logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z SE V630i przez Kulankendi i MT-Box?

lechu12 11 Cze 2007 16:21 3872 20
  • #1 3974096
    lechu12
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    Witam, mam problem ze zdjęciem sima w se v630i, przez serwer kulankendi, mam mt-boxa se, zrobiłem emulacje na com, i odpalam kulankendi, prosi o włączenie fona, naciskam On, ale nie wykrywa fona

Co zrobić??
  • #2 3974188
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Sprawdz w systemie na ktorym COM masz MT-Boxa-Virtual PORT COM i taki COM ustaw w kulankendi.

Dwa box moze miec autoignition - wtedy zamiast power on trzeba podpiac telefon ( wczesniej wyjmij i włoz baterie w telefonie ).

Pozdrawiam
  • #3 3974222
    lechu12
    Poziom 26  
    Wiem , juz tak robilem, bez zmian, jak biore odczyt info, to na boxie zapala sie zielona dioda
  • #4 3974386
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    kulan kendi dziala dobrze poprostu jest problem z kablem i ta emulacja
  • #5 3974484
    lechu12
    Poziom 26  
    no działa, wgrałem polaka, i mecze się z tym simem
  • #6 3974606
    piratech
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Polak i simlock na KK działa na 100%. Testowane w piatek.
  • #7 3974622
    lechu12
    Poziom 26  
    a do sima co za kabel miałeś??
  • #8 3977408
    lechu12
    Poziom 26  
    Nadal się męcze :(
  • #9 3977427
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Mecze sie , a to dobre. Na głownej stronie kulankendi pisze duza czcionka unlok kablem 4w1 , czyli po polskiemu jak by to nie tłumaczył to bedzie kabel cruiser/fighter 4w1, badz były tez wersje 5w1..... kable oparte o chip FTDI, potrzebujesz taki kabel do unlok a nie jak dla flasha dcu-60 :

http://www.gsm-sklep.pl/product_info.php?cPath=15&products_id=52
  • #10 3977474
    lechu12
    Poziom 26  
    Zczytal go, moja wina bo w emulacji coma nie wpisałem 5, zczytał go , wziąłem unlock 20sek było ok, i wyskoczył error, fon się nie włącza, koniec z kulan-kendi, trzeba zakupić logi z team
  • #11 3977489
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Tak samo miałbys z kazdym innym urzadzeniem, jezeli nie pilnujesz supportu urzadzenia i nie instalujesz w np. Setoolu rest, w Mt-Boxie - FLR, cruiser - restore firmware....... W KULANKENDI - SFL!!!

Na kazdym urzadzeniu miałbys ten sam problem :)

Mało tego kulankendi ma najswiezsze i najwiecej plikow dla restore firmware !!!

Trzeba po prostu miec poinstalowane pliki:

SFL_Files-04.06.2007.zip
    SFL_Files-07.06.2007.zip
    SFL_Files-09.06.2007.zip
    SFL_Files.zip
    Pobrane z:
    http://gsminfo.home.pl/_ftp/guar/

Tak zwane restore firmware. Skoro nie umiemy czytac instrukcji obsługi oprogramowania to tak sie dzieje.

Info-manual:
    http://gsminfo.home.pl/_ftp/guar/Data/DB2020Unl_man.txt
  • #12 3977513
    lechu12
    Poziom 26  
    miałem zainstalowane , czytałem opis
  • #13 3977522
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Poprosze wkleic log z operacji. Jezeli było poinstalowane wszystko prawidłowo i aktywne konto na serwerze z logami - to wszystko musi działac.

Jeszcze raz wkleje manual:

Unlocking working ONLY with RS232 cables/boxes!
    Before Unlock phone please check battery to be at least 50% charged !!!!
    DB2020 CID49,51 Unlocking procedure:

1. Run KKClient ver. 1.54, it will create new directory "SFL_Files"
    2. Download SFL Files from: http://gsminfo.home.pl/_ftp/guar/Data/SFL_Files.zip and decompress it to "SFL_Files"
    3. Files must be in "SFL_Files" directory like: "X:\path_to_KKClient\SFL_Files\*.sfl" where "X:" is partition drive.
    4. Now KKClient is ready to work.Before unlock any phone we strongly suggest to check if unlocking for desired phone firmware is supported. Simple use USB cable and click READ INFO and KKClient will show information if firmware is supported or not(it works only with USB cable for now).
    5. When sw say that phone is supported, then change cable type to RS232 in SETTINGS menu. Click SETTINGS and after DETECT Button, wait some seconds to finish and select COM port on what is cable/box and set speed, we suggest 921600, select option "use RS232 communication" and click ACCEPT.
    6. If You try it first time then check if communication with phone works correctly by RS232, click READ INFO and connect phone. If cable is without autoignition then push power on button is needed for short time.
    7. If all works correctly then please select "Simlock CID49,51" option ONLY and click FLASH PHONE button.
    8. Please wait till program will finish - about 46-50 sec.

What to do when errors will appear?:

This unlocking method need some tricks what will looks like make phone "dead", do not worry if any error will appear then please disconnect phone remove battery and put back and please check if phone power on. If phone will be dead then please flash oNLY MAIN file (with same sw version as was before) and phone will be alive.

When phone is not supported but I try to unlock it?:

In this situation phone will be like "dead" coz recovery file are missing. So phone need to be flashed with ONLY MAIN file and all will be ok, anyway credit will be lost - so please ALWAYS check unknown version for support before unlocking.
  • #14 3977550
    lechu12
    Poziom 26  
    loga z operacji nie skopiowałem

Odblokowanie działa tylko z kablem/boxwm RS232 jak Cruiser 4 w 1 lub dla USB Smart 4 w 1.
    Przed odblokowaniem należy sprawdzic czy bateria jest naładowana conajmniej w 50%.
    Procedura odblokowania DB2020 CID49, 51:
    1. Uruchom KKClient ver 1,54 , stworzy on nowy katalog "SFL_Files"
    2. Pobierz pliki SFL z: http://gsminfo.home.pl/_ftp/guar/Data/SFL_Files.zip i wypakuj je do katalogu "SFL_Files"
    3. Pliki muszą byś w katalogu "SFL_Files" jak np: X:\path_to_KKClient\SFL_Files\*.sfl gdzie X: oznacza twój dysk
    4. Teraz KKClient jest gotowy do pracy. Przed odblokowaniem każdego telefonu Mocno polecamy sprawdzenie czy odblokowanie danego firmware jest obsługiwane. Poprostu użyj kabla USB i naciśnij Read Info, KKclient pokaże informacje czy firmware jest obsługiwany czy nie ( narazie działa to tylko z kablem USB )
    5. Kiedy oprogramowanie poinformuje cię że firmware jest obsługiwany, zmień kabel na RS232 w menu, naciśnij SETTINGS potem przycisk DETECT, poczekaj kilka sekund następnie wybierz port com oraz rodzaj kabla/boxa oraz ustaw prędkośc, polecamy 921600, wybierz opcję "use rs232 communication" i naciśnij ACCEPT.
    6. Jeżeli robisz to poraz pierwszy, sprawdz czy telefon komunikuje się poprawnie przez RS232, naciśnij "READ INFO" i podłącz telefon. Jerzeli kabel nie posiada AutoIgnition naciśnij krótko przycisk włączania w telefonie.
    7. Jerzeli wszystko przebiegło bez problemu, wybierz tylko opcję "Simlock CID49, 51" i naciśnij przycisk FLASH PHONE.
    8. Poczekaj aż program skończy , może to potrwac około 46-50 sekund.

Co zrobic jak sie pojawią błędy?:
    Ten sposób odblokowania wymaga uzycia pewnych sztuczek co będzie wyglądac jak ubijanie telefonu, nie martw się jeżeli pojawi sie jakikolwiek błąd odłącz telefon wyjmij i włóż spowrotem baterię i sprawdz czy telefon sie włącza. Jerzeli telefon się nie włacza zrób Flashowanie tylko głównego pliku ( z tą samą wersją firmware która była wcześniej )i wszystko będzie ok.

Kiedy telefon jest nie obsługiwany a ja mimowszystko spróbowałem go odblokowac?
    W tej sytuacji telefon będzie jak "MARTWY" poniewarz brak pliku recovery. Więc telefon trzeba przeflashowac tylko głównym plikiem i wszystko bedzie ok, jakkolwiek kredyt zostanie zurzyty - dlatego prosimy o sprawdz czy napewno twoja wersja jest obsługiwana.

Spolszczenie Gsm-Sklep.pl
  • #15 3977577
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Od momentu wypuszczenia tego manuala wyszły nowe SFL:

SFL_Files-04.06.2007.zip
    SFL_Files-07.06.2007.zip
    SFL_Files-09.06.2007.zip

Pobrane z:
    http://gsminfo.home.pl/_ftp/guar/

Twoj firmware w telefonie był z nowej wersji z ktorej SFL doszedł po napisaniu manual - ale był do pobrania.
  • #16 3977585
    lechu12
    Poziom 26  
    09.06.2007

Dodano po 3 [minuty]:

Wydaje mi się Ze bateria za słabo byłą naładowana
  • #17 3977608
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Bateria tez moze byc problemem. Ja np. zawsze podpinam zamiast baterii kabel zasilajacy od Ultimy Box Lights - rewelacja kabel.
  • #18 3977653
    lechu12
    Poziom 26  
    kredyt poszedł się jeb...
  • #19 3977708
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Apropo tego czego Ci brakowało :

09.06.2007 -SFL Files

To tylko jedyne 70 mb plikow restore firmware - z czego 1 sfl to ok. 0.5mb - czyli zobacz ile wersji oprogramowania doszło dla unlok db2020 - ok 140 wersji dla patch !!!!!

Na dzis wyprzedza w plikach inne urzadzenia - czyli kazdy SFL wiecej - to kazdy telefon z tym oprogramowanie mniej do flashowania przed unlok by patch !!!

Nie kazdy klient zgadza sie na flashowanie jak mozna tego uniknac - utrata czesci danych uzytkownika z telefonu - historie połaczen ....
  • #20 3977737
    lechu12
    Poziom 26  
    to teraz żeby fon wstał, to wystarczy poprawny unlock
  • #21 3977759
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Tak, albo MCU.... opis w Twoim manualu !

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zdjęcia simlocka z telefonu Sony Ericsson V630i przy użyciu oprogramowania Kulankendi i urządzenia MT-Box. Użytkownik napotkał trudności z wykryciem telefonu przez Kulankendi po emulacji portu COM. Zalecane jest sprawdzenie poprawnego ustawienia wirtualnego portu COM odpowiadającego MT-Boxowi oraz użycie odpowiedniego kabla RS232, np. Cruiser/Fighter 4w1, zamiast kabla do flashowania DCU-60. Odblokowanie wymaga naładowanej baterii (min. 50%) lub zasilania zewnętrznego. Niezbędne jest posiadanie aktualnych plików SFL (restore firmware) pobranych z serwera gsminfo.home.pl, które muszą być poprawnie zainstalowane w katalogu "SFL_Files". Procedura odblokowania obejmuje wstępne sprawdzenie kompatybilności firmware przez USB, a następnie przełączenie na kabel RS232 do wykonania unloocka. W przypadku błędów konieczne jest stosowanie funkcji restore firmware (SFL) w Kulankendi oraz dbanie o aktualizacje plików. Poprawny unlock lub ewentualna aktualizacja MCU pozwala na uruchomienie telefonu po operacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA