logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 3820 - kadridż się nie rusza, drukarka nie drukuje po czyszczeniu

brodaczus 11 Cze 2007 11:34 3224 12
REKLAMA
  • #1 3973325
    brodaczus
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam! mam problem z drukarka, była już po naprawie ponieważ nie wysuwały się tusze z prawej strony, w serwisie powiedzieli ze to wina silnika, teraz po 2 latach to samo, wkurzyłem się i rozkręciłem ją aby zajrzeć co tam, na forum przeczytałem że to nagromadzenie tuszu może powodowac blokadę, więc wyciągnałem kadridże w tej pozycji. Przeczyściłem i teraz chce się ruszać, tylko powstał drugi problem nie chce drukować. Daje drukuj i kadridż przesuwa się w lewo aż do końca, o czym wałki pobierają papier ale kadridż się nie rusza , potem chowa się do schowka. Reinstalowałem oprogramowanie i nic. Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3973487
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    a czy kolega ja do czyszczenia to rozbierał czy nie bo może zle jest poskładana może połamane są trybiki w stacji parkowania tuszy może pojemnik z tuszem jest uwalony nic kolega nie napisał czy jakies kontrolki po za zieloną sie palą czesto pada plyta główna czy test z drukarki drukuje napisz cos wiecej pozd.

Dodano po 1 [minuty]:

a czy kolega ja do czyszczenia to rozbierał czy nie bo może zle jest poskładana może połamane są trybiki w stacji parkowania tuszy może pojemnik z tuszem jest uwalony nic kolega nie napisał czy jakies kontrolki po za zieloną sie palą czesto pada plyta główna czy test z drukarki drukuje napisz cos wiecej pozd.
  • #3 3973665
    brodaczus
    Poziom 11  
    Rozebrałem,starałem się wszystko robić ostrożnie, nic niewskazuje na to żeby jakieś trybiki się połamały bo nie było żadny części ułamanych itp. Po rozkręceniu drukarki tzn zdjęciu obudowy, właczyłem drukarkę i dalej coś tam blokowało, potem wyciągnałem kadridże kiedy były w pozycji w schowku tzn po prawej stronie i zaczęło się normalnie przesuwac. Przeczyściłem kadridże i zamontowałem ponownie obudowe i właczyłem drukarkę, kadridże ustawiły sie w pozycji 2 od lewej czyli na rysunku jest buźka z przekreślonymi oczami(przy otwartej klapie oczywiście). Zainstalowałem oprogramowanie, poczym chciałem coś wydrukować, kadridże przesuneły sie do końca w lewo , wałki zaczeły pracować, ale tak jakoś wszystko cicho, pobrało papier ale kadridże pozostały na swoim miejscu i nic na nim nie wydrukowało, przez cały ten czas świeciły się wszystkie 3 kontrolki na zmianę, potem schował się kadridż i świeci się sam zielona kontrolka zasilania. czyli tak jakby drukowało ale nie przejeżdżało kadriżami po papierze :idea:
  • #4 3973696
    zatronik1
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    Jest to napewno standartowe uszkodzenie tej drukarki,urzyj szukaj na elce jest wszysko na jej temat.
  • REKLAMA
  • #5 3973843
    brodaczus
    Poziom 11  
    Własnie problem w tym że nie mogę znależć nigdzie podobnego problemu, dodam jeszcze że za kazdym właczeniem zasilania drukarki (bez drukowania) drukarka zachowuje sie jakbyu chciała drukować czyli tak jak to opisałem w poście 2, czyli co to wina trybików stacji czy cos bardziej powazniejszego?

Dodano po 3 [godziny] 23 [minuty]:

rozkręciłem stację faktycznie mała zębatka jest uszkodzona, kupiłem nową ale trapi mnie jeden problem, drucik długości ok3cm który znajdował się w stacji złamał sie i wypadł , nie wiem co to za drucik i jaka jest jego lokalizacjia. ????
  • #6 3974415
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 103
    Ale w stacji nie ma żadnych prostych 3 cm drucików... Są 2 sprężynki.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #8 3975217
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    To nie jest część stacji serwisowej. Albo coś wpadło - jedyny element w tym kształcie w tej drukarce to mocowanie zapinek kartridży w wózku.
  • #9 3976289
    pjprezes
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Człowieku nie zastanawiaj się tylko wymieniaj zębatkę jak radzą Ci bardziej doświadczenia userzy:
    http://www.unet.univie.ac.at/~a0327162/inne/drukarka/naprawa.html
    Czemu tak się dzieje, że jak ktoś zadaje pytanie to nie stosuje się do uzyskanej odpowiedzi :?:
  • REKLAMA
  • #10 3976638
    brodaczus
    Poziom 11  
    Spoko przecież pisałem że kupiłem już zębatkę, tylko chciałem wiedzieć skad ten drucik aby wszystko dokładnie poskłądac, no ok wymieniłem ja i wszytko poskładałem karetkę i stację ustawiłem w pozycji w schowku , po czym właczyłem drukarkę i dałem drukuj coś tam, wszystko ok drukarka zachowywuje się jak wcześniej ale drukuje jakąś 1/3 strony i przestaje...blokuje się po lewej stronie zostaje karetka i sygnalizuje kontrolką środkową brak papieru, kiedy wyciągnąłem papier ręcznie, znów ustawiłem ją w pozycji w schowku i właczylem z otwartą obudową, karetka przesuneła się na pierwsze pole od prawej (czyli ok) ale miga kontrolka pierwsza brak tuszu. Nie wiem co jest grane.
  • #11 3977902
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 103
    brodaczus - jeśli czytałeś epopeje na Elektrodzie na temat 3820, to wiesz, że po złożeniu drukarki i jej uruchomieniu MOŻE DOJŚĆ DO WYSPRZĘGLENIA SIĘ ZĘBATEK W STACJI SERWISOWEJ ? Aby to stwierdzić NALEŻY OD TYŁU DRUKARKI KRĘCIĆ RĘKĄ ROLKAMI POBIERAJĄCYMI PAPIER I OBSERWOWAĆ RUCHY STACJI SERWISOWEJ - JEŚLI W NIEJ JEŹDZI ELEMENT CZYSZCZĄCY I CZUJESZ ZDECYDOWANY OPÓR GDY DOJEDZIE DO KOŃCA, GDY KRĘCISZ W DRUGĄ STRONĘ, TEN ELEMENT JEDZIE W DRUGĄ STRONĘ I ZNOWU ZDECYDOWANY OPÓR PRZY KRĘCENIU - TO OZNACZA, ŻE STACJA JEST W PORZĄDKU. Jeśli kręcisz do usr.... i nic, to rozbierz stację i ponownie ją poskładaj prawidłowo. A gdzie się zatrzymują kartridże , przy jakiej buźce, nie ma to w tym przypadku ŻADNEGO ZNACZENIA ! Trzeba rozgraniczyć - uszkodzenie stacji od innych uszkodzeń ( brudne enkodery, uszkodzone kartridże). Doprawdy nie wiem, czy jest prostrza do naprawy drukarka... Przepraszam tych, których uraziło pisanie dużymi literami, ale ileż można pisać o najprostrzym i najszybszym diagnozowaniu uszkodzenia stacji w tym modelu :?: . Jak będziesz pewien jakości pracy stacji w 100% , łatwiej będzie znaleść innego bolaka.

Pzdr.

A tego połamanego drucika w tej drukarce nie ma . Całego też.
  • Pomocny post
    #12 3977904
    pjprezes
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Wyczyść enkoder wałka papieru (przezroczysta tarcza z czarnymi kreseczkami) i czujnik papieru.
    Otwórz tylną pokrywę i pokręć wałkiem, przesuwa się czyścik w stacji serwisowej czy nie :?:
  • #13 3979893
    brodaczus
    Poziom 11  
    Teraz już wiem jakie błąd popełniłem ;), wyczyściłem enkodery poskładałem całość i działa, na ile to starczy zobaczymy...Dzięki Wam za pomoc. przynajmniej zrobiłem to sobie w domu, a nie w serwisie za takie g**** płacić. ;)

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP 3820 miała problem z blokowaniem się karetki tuszów po czyszczeniu, co uniemożliwiało drukowanie. Po rozkręceniu i oczyszczeniu kartridży karetka przesuwała się, ale drukarka drukowała tylko fragment strony, a następnie sygnalizowała brak papieru i blokowała się. W trakcie diagnozy odkryto uszkodzoną zębatkę w stacji serwisowej oraz brakujący drucik, który okazał się elementem mocowania zapinek kartridży. Po wymianie zębatki i ponownym złożeniu problem częściowo ustąpił, jednak drukarka nadal nie działała poprawnie. Ostatecznie rozwiązaniem było dokładne wyczyszczenie enkodera wałka papieru oraz czujnika papieru, co przywróciło prawidłową pracę urządzenia. Zalecane jest także sprawdzenie poprawności montażu stacji serwisowej i jej mechanizmów, w tym test ręcznego obracania rolek pobierających papier, aby wykluczyć wyprzęgnięcie zębatek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA