeniu głowic. Podstawa to sprawdzenie częstotliwości oscylatora czy jest odpowiednia bo często zdarza się że zestroi się na częstotliwość harmoniczną i wtedy klapa. ćzasami można podłączyć dodatkowy kondensator miedzy cewką L105 I lL106 aby lepiej przenikał sygnał o( wartości 2 do 3 piko ale tylko dla sprawdzania) na stałe staram się przybliżyć trochę cewki te do siebie. podnieś poziom sygnału można też dokładając kondensator o wartości 22nf do 56nf miedzy emiterem T202 a masą czyli równolegle do R210.
  • #7 7131628
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    dawidus napisał:

Przecież pisałem że szukałem, trzy dni na tym spędziłem.
    Niestety w żadnym temacie nie padła żadna konkretna odpowiedź.

Po regulacji peerkiem R217 w pewnym momencie przestaje działać wyciszanie, podnosi się sygnał i zapala dioda stereo.
    Tak pisałeś, ale pisałeś ogólnie o tunerze a tu trzeba zająć się samą głowicą a nie kręceniem czym popadnie. Dobrze poszukaj to znajdziesz metody strojenia na forum.
  • #8 7132522
    dawidus
    Poziom 20  
    Czyli to jest źle przestrojona głowica?
    Dam sobie z tym radę bez specjalistycznych przyrządów?
    Mam tylko multimetr cyfrowy LAUDMANN LM-807 i lutownicę.
    Oczywiście poczytam o strojeniu głowicy i postaram się coś zrobić wedle moich możliwości.
    Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Dodano po 2 [godziny] 13 [minuty]:

Teraz zauważyłem jeszcze jedną niepokojącą rzecz. Jak dociskam płytkę z głowicą do dołu to sygnał się troszkę zmienia... podczas strojenia (ale raz na lepsze a raz na gorsze).
    Czego to może być wina?
    Albo i nie... sam już nie wiem... do kręcenia używam zapałki. Jak dociskam troszkę płytkę podczas kręcenia i potem wyjmuję zapałkę to stacja się gubi... hmm

Dodano po 40 [minuty]:

Ojej, zauważyłem brak trymetru C120... on chyba powinien być na miejscu?
    Czy wylutowany z amatora 3 stero się nada? Mam tam ukruszony 1 rdzeń w cewce więc i tak radio nie za bardzo działa...
    Czy jak obejmuję całe pasmo to muszę jeszcze kręcić C120?
    Załączę zdjęcie to będzie wiadomo o co chodzi.
    Radmor 5102-TE, brak stereo na FM mimo przestrojenia głowicy, co robić?Radmor 5102-TE, brak stereo na FM mimo przestrojenia głowicy, co robić?

Dodano po 11 [minuty]:

Gdzieś czytałem, że ktoś na czas strojenia przylutował do "kołka" nr 13 na PGU przewód jako antenę... faktycznie po dotknięciu tej 13nastki jakość odbioru się znacznie poprawia. Efekt lepszy niż na wejściu antenowym... Jednak sygnał cały czas "0".
    Czy to dobry pomysł?
  • #9 7134836
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Trymer c120 powinien być, do tego jeżeli podłączenie anteny do kołka 13 poprawia sygnał to oznacza że albo w głowicy masz uszkodzenie albo źle zestrojone obwody wcz. Sprawdź napięcia na tranzystorze wejściowym T101 bo może być uszkodzony, jak jest ok to podłącz dodatkowy kondensator jak na zdjęciu i spróbuj od nowa zestroić głowicę do tego policz liczbę zwojów na cewce oscylatora bo chciał bym wiedzieć czy została skrócona czy nie. Sprawdź wartość kondensatora C124 powinien po wymianie mieć około 3.3pf a nie wymieniony ma 10p. Po tym co widać na zdjęciach to wyraźnie widać że coś nie tak jest przestrojony może mieć kłopoty z uzyskaniem dobrej częstotliwości oscylatora a przez to głowica może być zestrojona na częstotliwość Harmoniczną dlatego uważam że niezbędny był by pomiar częstotliwości heterodyny aby prawidłowo zacząć przestrajać tą głowicę. Czy przy cewce L101 jest kondensator C103?? bo nie widzę na zdjęciu.
  • #10 7135031
    dawidus
    Poziom 20  
    Co do C103... jeżeli to jest ten pomiędzy L101 a C104 to jest tam jakiś kondensator. Jest tak wciśnięty, że go prawie nie widać. Powinien tam być?
    Zdjęcie pokazuje o którą 13nastkę mi chodzi i o miejsce kondensatora C103 (nie jestem pewny czy to ten.
    Cytat:
    dlatego uważam że niezbędny był by pomiar częstotliwości heterodyny aby prawidłowo zacząć przestrajać tą głowicę.

