logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto 1.2 przerywa na wolnych obrotach po wymianie rozrządu i czujników

sonic81 08 Cze 2007 23:26 6135 11
REKLAMA
  • #1 3966614
    sonic81
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Mam taki problem wymieniałem ostatnio pasek rozrządu, przewody wysokiego napięcia filtr powietrza a wcześniej jeszcze świece i od tej pory na wolnych obrotach auto mi przerywa co jakiś czas jakby się dusił i tak myśle że może jakiś czujnik mi pada. Zrobiłem małe pomiary i zmierzyłem rezystancje regulatora biegu jałowego wyszło mi 55,2 Ω zgodnie z książką 8) natomiast rezystancja czujnika położenia i prędkości obrotowej wału korbowego wyszła mi 938 Ω w książce mam ze ma sie mieścić w granicy 650-720 Ω a na internecie zaś znalazłem że może wynosić coś ponad 940 (nie pamiętam co to była za stronka) :cry: i teraz już nie wiem co o tym myśleć czy może to być ten czujnik uszkodzony czy może cos innego zastanawiam sie czy koło zębate dobrze założyłem podczas wymiany rozrządu czy jest jakaś zasada jak ta przerwa ma być usytułowana względem czegoś jeśli ktoś wie to proszę o odpowiedz :) góry dzięki :lol:
  • REKLAMA
  • #2 3966635
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    pierwsze: sprawdzić ustawienie rozrządu
    drugie: sprawdzić odległość czujnika od koła zamachowego (0,5-1,5mm)
    no a ta rezystancja trochę za duża powinno być tak jak piszesz 650-720Ω
  • REKLAMA
  • #3 3966655
    sonic81
    Poziom 11  
    ok dzieki za szybką odpowiedz jutro sprawdze ta luke i oczywiście ustawienie rozrządu jak to nic nie da to bede myślal nad wymiana tego czujnika i tak myśle że koszt nie będzie aż tak wielki bo ile taki czujnik może kosztować.
  • #4 3966688
    goldwinger
    sonic81 napisał:
    ile taki czujnik może kosztować.

około 100 zł
    ale wstrzymałbym się z wymianą bo w przypadku uszkodzenia tego czujnika auto nie pali
    można by jeszcze sprawdzić czy nie gubi iskry na którymś cylindrze ale na początek rozrząd
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 4063396
    sonic81
    Poziom 11  
    sprawdziłem rozrząd i wszystko ok jeszcze tak jak pisałeś chciałbym sprawdzić czy nie gubi iskry na którymś cylindrze tylko jak to zrobić :?: bo zauważyłem przez ten czas że jak jadę na wolnych obrotach np droga osiedlową 10-20 km/h i na 2 biegu to nie zawsze ale nieraz mam coś jakby brak iskry ale auto nie gaśnie tylko małe szarpnięcie po prostu przydusi go może i to nie jest szkodliwe ale na pewno denerwujące :? .
  • #7 4063456
    Blicek
    Poziom 26  
    Ocena: 217
    Odpal na zimnym silniku i sprawdzaj ręką czy rury kolektora się równo rozgrzewają. Zamontuj na chwile stare przewody. Moze twoje nowe przewody, to jakieś kiepskie podróbki np. firmy "Janmor"
  • #8 4063490
    goldwinger
    z tymi rurami to ostrożnie bo chwila i są gorące więc trzeba działać od razu po zapaleniu silnika, ale i tak nie jest to metodą na sprawdzenie czy jest iskra (rura może być zimna a iskra będzie w przypadku usterki mechanicznej)
    przewody można zmienić
  • #9 4066282
    sonic81
    Poziom 11  
    Przewody mam "SENTECH 8123" i wydaje mi się że to dobra firma za rozsądną cenę :?: ale mam tez te stare dobrze że nie wywaliłem to założę i sprawdzę co sie będzie działo sprawdzę też te rury kolektora. Na razie wielkie dzięki za pomoc :)

Dodano po 19 [minuty]:

jeszcze tak myślę że może to mogą być świece bo praktycznie jak je zmieniłem to zaczął przerywać przewody zmieniłem jakiś tydzień po a świece mam bosch prawdopodobnie o nr "FR6DC" ale jutro jeszcze sprawdzę wcześniej miałem champion Rc9ycc i wydawało mi sie że lepiej palił ale dopiero niedawno wymieniałem i nie uśmiecha mi sie inwestować w nowe przy kolejnej wymianie założę championa a co sądzicie o świecach NGK :?:
  • #10 4066691
    goldwinger
    polecam championa (trochę droższe ale efekty lepsze niż na NGK)
  • #11 4599412
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    witam
    mam podobny problem z puntem z 94 roku
    znajoma przyprowadziła bo jej szarpie i nie chce jechać...
    wymieniłem uszczelki od dekla zaworów ymyłem olej bo było mokro przy świecach, wymieniłem świece na NGK bo stare były BOSCHa i zaczął chodzić równiej i już nie szarpie tak, na obroty lepiej się wkręca jednak jeszcze jak chodzi na wolnych obrotach to lekko co chwila go zrywa jakby właśnie iskrę gubił na którymś cylindrze. Wymieniłem cewkę na nową i nadal to samo przełozyłem wyjęta cewkę za drugą starą i nadal to samo... widze tam przewody WN niebieskie janmor chyba które ktoś wymieniał z płół roku temu... co może być jeszcze przyczyną tego lekkiego szarpaniana wolnych obrotach????
  • #12 4622264
    sonic81
    Poziom 11  
    Witam.
    Mi pomogła zmiana świec na championa juz przez 3 miesiące jeżdżę i problem znikł wcześniej miałem boscha i strasznie nierówno chodził a na wolnych obrotach co jakiś czas szarpał teraz też od czasu do czasu mu sie zdarzy zmienić obroty ale praktycznie nie jest to wyczuwalne zresztą nie jest to nowe auto ma juz praktycznie 12 lat to tyle mogę mu wybaczyć :wink:
    Ja na Twoim miejscu sprawdziłbym te przewody WN ponoć firma janmor nie jest godna polecenia.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Fiata Punto 1.2, który po wymianie paska rozrządu, przewodów wysokiego napięcia oraz świec zaczął przerywać na wolnych obrotach. Pomiar rezystancji czujnika położenia i prędkości obrotowej wału korbowego wykazał wartość 938 Ω, co jest powyżej normy 650-720 Ω, co budzi wątpliwości co do jego sprawności. Zalecane jest sprawdzenie prawidłowego ustawienia rozrządu oraz odległości czujnika od koła zamachowego (0,5-1,5 mm). Wymiana czujnika nie jest pilna, gdyż uszkodzony czujnik wału korbowego zwykle uniemożliwia uruchomienie silnika. Dodatkowo sugerowano kontrolę iskry na cylindrach poprzez obserwację równomiernego nagrzewania się rur kolektora wydechowego oraz testowanie starych przewodów zapłonowych. W dyskusji pojawiły się sugestie, że przewody firmy Janmor mogą być niskiej jakości i powodować problemy. Wymiana świec na markę Champion poprawiła pracę silnika i zredukowała szarpania, natomiast świece Bosch FR6DC oraz NGK były mniej skuteczne. W jednym z przypadków wymiana cewki zapłonowej nie rozwiązała problemu, co wskazuje na możliwe problemy z przewodami WN lub ustawieniem rozrządu. Podsumowując, kluczowe działania to weryfikacja ustawienia rozrządu, kontrola odległości czujnika wału, testowanie przewodów zapłonowych (zwłaszcza unikanie tanich zamienników), oraz dobór odpowiednich świec zapłonowych, z rekomendacją na świece Champion.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA