logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie włącza się, dioda na płycie głównej świeci, brak reakcji

piotrekb31 02 Lis 2006 16:27 1723 8
REKLAMA
  • #1 3179967
    piotrekb31
    Poziom 10  
    mam problem nie włacza mi się komputer wciskam power i nic się nie dzieje żadnej reakcji co się mogło stać nie mam zielnego pojęcia pierwzy raz mi sie tak stało gdy naciskam power nic się nie dzieje żaden wiatrak nie pracuje mnitor się nie włacza co się mogło stać dioda na płycie głównej świeci więc chyba płyta nie jest spalona sprawdzałem kable od prądu wszystko działa nic nie wskazuje na jakieś uszkodzenia. Proszę o pomoc?!
  • REKLAMA
  • #2 3180024
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Podaj pełny konfig.Sprawdź sam zasilacz,odłącz wtyk ATX od płyty,zewrzyj zielony z czarnym i sprawdź czy startuje zasilacz,czy są inne napięcia oprócz +5V SB.Może sam przycisk Power nie łączy,zewrzyj piny na płycie z pominięciem przycisku.
  • REKLAMA
  • #3 3180033
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Próbowałeś odłączyć zasilanie na np. minutę (odłączyć od prądu)?

Na początek sprawdź czy czasem mikroswitch od przycisku power się nie uszkodził (lub nie uszkodził się przewód). Jest on podłączony do płyty za pomocą specjalnej wtyczki. Zlokalizuj ją, odłącz i zewrzyj piny pod które był on podłączony za pomocą np. wkrętaka.

JEśli nie pomoże - napisz
    Opisz też pełną konfigurację sprzętu.
  • REKLAMA
  • #4 3180040
    Cybus18
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam. Napisz dokładnie czy wentylatory chodzą, czy startują dyski twarde i napędy CD. Zmierz napęcia na zasilaczu (najlepiej miernikiem). Spróbuj Wystartować podstawowy zestaw podzespołów czyli Procesor, grafika i ram. kiedy ruszy podłączaj po kolei pozostałe podzespoły. Pozdrawiam
  • #5 3183027
    piotrekb31
    Poziom 10  
    W tym jest problem że właśnie nic nie startuje w ogóle system nie reaguje nic się ne włacza próbowałem odłączyłem dysk napędy nic nie reaguje żaden wiatrak nie pracuje.
  • #6 3183083
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Próbowałeś zewrzeć piny od POWER i podmienić zasilacz (no i uruchomić ten który masz - tak jak napisał kolega wyżej)?
    Napisz co masz w tym komputerze (podaj konfigurację).
  • #7 3183547
    piotrekb31
    Poziom 10  
    konfigurację czego? Chodzi o podzespoły czy o co?
  • REKLAMA
  • #8 3183559
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Konfigurację komputera.Jaki zasilacz ? Uruchamiałeś zasilacz "na sucho" ?
  • #9 3184124
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Swiecenie diody przy braku reakcji reszty wskazywaloby na uszkodzenie podzespolow.Mozlwe,ze zasilacz zaszalal i ubil plyte glowna co sie CZESTO zdarza przy tanich zasilaczach.

Propnuje wyciagnac zasilacz i podlaczyc go na sucho.Obciazyc zarowkami i zmierzyc napiecia i podzielic sie nimi z nami.Lekura:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html

Nastepnie wymontowac poszczegolne podzespoly i srawdzic w innym kompie.

Rowniez dolaczam sie do prosby o pelna konfiguracje wraz z zasialczem.

Pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy komputera, który nie uruchamia się po naciśnięciu przycisku power – brak reakcji, nie startują wentylatory, dyski ani monitor, mimo świecącej diody na płycie głównej. Użytkownik sprawdził kable zasilające, które są sprawne. Wskazano na konieczność sprawdzenia zasilacza poprzez test "na sucho" (zewrzeć zielony i czarny przewód w wtyczce ATX) oraz pomiar napięć, zwłaszcza +5V SB. Sugerowano również zweryfikowanie działania przycisku power i jego przewodów poprzez zwarcie pinów na płycie głównej, pomijając przycisk. Zalecane jest uruchomienie minimalnego zestawu podzespołów (procesor, RAM, karta graficzna) i stopniowe podłączanie pozostałych elementów. Wskazano, że świecenie diody przy braku innych reakcji może świadczyć o uszkodzeniu płyty głównej lub zasilacza, co jest częstym problemem przy tanich zasilaczach. Proponowano także testowanie podzespołów w innym komputerze oraz podanie pełnej konfiguracji sprzętowej w celu dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA