Na początek witam wszystkich
Temat jak pewno widzicie jest podobny do 100 innych tematów z tym że moje pytanie jest troszkę inne w porównaniu do tamtejszych tematów (pytań)[a może i nie
], a co za tym idzie nie znalazłem na nie odpowiedzi.
A więc tak
mam Laptopa HP compaq nc6000 i chciałbym się nim połączyć z komputerem stacjonarnym tzw. PC tak co by sobie coś z niego przegrać i korzystać z Internetu który jest podłączony tylko do tego PC’ta, ale nie chodzi mi tu o podłączenie po przez kartę sieciową gdyż ta karta jest już zajęta w PC’cie, może wyjaśnię jak chciał bym co by to wyglądało
.
Chciałbym jak napisałem wyżej podłączyć laptopa do PC tak co by mieć i neta i np. dostęp do plików na kompie zwykłym (wiem że mogę dokupić kartę sieciowa 2 do kompa i wszystko będzie działać i z tym się zgadzam ale
) ale chciałbym też od czasu do czasu zabrać laptopa w podróż np. do kolegi, brata, ciotki
gdzie wszyscy oni też mają zwykłe komputery PC z dostępem do Internetu, ale jak sami wiecie nie godzi się dokręcać im kart sieciowych itp. bo po pierwsze jest to czasochłonne zajęcie, a po drugie nie każdy godzi się na rozkręcenie jego ukochanego PC
więc czy istnieje np. możliwość podłączenia im do kompa po przez port USB np. karty WiFi na USB i w miarę szybkie (5 min) skonfigurowanie obu kompów (PC i Laptop) bez robienia zbędnego szumu (szczególnie w PC co by mu ustawień nie sknocić sieciowych, a co za tym idzie że nagle nikt nie ma neta
) ? czy niestety trzeba się za każdym razem namęczyć bawiąc się wpierw ustawieniami sieciowymi na komputerach PC, a potem zmianą bramek, adresów IP, DNS na laptopie ?
Krótko mówiąc
jak najszybciej i najłatwiej podłączyć laptopa z komputerem co by mieć dostęp do sieci komputera jak i do Internetu, a przy tym się z byt wiele nie męcząc
i nie psuć ustawień samego PC ? (bez korzystania z karty sieciowej) ?
Dodam że na razie nie mam karty WiFi na USB (i dlatego sam nie mogę swoich pytań przetestować or jak to się mówi
) bo właśnie nie wiem czy jest sens jej kupowania dlatego pierw chciałem zasięgnąć opinii ludzi którzy jak miewam znają się co nie co na tym, a przynajmniej więcej jak ja
Temat jak pewno widzicie jest podobny do 100 innych tematów z tym że moje pytanie jest troszkę inne w porównaniu do tamtejszych tematów (pytań)[a może i nie
A więc tak
Chciałbym jak napisałem wyżej podłączyć laptopa do PC tak co by mieć i neta i np. dostęp do plików na kompie zwykłym (wiem że mogę dokupić kartę sieciowa 2 do kompa i wszystko będzie działać i z tym się zgadzam ale
Krótko mówiąc
Dodam że na razie nie mam karty WiFi na USB (i dlatego sam nie mogę swoich pytań przetestować or jak to się mówi