Witam,
Przeszukiwałem piwnicę i znalazłem kilka ciekawych lamp, a dokładniej:
4x PCF802
3x PCL805
Wiem, że PCL805 to lampa stosowana głównie do odchylania pionowego w telewizorach, ale skoro już ją mam, to warto sprawdzić,
czy można zbudować na niej jakiś wzmacniacz audio.
Pytanie jest proste:
• Jaki układ wzmacniacza mógłbym na tym zbudować? Myślę, że stereofoniczny 2x 5 W załatwi sprawę.
• Jaki transformator głośnikowy będzie odpowiedni?
• Jakie dodatkowe komponenty będą potrzebne do poprawnego działania układu?
Czy można z nich osiągnąć zadowalające wyniki?
Nie pracowałem jeszcze z lampami elektronowymi, ale mam średnie doświadczenie ze wzmacniaczami półprzewodnikowymi.
Potrzebuję porady na temat zasilania, ale zastanawiałem się nad 300 V zasilania.
Oto schematy, które na razie znalazłem (przedwzmacniacz jest gramofonowy, końcówkę na innym poście znalazłem):
Przeszukiwałem piwnicę i znalazłem kilka ciekawych lamp, a dokładniej:
4x PCF802
3x PCL805
Wiem, że PCL805 to lampa stosowana głównie do odchylania pionowego w telewizorach, ale skoro już ją mam, to warto sprawdzić,
czy można zbudować na niej jakiś wzmacniacz audio.
Pytanie jest proste:
• Jaki układ wzmacniacza mógłbym na tym zbudować? Myślę, że stereofoniczny 2x 5 W załatwi sprawę.
• Jaki transformator głośnikowy będzie odpowiedni?
• Jakie dodatkowe komponenty będą potrzebne do poprawnego działania układu?
Czy można z nich osiągnąć zadowalające wyniki?
Nie pracowałem jeszcze z lampami elektronowymi, ale mam średnie doświadczenie ze wzmacniaczami półprzewodnikowymi.
Potrzebuję porady na temat zasilania, ale zastanawiałem się nad 300 V zasilania.
Oto schematy, które na razie znalazłem (przedwzmacniacz jest gramofonowy, końcówkę na innym poście znalazłem):