Niestety nie mam czym pomierzyć... Ten mój miernik może tylko do 20kHz chyba...
    Napięcia zmierzyłem względem masy... tak miało być?
    Co do c124 to wygląda na to, że chyba nie był wymieniany...
    Zamiast C124 już wlutowałem 3.3pF
    Trymetr C120 też już jest też wlutowany.
    Co dalej?

Regulamin p.15
    (dj-MatyAS)

Przepraszam za błąd ortograficzny. Staram się ich nie popełniać.
  • #11 7135714
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Policz jeszcze ilość zwoji na cewce L107, C103 powinien mieć 1nf. Napiecia na tranzystorze są dobre. co do miernika częstotliwości to by się przydał, ja używam taki mały wymontowany z radia samochodowego gdzie była gałka a zamiast skali odczyt elektroniczny.
  • #12 7135778
    dawidus
    Poziom 20  
    Nie bardzo wiem jak to policzyć.
    Wygląda mi to na 5,5 zwoju. Zaczyna się po jednej stronie cewki a kończy po przeciwnej. Dlatego to 0.5 napisałem.

Dodano po 4 [godziny] 27 [minuty]:

Zmierzyłem napięcie przestrajania i wynosi 3.0V-24.8V
    Martwi mnie napięcie wychodzące z transformatora, powinno być chyba 40V ale 3V to nie aż taka duża różnica chyba?
    Drugie napięcie jakie wychodzi to równo 18.0V
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 7138040
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Czyli cewka nie była skrócona trzeba ją skrócić o 1 zwój ja to robię kroplą cyny na górze uzwojenia robię zwarcie tak aby cewka była zwarta z pętlą niżej. Napięcie na trafie jest dobre i nie istotne w tym przypadku. Ważniejsze już by było dobre napięcie na tranzystorach z boku. Zrób kroplą cyny zwarcie na cewce L107 załóż trymer wymień C124 na 3,3pf i podłącz dobrą antenę i spróbuj uzyskać skrajne stacje w twoim rejonie. Rozumiem że ogólne zasady strojenia głowić już poczytałeś czyli trymerem przy 108mhz a cewką przy 88mhz to próbuj uzyskać ten zakres,cewką L107 i trymerem C120 antenę możesz podłączyć pod L106 nie pod kołek 13 bo to może mieć wpływ na częstotliwość heterodyny nic więcej na razie.
  • #14 7138839
    dawidus
    Poziom 20  
    Zrobiłem to wszystko i ustawiłem całe pasmo.
    Łapie wszystkie najsilniejsze stacje. Co teraz?
    Zgodnie z poradnikami powinienem zestroić cewki L105 i L106?
    Niestety chyba żadna ich kombinacja nie powoduje zapalenia się diody zielonej od sygnału...
    Ma na to wpływ cewka L101?

Dodano po 4 [godziny] 54 [minuty]:

Powiem szczerze cze mam już dosyć męki z tą głowicą.
    Wstyd się przyznać ale rdzeń cewki L6 wkręciłem za daleko i mi "wpadł" albo się ukruszył.

Jeśli ma ktoś do sprzedania przestrojoną głowicę lub podejmnie się zrobienia mojej i jest z Łodzi to proszę o kontakt.
    Informację zamieściłem również w odpowiednim dziale.
    Użytkownikowi h jaworski serdecznie dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #15 7147134
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Jak wpadł to nie tragedia może od strony druku zrobić mały otwór i z drugiej strony wkręcić z powrotem jak się ukruszył to też go można tak wyjąć i jak jest ukruszony minimalnie to wkręcić odwrotnie, jak mocno to wymienić z innej głowicy. Jak chcesz to możesz mi podesłać tą głowicę ale o tym to na gg lub na pw.
  • #16 7160513
    dawidus
    Poziom 20  
    W piątek wieczorem jednak spróbuję naprawić tą cewkę.
    Wtedy dam znać i zapytam co dalej.
  • #17 7210919
    dawidus
    Poziom 20  
    Witam ponownie,
    dopiero dzisiaj miałem dostatecznie dużo czasu.
    Rdzeń był kawałkiem ukruszony.
    Wykruszyłem go do końca i przeczyściłem wacikiem dokładnie wnętrze cewki.
    Wkręciłem rdzeń z Amatora 3.
    Co dalej radzicie? Niestety nadal nie mogę uzyskać zapalenia się żadnej zielonej diody sygnału.
    Co robić?

PS:
    Całe pasmo już mam. Tylko słaby sygnał (jedynie dioda "0" od sygnału się świeci.)
  • REKLAMA
  • #18 7213308
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    A nie kręcił w tym radiu ktoś czym popadnie? Bo widzę że wszystkie peerki (te co widać na foto) masz jakoś dziwnie ustawione w jednakowej pozycji, czyli środkowej.
  • #19 7213927
    dawidus
    Poziom 20  
    Radmora kupiłem na allegro.
    Poprzedni właściciel w głowicy powycinał kondensatory i nie wiadomo po co wylutował trymetr.
    Reszty płytek nie ruszałem.
    Jeśli można to jakoś pomierzyć (nie mówię o częstotliwości bo nie mam czym) to zmierzę. Tylko nie wiem w których punktach jakie powinny być wartości napięcia.
    Pozdrawiam i liczę, że uda mi się to jakoś naprawić.
  • #20 7214154
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Sam nie jestem pewien tych ustawień, ale jakieś są podejrzane, reguluje się tam między innymi wzmocnienie wskaźnika sygnału. Niepamiętam już który do czego był (dawno nie grzebałem w tym Radmorze). Może ktoś kto ma ten model zobaczy ustawienia w swoim? Serwisówka też jest gdzieś w sieci.

Ogólnie wskaźnik ten nie jest zbyt czuły (ustawienie fabryczne czułości), trzeba mieć naprawdę dobrze zestrojoną głowicę i w miarę dobrą antenę i silną stację by się zaświeciły choć dwie ledy.

Edit:
    Spróbuj skorygować delikatnie L202 na płytce p.cz. Jeśli nie będzie poprawy to pokręć R414, pamiętając jego położenie. Jeśli już nic nie da poprawy, najlepiej jakbyś podłączył się z głowicą z innego pewnego tunera i sprawdził czy wskaźnik w radmorze drgnie.
  • #21 7215945
    dawidus
    Poziom 20  
    Niestety nie wiem jak wpiąć inną głowicę i nie bardzo mam z czego.
    Jeśli ma ktoś radmora 51xx to prosiłbym o fotkę wnętrza, bo chętnie bym porównał jak to wygląda.

Edytowany.
    Cytat:
    Spróbuj skorygować delikatnie L202 na płytce p.cz. Jeśli nie będzie poprawy to pokręć R414,

Na L202 nie zauważyłem wogóle reakcji.

R414 - hmm, jeżeli jest na max w prawo to świeci się jedna zielona dioda ale nie ma to nic wspólnego z lepszym sygnałem, ponieważ świeci się na stałe. Ustawiłem tak jak było.
    Może coś nie tak na tej płytce z L202 skoro nie reaguje?

R214 - jest ustawione na max... tzn max aby jeszcze wyciszenie działało.
  • #22 10250779
    boomtrack
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam .
    mam pytanie czy dołożenie tego kondensatora 2- 3.3pF pomiędzy cewki L105 i L106 w głowicy (ekranowanej, 2 płytkowej) Radmor 5102 może pozostać na stałe? czy tylko w ramach sprawdzenia? nie ukrywam że miałem podobny problem (radio odbiera czysto ale poziom sygnału był słaby) i po dołożeniu tego kondensatora nareszcie mam lepszy sygnał i na prawie wszystkich stacjach zapala się sygnał "Stereo" , wskazówka sygnał też się wychyla w zadowalającym zakresie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Radmor 5102-TE z przestrojoną głowicą FM, która mimo odbioru stacji i działania wskaźników nie generuje sygnału stereo – świeci się tylko czerwona dioda "0" sygnału FM. Wymiana elektrolitów nie przyniosła poprawy. Dyskusja koncentruje się na konieczności prawidłowego strojenia głowicy, zwłaszcza częstotliwości oscylatora heterodyny, oraz na sprawdzeniu i ewentualnej korekcie elementów takich jak cewki L101, L105, L106, L107, kondensatory C103, C120, C124 i potencjometry R210, R214, R414. Zalecane jest skrócenie cewki L107 o jeden zwój, wymiana kondensatora C124 na 3,3 pF, a także delikatne dokręcanie trymera C120 i regulacja cewek L105 i L106 w celu uzyskania pełnego zakresu strojenia od 88 do 108 MHz. Problem pogłębia uszkodzony lub ukruszony rdzeń cewki L6, który wymagał wymiany lub naprawy. Wskazano, że dołożenie kondensatora 2-3,3 pF między cewki L105 i L106 może poprawić poziom sygnału i pojawienie się sygnału stereo, jednak jest to zalecane raczej jako test niż stałe rozwiązanie. Wskazówki obejmują także sprawdzenie napięć na tranzystorach wejściowych i ewentualną wymianę uszkodzonych elementów. Brak odpowiedniego sprzętu pomiarowego utrudnia precyzyjne strojenie, ale możliwe jest wykonanie regulacji multimetr cyfrowym i lutownicą. Wskazano również na potrzebę porównania ustawień z innym egzemplarzem Radmor 51xx oraz na możliwość wymiany głowicy na sprawną. Ogólnie problem wynika z nieprawidłowego strojenia głowicy FM i uszkodzeń mechanicznych elementów, co skutkuje brakiem sygnału stereo mimo odbioru stacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA