logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza na pojedynczej lampie PL500 - poszukuję wskazówek

mlody91 09 Cze 2007 14:36 10127 8
REKLAMA
  • #1 3967953
    mlody91
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    Witam Serdecznie!
    Jestem zielony w kwestii lamp. Mam dwie lampy PCL86 i PL500 (stosowane w starych telewizorach). Z tego co czytałem to z mniejszej da radę wycisnąć mało mocy, a z drugiej (w układzie przeciwsobnym np. MELOMAN 25) można wycisnąć 25W. I tu się pojawia problem bo mam jedną PL500.
    Czy ma ktoś schemat wzmacniacza na pojedynczej lampie PL500? Będzie to głównie układ doświadczalny, aby zrozumieć mniej-więcej zasadę działania lampy i urządzeń opartych na lampach.
    Z góry dziękuję :)

Schemat wzmacniacza na pojedynczej lampie PL500 - poszukuję wskazówek

Jeżeli napisałem w niewłaściwym dziale, to przepraszam.
  • REKLAMA
  • #2 3968654
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Witam.
    Lampa PL 500 pracowała w telewizorach lampowych jako wzmacniacz odchylania pozimego. Zabawa będzie rzeczywiście bo napięcie żarzenia tej lampy to 27 V przy prądzie 300 mA. Maksymalna moc w klasie A wzmacniacza to ok 25 W. Jeżeli znajdę jakiś schemat w swoich "szpargałach" to jeszcze się odezwę.
    Pozdrowienia
  • #3 3973321
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    HeSz napisał:
    Witam.
    Lampa PL 500 pracowała w telewizorach lampowych jako wzmacniacz odchylania pozimego. Zabawa będzie rzeczywiście bo napięcie żarzenia tej lampy to 27 V przy prądzie 300 mA. Maksymalna moc w klasie A wzmacniacza to ok 25 W.

A ja powiem że nieprawda, bo 6W. Co Ty na to?

Na jednej PL500 wzmacniacz będzie kiepski: słaby (w porównaniu ze sporą mocą żarzenia) i mało liniowy. Widziałem "wynalazki" gdzie PL500 była zapięta w triodę lub sterowana z siatki drugiej. Te rozwiązania korzystnie wpływają na liniowość, ale generalnie PL500 nie jest typową lampą audio...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3973936
    HeSz
    Specjalista elektryk
    jethrotull
    Obaj nie mamy racji. Pomyliłem strony w katalogu lamp.Normalna wartość maksymalna dla PL 500 wynosi 12 W , a zaostrzona 17 W.
    Źrodło: Leonard Niemcewicz "Lampy elektronowe" WNT 1971 strona 528
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

podzielam jednak pogląd,że jako wzmacniacz audio PL500 ( EL 500 zresztą reż) jest do niczego
  • #6 3976681
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    HeSz napisał:
    jethrotull
    Obaj nie mamy racji. Pomyliłem strony w katalogu lamp.Normalna wartość maksymalna dla PL 500 wynosi 12 W , a zaostrzona 17 W.
    Źrodło: Leonard Niemcewicz "Lampy elektronowe" WNT 1971 strona 528
    Pozdrawiam

Kolego, znowu się mylisz. To Ty nie masz racji a ja mam. 12W to moc admisyjna lampy (anody) a nie moc wzmacniacza. Oznacza to że moc wyjściowa z jednej lampy wyniesie maksymalnie 6W.
    Moc "zaostrzona" jest zdefiniowana dla układu odchylania i nie zaprzątałbym sobie nią głowy w m.cz., tym bardziej w klasie A gdzie lampa pracuje cały czas na granicy swoich możliwości.

Cytat:

podzielam jednak pogląd,że jako wzmacniacz audio PL500 ( EL 500 zresztą reż) jest do niczego

Szkoda że twórcy melomana o tym nie wiedzieli ;)
    Nie polecałbym jednak tej lampy na początek, no i nie do SE.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 3977007
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Przyznaję rację. ( To skleroza - lampy nie miałem w ręce od ponad 20 lat). Obiecuję,że więcej nie będę się wymądrzał.
    Pozdrowienia
  • #8 4034536
    bog.op
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam :)
    Lampy PL500 czy EL 500 to faktycznie lampy wykorzystywane do pracy we wzmacniaczach odchylania poziomego. Jednak można na nich zbudować wzm. mcz. W niczym to nie przeszkadza. Co więcej. Lampy te pracują w odbiornikach telewizyjnych przy napięciu anodowym 100-150 V, a to oznacza, że można podłaczając je do prostownika dającego 350 V można zbudować wzmacniacz o mocy 50 W (oczywiście uklad przeciwsobny)
    Jest to możliwe ponieważ mają one duży prąd anodowy. Lampy pracujące z takim napięciem zasilania "chodzą" niemal na luzie. Jestem krotkofalowcem, choć od dawna nie zajmuje sie budowaniem urządzeń nadawczo-odbiorczych. Uklady modulacji nadajnikow krótkofalowych były oparte na tych własnie lampach i spokojnie może było te 50 W uzyskać. Można tez zastosować z lepszym rezultatem kolejne konstrukcje tych lamp np: EL... czy PL 504.
    Mam gdzieś schemat modulatora zbudowanego na tych lampach w ukladzie przeciwsobnym. Był to modulator anodowy, czyli uzwojenie wtórne tego transformatora dawało ok. 300 V w szczycie.
    Robiliśmy rownież tak, że uzwojenie wtórne było zmodyfikowane do pracy z ukladem głośnikowym i w ten sposób budowaliśmy wzmacniacze m.cz oparte na tym schemacie.
    Uklad ten był opublikowany w jednej z książek z dziedziny krótkofalarstwa i gdzieś ją jeszcze mam. Mogę ją odnaleść i udostępnić wam schemat tego wzmacniacza .
    Pozdrawiam miłośnikow konstrukcji lampowych :D
  • #9 4043050
    pslosarz
    Poziom 17  
    Ocena: 176
    mlody91 napisał:
    Witam Serdecznie!
    Jestem zielony w kwestii lamp. Mam dwie lampy PCL86 i PL500 (stosowane w starych telewizorach). Z tego co czytałem to z mniejszej da radę wycisnąć mało mocy, a z drugiej (w układzie przeciwsobnym np. MELOMAN 25) można wycisnąć 25W. I tu się pojawia problem bo mam jedną PL500.
    Czy ma ktoś schemat wzmacniacza na pojedynczej lampie PL500? Będzie to głównie układ doświadczalny, aby zrozumieć mniej-więcej zasadę działania lampy i urządzeń opartych na lampach.
    Z góry dziękuję :)

Na sam początek przygody z lampami proponowałbym Ci wykonanie wzmacniacza na lampie PCL86 (ECL86). Schematów wzmacniaczy na tej lampie jest multum, wystarczy poszukać. Może nie będziesz miał od razu jakiś kosmicznych mocy ale to 3-4W na PCL86 to nie tak mało.
    A poza tym do wzmacniacza na PL500 trudno jest zdobyć trafo głośnikowe (na zamówienie),a do PCL86 trafo możesz wziąść z jakiegoś starego TV (np. Rubin)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania lampy PL500 jako wzmacniacza audio na pojedynczej lampie. PL500 była pierwotnie stosowana jako wzmacniacz odchylania poziomego w telewizorach lampowych, z napięciem żarzenia 27 V przy 300 mA. Maksymalna moc wyjściowa w klasie A jest przedmiotem sporów – podawano wartości od 6 W do 25 W, jednak najbardziej wiarygodne źródła wskazują na około 6 W mocy wyjściowej, przy maksymalnej mocy admisyjnej lampy 12 W. Lampa ta nie jest typowa dla zastosowań audio, charakteryzuje się niską liniowością i dużym poborem mocy żarzenia, co czyni ją mało efektywną jako wzmacniacz audio w układzie pojedynczym (SE). Wzmacniacze z PL500 w układzie przeciwsobnym (push-pull) mogą osiągać większą moc, nawet do 50 W przy odpowiednim zasilaniu (np. 350 V), co jest wykorzystywane w krótkofalowych nadajnikach i modulatorach. Alternatywnie, dla początkujących polecane są lampy PCL86 (ECL86), które mają więcej dostępnych schematów i łatwiejszy dostęp do transformatorów głośnikowych z telewizorów. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące modyfikacji układu PL500, np. praca w triodzie lub sterowanie siatką drugą, co poprawia liniowość, ale nie rozwiązuje problemu niskiej mocy i efektywności audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA