logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie moge włączyć kompa,problemy z uruchamianiem itp.

skaktus 09 Cze 2007 19:33 7904 7
REKLAMA
  • #1 3968724
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Witam. Do tej pory mój komp pracował tak jak powinien. Dziś 2 razy go uruchomiłem na ok godzinę za każdym razem i wszystko szło jak trzeba.

Natomiast wieczorem włączyłem listwę,wciskam klawisz włączania i nic, zero reakcji. Ruszam kablami itp komp nie startuje. Patrze na przednią ściankę a tam dioda od sygnalizacji że komp jest włączony (zielona) świeci się...dziwne.Rozbieram komputer a dioda na płycie głównej nie świeci (do tej pory zawsze świeciła po doprowadzeniu zasilania do zasilacza, komputer nie musiał być włączony-czerwona) Po główkowaniu sprawdzam zasilacz-da się go uruchomić na sucho-zielony plus masa. Podłączam inny zasilacz pod kompa i to samo-nie rusza. Resetuje bios, zero reakcji.
    Jeśli podłącze zasilacz pod pł. główną, i uruchomię zasilacz poprzez zwarcie zielonego i masy,komp startuje,ale nie ma obrazu, czerwona dioda na płycie głównej świeci,ale bardzo słabo. Jeśli w tym czasie nacisnę przycisk włączania kompa, dioda czerwona zaczyna świecić pełnym światłem, komp startuje i działa bezproblemowo.
    Przy włączaniu komputera gdy komp zlicza ramy wciśnięcie klawisza power powoduje przerwania liczenia ramu i dalsze uruchamianie kompa,trzymaniem klawisza power da się wyłączyć kompa ale nie zawsze-więc komp reaguje na ten przycisk.
    Kompa można bezproblemowo ponownie uruchamiać itp,natomiast po wyłączeniu nie da się go ponownie włączyć,trzeba zwierać przewody itp.

Nie mam pojęcia co jest zjechane, podejrzewam że układ włączający zasiłkę itp. Jeśli ktoś ma pomysł jak to naprawić, jakieś sugestie prosze o informację.

Zestaw kompa to:
    Zasiłka 480W Xilence-napięcia są prawidłowe,prócz lini 12 V - daje 12,66
    Proc Athlon XP 1700+
    512 ramu geil
    gforce 64 mb
    120 gm caviar
    DVD + nagrywarka DVD LG
    kontroler usb na pci
    SD live na pci
    płyta główna ECS K7VTA3

PS_jak uruchomie kompa zworką i komp już się uruchamia,wyjęcie zworki nie powoduje wyłączenia kompa
  • REKLAMA
  • #2 3968774
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Zmierz napięcia pod obciążeniem.
    Miałem już przypadek, że na luzie zasilacz niby dawał poprawne napięcia, ale pod obciążeniem spadały do zera...
  • REKLAMA
  • #3 3968787
    skaktus
    Poziom 37  
    Skoro komp startuje to napięcia nie mogą spadać i jak pisałem są prawidłowe.

Po 2 czytaj dokładnie to co napisałem-na innym zasilaczu jest to samo.
  • REKLAMA
  • #4 3968814
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    To zacznij od podstaw,sprawdź jak się uruchomi sama płyta z procesorem,bez pamięci,bez kart z odpiętymi od płyty paskami napędów.Jeśli będą sygnały biosa to dołóż pamięć,następnie grafikę i.t.d.
  • #5 3969070
    skaktus
    Poziom 37  
    tronic1 napisał:
    To zacznij od podstaw,sprawdź jak się uruchomi sama płyta z procesorem,bez pamięci,bez kart z odpiętymi od płyty paskami napędów.Jeśli będą sygnały biosa to dołóż pamięć,następnie grafikę i.t.d.

Ehh...nie ma znaczenia czy chce zastartować samą płytę czy cały zestaw czy np płyte+procek+ram - przyciskiem nie da się uruchomić.

Żeby uruchomić płytę z prockiem,samą płytę czy cały zestaw,musze podłączyć zasilacz do płyty głównej i zewrzeć zielony z masa,wtedy komp się uruchomi,jeśli jest grafika włożona, nie ma obrazu-kręcą się wiatraki,pracują dyski itp. Jeśli wtedy wcisne klawisz power na obudowie spowoduje jakby start kompa i mam juz obraz i poprawny start kompa. To samo dzieje się bez względu na kombinacje podzespołów-musze zewrzeć piny żeby cokolwiek uruchomić
  • REKLAMA
  • #6 3969150
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    No to masz uszkodzoną płytę.
  • #7 3969199
    skaktus
    Poziom 37  
    Tylko dlaczego po uruchomieniu zworką,jak komp wystartuje, moge wyjąć zworkę i komp już pracuje. można ponownie uruchamiać go itp...
  • #8 3972872
    sir_STARy
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Odszukaj na płycie oscylator 32k (wygląda jak kondensat. elektrolit. pozbawiony koszulki), następnie wysuń go spod drucika którym jest przytwierdzony do masy pcb (czasami zamiast drucika jest bezp. lutowany obudową do pcb) i postaw go pionowo tak jak np. kondensatory i spróbuj włączyć. Przy okazji warto by sprawdzić na oscyloskopie czy w ogóle chodzi. Jeśli to nie pomoże sprawdź dwa kondensat. smd będące przy obu nóżkach oscylatora, jeśli będą "podpadać" to załóż na ich miejsce (zazwyczaj tylko jeden pada) kondensat. smd z jakiegoś szrota czy nieużywanej płyty głównej z analogicznego miejsca. Typ płyty jest nieistotny, w tym miejscu każda płyta z reguły ma podobne wart. kondensat. Przyczyną kolejną może być uszkodzony kontroler Winbond np 977 TF AW (sorry przesadziłem tych się już nie stosuje) Generalnie warto sprawdzić czy któryś ze scalaków nie jest gorący w momencie gdy płyta jest podłączona do zasilacza i do sieci a komp. jest wyłączony (rozumiesz o co chodzi- twój i tak nie startuje dlatego podłącz i zewn częścią dłoni zwyczajnie podotykaj każdy z chipów czy się nie grzeją) Dobra, zagalopowałem się ale mnóstwo jest przyczyn takiego stanu rzeczy nie tylko w ECS-ach. Jak by co, służę pomocą. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer nie uruchamia się normalnie po włączeniu zasilania – dioda na przednim panelu świeci, ale płyta główna nie sygnalizuje zasilania (czerwona dioda nie świeci). Próby uruchomienia zasilacza "na sucho" i podmiana zasilacza nie przynoszą efektu. Komputer można uruchomić tylko poprzez zwarcie zielonego przewodu z masą na złączu ATX, jednak bez obrazu i z czerwoną, słabo świecącą diodą na płycie. Po naciśnięciu przycisku power na obudowie dioda świeci pełnym światłem i komputer startuje poprawnie. Testy z samą płytą i procesorem bez pamięci i kart rozszerzeń nie zmieniają sytuacji. Sugerowane jest uszkodzenie płyty głównej. Zalecane jest sprawdzenie napięć pod obciążeniem, testowanie działania płyty bez podłączonych komponentów, a także kontrola oscylatora 32 kHz na płycie głównej oraz kondensatorów SMD przy oscylatorze. Możliwe jest również uszkodzenie kontrolera Winbond. Warto zwrócić uwagę na ewentualne przegrzewanie się układów scalonych przy podłączonym zasilaniu, gdy komputer jest wyłączony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA