logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha EMX 212S - Jak działa moc wyjściowa 2x200W przy poborze 300W?

IrZa 09 Cze 2007 21:58 3528 10
  • #1 3969183
    IrZa
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Proszę o wyjaśnienie: jak to jest, że powermikser Yamaha EMX 212S ma nominalnie 2x200W (przy 4 Ohm) przy power Consumption 300W. Moje pytanie jest dość głupie: jak można oddać 200W + 200W = 400W przy pobieraniu z sieci 300W. Jak pragnę zdrowia Yamaha zbudowała perpetum mobile. Nie jestem fachowcem w dziedzinie elektryczno- elektronicznej.
    IrZa
  • #2 3969407
    maniak dużych mocy
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Odpowiedź jest prosta Yamaha w tym produkcie zawyrzyła znacznie moc. Zakładając że ma końcówkę pracująca w klasie AB to sparawnoś wynosi max. 65% tzn. że pobór przy mocy 2 x 200W powinien być znacznie większy niż 400W Ale ja juz sie nauczyłem że na to co oni wypisują na tych swoich produktach to trzeba przyjąć poprawkę. Yamaha ma tendencje do zawyrzania mocy, na końcówkach i powermixerach.

Pozdrawiam!
  • #3 3971704
    IrZa
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    maniak dużych mocy napisał:
    Odpowiedź jest prosta Yamaha w tym produkcie zawyrzyła znacznie moc. Zakładając że ma końcówkę pracująca w klasie AB to sparawnoś wynosi max. 65% tzn. że pobór przy mocy 2 x 200W powinien być znacznie większy niż 400W Ale ja juz sie nauczyłem że na to co oni wypisują na tych swoich produktach to trzeba przyjąć poprawkę. Yamaha ma tendencje do zawyrzania mocy, na końcówkach i powermixerach.

Pozdrawiam!

Wynika z tego że właściwa moc wynosi 65% z 300W = 195W (2x97,5W).
    Czyż nie tak. Coś nie chce mi sie wierzyć, aczkolwiek nie jest to sprawa wiary, tylko ścisłej wiedzy technicznej.
    IrZa
  • #4 3971782
    maniak dużych mocy
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Bardzo możliwe że tak jest! Możesz sobie myśleć co chcesz, ale praw fizyki nie oszukasz. Odkąd pamiętam Yamaha zawsze zaniżała moc swoich produktów. Smutne, ale prawdziwe!
  • #5 3972321
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Dokładnie poszukaj postu BARTHEZZa o końcówce Yamahy co miała dawać 1200w w mostku a jak dawała z 400w byłoby dobrze...
  • #6 3972740
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    mozliwe ze yamacha zawyza ale nie mozna powiedzec ze wszystkie produkty maja zawyzona moc. Tak samo Electrovoice jak by sie uprzec to mozna im zazucic to samo w serii CP i w seri tanszej.
    Jednak niektore powermiksery maja na parawde w przyblizeniu swoja moc.
    Np zestaw przenosny na 10" 2x200 w ma realnie jakies 2x150 mimo naklejek i daje po uszach nalezycie...
  • #7 3972871
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3973255
    robert35-68
    Poziom 11  
    Pamiętajmy jeszcze o kolumnach które dołączamy do wzmacniacza, a szczególnie o ich efektywności. Zwykle jest to zakres od 95 db do ok 120 db. Zestaw o efektywności 95 db zagra o wiele ciszej niż zestaw o efektywności 100 db. Choć to tylko 5 db a różnica jest dość duża. Przekonałem się o tym kiedy wymieniłem w kolumnach głosniki niskotonowe które miały 93 db na EMINENCE KAPPA 98 db. Róznica była taka że kolumny grału dość głośno przy nie całej połowie mocy wzmacniacza. Z poprzednimi głośnikami wzmacniacz pracował na 3/4 mocy , grzała się końcówka mocy i występowały zniekształcenia. Oczywiście impedancja 8 OHM obydwu zestawów głośników.
  • #9 3973257
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Radze podkręcić bas np. w Emx312 i popatrzeć jak pięknie sie clipy palą i jak "cudnie": brzmi bas podbity w okolicach około 100Hz(bo tam sie chyba w Yamaszce podbija potencjometrem) a 125Hz na eq - no comments
  • #10 3973290
    robert35-68
    Poziom 11  
    I jeszce jedno. Miałeś okazję przetestować już Yamahę EMX 212 i co grała dość głośno prawda ???. Ja przez 7 lat obgrywałem różnae imprezy na zestawie EVER GREEN o mocy 1x200W. i kolumnach na 12 calowych głośnikach. Większe plenery lub sale obgrywałem na klumnach Akustyka na 15calowych Eminence Kappa. i było dobrze. Gdyby nie to że Eminence ma tendencje do spadku impedancji poniżej 6 ohm przy niektórych częstotliwościach co w moim przypadku powodowało zadziałanie zabezpieczenia przeciwzwarciowego wzmacniacza to dalej bym przy tym pozostał . Musiałem dołączać trzecią kolumnę szeregowo i niekiedy brakowało miejsca na scenie lub w samochodzie.
  • #11 11612130
    adamjaleczko
    Poziom 1  
    jak podlaczyc ta yamahe 212s pod ldm c-121

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozbieżności między deklarowaną mocą wyjściową powermiksera Yamaha EMX 212S (2x200W przy 4 Ohm) a jego poborem mocy z sieci (300W). Uczestnicy wyjaśniają, że moc nominalna podawana przez producenta jest często zawyżana, a rzeczywista moc wyjściowa jest niższa ze względu na sprawność wzmacniacza klasy AB, która wynosi około 65%. Oznacza to, że przy poborze 300W realna moc wyjściowa może wynosić około 2x97,5W. Podkreślono, że fizyki nie da się oszukać, a Yamaha ma tendencję do zawyżania mocy swoich urządzeń. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące efektywności kolumn głośnikowych, która wpływa na postrzeganą głośność, oraz doświadczenia z różnymi zestawami głośnikowymi i wzmacniaczami. Wspomniano również o problemach z clippingiem przy podbijaniu basu na modelach Yamaha EMX. Dodatkowo pojawiła się krótka wzmianka o podłączeniu Yamahy EMX 212S do miksera LDM C-121.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA