logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie Laptopa z PC, ale inne jak wszystkie :)

Mampir 30 Sty 2007 15:31 2136 10
REKLAMA
  • #1 3506862
    Mampir
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Na początek witam wszystkich :)

Temat jak pewno widzicie jest podobny do 100 innych tematów z tym że moje pytanie jest troszkę inne w porównaniu do tamtejszych tematów (pytań)[a może i nie :)], a co za tym idzie nie znalazłem na nie odpowiedzi.

A więc tak :) mam Laptopa HP compaq nc6000 i chciałbym się nim połączyć z komputerem stacjonarnym tzw. PC tak co by sobie coś z niego przegrać i korzystać z Internetu który jest podłączony tylko do tego PC’ta, ale nie chodzi mi tu o podłączenie po przez kartę sieciową gdyż ta karta jest już zajęta w PC’cie, może wyjaśnię jak chciał bym co by to wyglądało :).

Chciałbym jak napisałem wyżej podłączyć laptopa do PC tak co by mieć i neta i np. dostęp do plików na kompie zwykłym (wiem że mogę dokupić kartę sieciowa 2 do kompa i wszystko będzie działać i z tym się zgadzam ale :)) ale chciałbym też od czasu do czasu zabrać laptopa w podróż np. do kolegi, brata, ciotki :) gdzie wszyscy oni też mają zwykłe komputery PC z dostępem do Internetu, ale jak sami wiecie nie godzi się dokręcać im kart sieciowych itp. bo po pierwsze jest to czasochłonne zajęcie, a po drugie nie każdy godzi się na rozkręcenie jego ukochanego PC :) więc czy istnieje np. możliwość podłączenia im do kompa po przez port USB np. karty WiFi na USB i w miarę szybkie (5 min) skonfigurowanie obu kompów (PC i Laptop) bez robienia zbędnego szumu (szczególnie w PC co by mu ustawień nie sknocić sieciowych, a co za tym idzie że nagle nikt nie ma neta :)) ? czy niestety trzeba się za każdym razem namęczyć bawiąc się wpierw ustawieniami sieciowymi na komputerach PC, a potem zmianą bramek, adresów IP, DNS na laptopie ?

Krótko mówiąc :) jak najszybciej i najłatwiej podłączyć laptopa z komputerem co by mieć dostęp do sieci komputera jak i do Internetu, a przy tym się z byt wiele nie męcząc :) i nie psuć ustawień samego PC ? (bez korzystania z karty sieciowej) ?

Dodam że na razie nie mam karty WiFi na USB (i dlatego sam nie mogę swoich pytań przetestować or jak to się mówi :)) bo właśnie nie wiem czy jest sens jej kupowania dlatego pierw chciałem zasięgnąć opinii ludzi którzy jak miewam znają się co nie co na tym, a przynajmniej więcej jak ja :)
  • REKLAMA
  • #2 3506897
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Da sie to zrobic tak jak opisales, wpisywac adresow nie trzebabedzie za kazdym razem, bo po wlaczeniu udostepniania polaczenia karty obie beda juz prawidlowo adresowane ( moze sie pojawic konflikt kiedy dostawca stosuja podobna podsiec ). Wszystko zalezy od konretnych warunkow u tych znajomych i u ciebie. Najprostszym rozwiazaniem jezeli chodzi o sam internet bedzie podpinanie tego laptopa zamiast danego PC ( klonowanie mac itd ), z podzialem lacza u niektorych dostawcow moga byc problemy, bo moga to blokowac. Jak juz koniecznie chcesz poprzez radiowke to w kazdej z tych lokalizacji musisz zebrac wiecej informacji nt. adresacji zabezpieczen itd, ale sprobowac mozna, jak nie radio to sie polaczysz zamiast PC :)
  • #3 3506921
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Kartę sieciową na USB można kupić bez problemu i to zarówno przewodową jak i bezprzewodową. W przypadku wifi musiałbyś posiadać dwie karty (jedną w laptopie drugą do komputera stacjonarnego) łączysz je w trybie ad-hoc, ustawiasz adresację ip a na komputerze z netem włączasz udostępnianie internetu. Jak wiesz gdzie szukać ustawień to jakieś 5 minut roboty. Co do innych połączeń: można się bawić w połączenia poprzez USB, ale musisz mieć specjalny kabelek, ewentualnie można się łączyć poprzez irdę.

Najlepsze wyjście to jednak połączenie na kablu i druga karta sieciowa, ewentualnie zabawa z wifi na USB.

Pozdrawiam
    adikbo
  • REKLAMA
  • #4 3506927
    mbo
    Ocena: 845
    Rozwiązaniem będzie karta WLAN na USB lub karta LAN na USB.

Kartę LAN posiadam i działa dobrze.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 3507004
    Mampir
    Poziom 12  
    Dzięki za szybkie odpowiedzi czyli już mniej więcej wiem co jest grane :) ale ostatnie pytanie jakie połączenie proponujecie czyli karta sieciowa USB np. http://www.allegro.pl/item158493729_karta_sieciowa_usb_lan_rj45_najmniejsza_na_rynku_.html (to nie jest reklama tylko pytanie czy takie cudo działać może dobrze :)) plus po kablu do laptopa, czy może karta WiFi na USB i falami z laptopem, oba rozwiązania mają jakieś plusy i minusy np. sieciówka zwykła to zawsze dodatkowy kabel min 3-4 metry przynajmniej co o mnie chodzi, a karta WiFi problemy z przesyłaniem na odległość czy góra 8 metrów tego nie dotyczy :) pytam bo WiFi to dla mnie nowość co chodzi o własnoręczne używanie :). A i jeżeli mógłby ktoś polecić w miarę tanią a dobrą kartę WiFi na USB działającą z Laptopem HP Compaq nc6000 niestety karty WiFi wmontowanej w laptopa nie znam, ale wiem że też jest firmy HP to bym prosił oczywiście chodzi o coś w miarę taniego i nie koniecznie sprzęt z duża przepustowością głównie do neta, a pliki sobie sam dam rade jakoś przerzucać z PC na laptopa :).

EDIT:
    Cytat:
    PS. Twój temat niczym nie rużni się od innych, wszystko jest na forum

No teraz widzę w sumie że tak, ale to przez to że jakoś źle pytania sformułowałem :) bo głównie chodziło mi o to czy jak u kogoś np. wsadzę kartę WiFi skonfiguruje mu kompa to czy jak ją wyjmę i przyjdę za tydzień to czy dalej będzie i jemu i mi śmigać czy będzie ciągła zabawa, ale dobra odpowiedzi już uzyskałem na to co chciałem za co wielkie dzięki.

Temat można zamknąć, skasować dodać do archiwum dla nowych pokoleń :D z tym że nie wiem po co :) jeszcze raz wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi i pozdrawiam.
  • #8 3649923
    tomek07
    Poziom 11  
    pszepraszam że się wtrące nie kupuj karty lan usb istny bubel kiepsko chodzi
  • #9 3650620
    mbo
    Ocena: 845
    tomek07 napisał:
    pszepraszam że się wtrące nie kupuj karty lan usb istny bubel kiepsko chodzi

To zależy od tego co się zakupi.
    Jeśli jest to najtańszy śmieć z Allegro to nie ma się co dziwić że kiepsko działa.
    Jeśli jest podłączona do USB 1.1 to te będzie kiepska transmisja.

Przy USB 2.0 i dobrej karcie działa poprawnie - sam testowałem.
  • #10 3651865
    Mampir
    Poziom 12  
    Zgadzam się z przedmówcą że karty na USB są i dobre i złe głównie zależy od ceny ale nie zawsze ja dodam od siebie że jeżeli chodzi o karte na USB WiFi to polecam z czystym sumieniem ASUS adapter USB WL-167g sam używam 3 (2 non stop chodzą, a 1 jest do przenoszenia) mam paru kolegów co też mają te karty-adaptery i jak na razie nie narzekali :) od siebie dodam że przy tej karcie jest taka złączka która umożliwia ustawienie samego urządzonka w kierunku którym sobie wymyślisz niby bajer, ale cieszy :), mam też jedna kartę sieciową na USB na kabel w sumie to ma może ze 3-4 cm używam to tylko w trudnych sytuacjach i raczej krótko, ale przesiedziałem na tym "gówienku" ze 20 godzin i ani razu się na tym nie zawiodłem dodam tylko że nie wiem jak to działa na dłuższą metę - ciągłą prace, ale na moment wystarczy :) grunt to nie kupować w ciemno bo tylko się kasę wywali zawsze lepiej poczytać komentarze na temat urządzonka które chcemy kupić lub po prostu spytać się sprzedawcy lub na forum :)
  • #11 3655041
    Cinek1993
    Poziom 10  
    Jeśli masz w laptopie wbudowany BlueTooth to możesz sobie kupić Bluetooth USB Adapter.

+Prostota instalacji (żadna) :D
    +Prostota konfiguracji
    - słaby transfer (ale jak na twoje wymagania starczy)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy połączenia laptopa HP Compaq nc6000 z komputerem stacjonarnym w celu udostępniania internetu i plików bez użycia dodatkowej karty sieciowej w PC. Proponowane rozwiązania obejmują użycie karty sieciowej USB (zarówno LAN, jak i WiFi) oraz konfigurację połączenia ad-hoc z włączonym udostępnianiem internetu w systemie Windows XP. Wskazano, że karta sieciowa USB LAN może mieć problemy z jakością, zwłaszcza ta najtańsza, natomiast dobrej jakości adaptery USB WiFi, takie jak ASUS WL-167g, działają stabilnie i umożliwiają wygodne połączenie bezprzewodowe. Alternatywnie można rozważyć połączenie Bluetooth za pomocą adaptera USB, które jest proste w konfiguracji, lecz oferuje niższy transfer danych. Podkreślono, że konfiguracja wymaga ustawienia adresacji IP i udostępniania połączenia internetowego, a także uwzględnienia specyfiki sieci u różnych użytkowników. Najprostszym rozwiązaniem jest jednak dokupienie drugiej karty sieciowej do PC lub podłączanie laptopa zamiast PC do internetu, choć autor preferuje mobilność laptopa i elastyczność połączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA