logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz JVC A-K100 - problem z prądem spoczynkowym i nagrzewaniem tranzystorów

dj_jasin 10 Cze 2007 20:04 2559 12
REKLAMA
  • #1 3971864
    dj_jasin
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Jeden kanał mam sprawny, z drugim jest problem tranzystory nagrzewają się do takiej temperatury, że się dymia, prądu spoczynkowego nie da sie ustawić ponieważ wynosi on ok 1V i nie da się go zmniejszyć, nawet jeśli potencjometr od prądu jest skręcony na minimum, po wymontowaniu rezystora emiterowego nic się nie pali i wszytsko jest ok, tylko po włożeniu tego rezystora zaczyna się palić. Szukałem uwalonych tranzystorów i rezystorów, było ich kilka i wymieniłem, ale dalej to samo, co polecacie???
  • REKLAMA
  • #2 3971941
    ATPAW
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Masz schemat do tego ?
    Czy na wyjściu masz DC?
    Sprawdziłeś wszystkie tranzystory i rezystory emiterowe?
    Kanał się nie podbudza(masz oscyloskop),?
    Nie masz czasami zwartego wyjścia ?
  • REKLAMA
  • #3 3971964
    dj_jasin
    Poziom 18  
    Schematu szukałem ale nie znalazłem. Nie ma stałego na wyjściu, kanał gra ale po kilku sekundach od włączenia wzmacniacza można smażyć jajka na radiatorze, tranzystore sprawne, oscyloskopu nie mam, kanał nie jest zwarty. Jedyny problem to prąd spoczynkowy nie da się zejść poniżej 1V.
  • #4 3972003
    ATPAW
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Napisz jaki jest prąd , a nie napięcie . A jeśli podajesz już spadek napięcia na rezystorze emiterowym to podaj jego wartośc. Masz pewnie coś zwartego stąd ten piecyk z tranzystorów, albo podbudzenie.
  • #5 3972011
    dj_jasin
    Poziom 18  
    Wartośc rezystora wynosi 0,47 Ohm.
  • REKLAMA
  • #6 3972022
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

Podmień tr. sterujący prądem spoczynkowym , gdyż może dawać zmiany pod napięciem . Sprawdź rezystory dzielnika , ciągłość scieżek i punkty lutownicze . Użyłeś oryginalnych części do naprawy ? Czy para sterująca pracuje w pętli nfb ?
  • REKLAMA
  • #7 3972061
    dj_jasin
    Poziom 18  
    Rezystory są dobre, orginalnych części nie dostane bo nawet gogle o nich nic nie mówią, a prąd spoczynkowy jest zrobiony chyba na jakiś śmiesznych tranzystorach, bo są 2 tranzystory mocy i na każdy kanał i jest jeszcze 1 ale nie wiem do czego on jest.
  • #8 3972074
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    masz 1v spadku na rezystorze 0.47om ????????przecież to jest 2.1A !!!!!!!!

WSZYSTKIE tranzystory sprawdziłeś są sprawne ??wzmacniacz jest sprzężony galwalicznie wine za zły prąd spoczynkowy może pośrednio ponosić nawet róznicówka ........

Przy takim prądzie to normalne że jak wyjmiesz R emiterowy to nie dymi .........
  • #9 3972082
    dj_jasin
    Poziom 18  
    Wymienie tranzystor od prądu spoczynkowego i zobacze co się będzie działo.
  • #10 3972100
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    dj_jasin napisał:
    prąd spoczynkowy jest zrobiony chyba na jakiś śmiesznych tranzystorach, bo są 2 tranzystory mocy i na każdy kanał i jest jeszcze 1 ale nie wiem do czego on jest.

Co to znaczy "na śmiesznych tranzystorach" ? Zobacz w sprawnym kanale i podaj oznaczenia tr. w końcówce , ew. napisz jakich zamienników użyłeś . Tr. od biasu masz między bazami pary sterującej . Co tam było oryginalnie i co wstawiłeś ?
  • #11 3972159
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    wez sie w garść i rób to z rękoma i nogami a nie może wymienie tto może tamto ludzie w totka miliony wygrywają to i mi sie uda ...........

sprawdz tranzystor po tranzystorze testem diody i na Bete sparuj parę róznicową sprawdz czy są dobrze wlutowane zrób to ch....mocno porządnie jak nie jesteś pewnien pytaj a nie będzie grał w loterie ............a tu ci po wymiane tego tranzystora prąd skoczy do 5A i odłamkiem scieżki dostaniesz .......
  • #12 3972192
    dj_jasin
    Poziom 18  
    To tak: tranzystor sterujący ma oznaczenie D636, tranzystory mocy to D1407 i B1016,, za sterujący podłożyłem BD135, a tranzystory mocy dałem BD911 i 12. Teraz sprawdzam co się będzie działo.
  • #13 6624498
    PAWEL20137
    Poziom 1  
    Mam kilka pytań na temat tego wzmacniacza jakby mógłby ktoś mi na nie odpowiedzieć i pomóc bo mam problem z tym wzmacniaczem byłbym bardzo wdzięczny. Jestem zielony w tych sprawach i szukałem w googlach ale nic nie znalazłem . Więc mam taki problem gdy włączę wzmacniacz gra normalnie cały czasz gdy jest podgłoszony w skali 3/10 volume lecz gdy pogłosze go na przykład na 3,5 lub więcej to pogra chwila i się wyłącza mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz JVC A-K100 ma problem z jednym kanałem, gdzie tranzystory mocy nagrzewają się do dymienia, a prąd spoczynkowy nie da się ustawić poniżej około 1 V na rezystorze emiterowym 0,47 Ω, co odpowiada prądowi około 2,1 A. Po wyjęciu rezystora emiterowego problem zanika. Wymieniono kilka uszkodzonych tranzystorów i rezystorów, jednak problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie schematu, obecności napięcia stałego na wyjściu, stanu wszystkich tranzystorów i rezystorów emiterowych, obecności zwarć oraz oscyloskopu do wykrycia oscylacji. Zalecano także wymianę tranzystora sterującego prądem spoczynkowym (oznaczenie D636) oraz kontrolę rezystorów dzielnika i punktów lutowniczych. Wymieniono tranzystory mocy z D1407 i B1016 na BD911 i BD912, a tranzystor sterujący z D636 na BD135. Podkreślano konieczność dokładnego testowania tranzystorów diodą i pomiaru wzmocnienia prądowego (Beta) oraz prawidłowego lutowania. W dyskusji pojawił się także problem z wyłączaniem się wzmacniacza przy podgłośnieniu powyżej 3,5/10, jednak bez dalszych szczegółów rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA