logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 406 - Klimatyzacja nie chłodzi mimo włączonego kompresora

r777 09 Cze 2007 16:53 15277 14
REKLAMA
  • #1 3968322
    r777
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    hmmmm moj problem polega na tym iz gdy wlanczam klime to dioda na przycisku swieci a kompresor sie nie zalancza:cry: bylem ostatnio w serwisie klimy i napelnili mi uklad wymienili nawet chlodnice i lipa problem dalej jest..... probowalem juz zalanczac kompresor na krotko i sie zalancza lecz nie chlodzi........ moze mi ktos pomoc????
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3968810
    gordon1
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Zmien serwis , bo szanujacy sie warsztat tak nie robi ze wymienia czesci a usterka dalej nie usunieta , powinni szczytac błedy to na poczatek , sprawdzic szczelnosc układu bo bez przyczyny układ sie nie rozczelnił .Sprawdz czujnik cisnienia w układzie klimy , podłacz na krotko .
  • #3 3969031
    marekfiesta
    Poziom 19  
    Ocena: 320
    czy to jest AC czy climatronik
    to jest ważne to moge coś dalej podpowiedzieć
  • #4 3969163
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 417
    To po co tam byłeś w tym warsztacie żeby wymienili skraplacz i klima dalej nie chodzi i za co im zapłaciłeś??
  • REKLAMA
  • #5 3969825
    r777
    Poziom 11  
    to jest zwykle AC .......... kiedy zalanczam agregat na krotko to zaczyna cos syczec w nawiewie lecz nie chlodzi............ i male pytanko gdzie znajduje sie ten czujnik cisnienia bo ja nie mam pojecia..........wymienili chlodnice bo ponoc byla ( i tu cytuje) "dziurawa jak sito" koszt tez nie byl niski........ wiec jesli istnieje mozliwosc to moglbym cos zdzialac bo do serwisu juz nie pojade.... nie na moj portfel
  • #6 4392124
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    99% uwalony przekaznik w BSI..w 406 to nagminne.da sie wymienic sam ten przekaznik,nie trzeba wymieniac calego bsi
  • #7 4393547
    r777
    Poziom 11  
    rozebralem bsi ale nie doszedlem ktory to przekaznik od klimy (nie pisze tego zeby nabijac posty wrecz przeciwnie) chcialbym aby ktos mi podal jakies wskazowki na ten temat cos odrobine wiecej z gory serdecznie dzieki...... klima jest potrzebna a szczegolnie jak wstaje z ranca i szyby sa zaparowane sam nawiew kupe daje wiec przydaloby sie klime naprawic
  • #8 4393969
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    wylij mi na priva nr nadwozia to Ci ustale gdzie szukac przekaznika.
  • REKLAMA
  • #9 4394675
    camel09
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    jak kompresor puszczasz na krótko to nie bedzie chłodzic dopuki wentylator nie chodzi. ostatnio mialem taki przypadek w 406 ze zalaczył na wyzszych obrotach na wolnych nie zalaczal klimy.
    sam raczej nie zrobisz.
  • Pomocny post
    #10 4395172
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    W bsi wpinasz 16 pinowa zielona kostke,13 pin z niej idzie na sprezarke,przesledz do ktorego przekaznika w BSI idzie sciezka z pinu 13 zielnej kostki,(bedzie jakos obok kostki z tego co pamietam)zeby go wymienic trzeba wyciac kawalek kratki wentylacyjnej bsi ktora jest nad przekaznikiem,zreszta sam zobaczysz.Pozdrawiam
  • #11 4395174
    r777
    Poziom 11  
    na wysokich obrotach tez nie chodzi wiec nie mam pojecia co to wyslalem nr nadwozia wiec jesli cos znajdziesz daj znac....... kiedy wlanczam przycisk od klimy to swieci sie dioda ze powinno dzialac ale z "mrozu" nici nie ma tez charakterystycznego spadku obrotow silnika tak jak przy zalanczaniu sie kompresora pomocy bo juz nie mam nerwow
  • REKLAMA
  • #12 4404235
    r777
    Poziom 11  
    znalazlem ten nieszczesny przekaznik i rzeczywiscie jest dupny ..... jest tylko problem bo nie moge dostac nigdzie takiego samego ale dzialam dalej
  • #13 4421509
    r777
    Poziom 11  
    wymienilem ten przekaznik i kiedy wlozylem BSI i uruchomilem auto to klima zaczela dzialac lecz nie moglem jej wylaczyc dzialala dzialala az przekaznik znowu szlag trafil
  • #14 4422218
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 336
    Sprawdź czy sprzęgło sprężarki nie ma zwarcia.
  • #15 5200605
    lachim
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam

Temperaturka na polu podskoczyła i klimki idą w ruch.

Opiszę moj problem:
    AC świeci sprężarka raz się załącza raz nie.
    Szukałem czytałem i znalazłem ten temat i to:
    http://peugeot-klub.com.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=2195
    Zgodnie ze zdjęciem dostałem się do środka przez wycięcie małej kratki w bsi, wylutowałem przekaźnik i po stwierdzeniu że jest uszkodzony styk NO wymieniłem przekaźnik na identyczny o identycznym układzie styków i wyprowadzeń.

Klimka znowu zadziałała 30 min i zamilkła, po zgaszeniu auta i ponownym zapaleniu znowu załącza się ze dwa razy i milknie, poprostu w trakcie jazdy zaczyna lecieć ciepłe powietrze.

Wypinanie bsi mam juz opracowane, ale jakie obwody jeszcze sprawdzać?
    Jakie występują zależności jakie czujniki sprawdzać.

Silnik itp nie wykazują kodów błędów.

Wentylatory startują szybko i po chwili pracują wolniej i klima działa.

Szukać usterki w sprzęgle sprężarki? Może dostawać samoistnie w czasie pracy zwarcie i przypalać styki w przekaźniku?
    Jest pomiędzy przekaźnikiem a sprężarką bezpiecznik?

Pozdrawiam
    Alex

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy klimatyzacji w Peugeot 406, gdzie mimo włączonej diody i uruchomionego kompresora, układ nie chłodzi. Wymieniono chłodnicę i napełniono układ, lecz problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie szczelności układu, diagnostykę błędów oraz kontrolę czujnika ciśnienia. Wskazano, że w modelu 406 częstą usterką jest uszkodzony przekaźnik klimatyzacji w module BSI, który można wymienić bez konieczności wymiany całego modułu. Lokalizacja przekaźnika jest przy zielonej 16-pinowej kostce BSI, pin 13 odpowiada za sterowanie sprężarką. Po wymianie przekaźnika klimatyzacja działała, jednak przekaźnik szybko ulegał uszkodzeniu ponownie. Zasugerowano także sprawdzenie sprzęgła sprężarki pod kątem zwarcia, które może powodować niestabilną pracę układu. Wentylatory działają prawidłowo, a silnik nie wykazuje błędów. Problem może wymagać dalszej diagnostyki obwodów sterujących i czujników w układzie klimatyzacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA