logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor FM 5412 - dlaczego tranzystory na końcówce się palą?

kdudka1988 11 Cze 2007 19:00 1770 11
REKLAMA
  • #1 3974475
    kdudka1988
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witam w radmorze fm 5412 pali mi tranzystory na końcówce co może być powodem ?? Tranzystry wszystkie wymieniłem (te do sterowania końcówek i dalej lipa) Palą sie dopiero jak podłącze pare pojedyńcze wytrzymują prosze oo pomoc kdudka1988
  • REKLAMA
  • #2 3974517
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Rozumiem, że "Palą sie dopiero jak podłącze pare" to dotyczy podłączenia do jednej końcówki dwóch kolumn głośnikowych. Jeśli tak to połączenie to jest połączeniem równoległym i wtedy spada impedancja obciążenia a więc końcówka jest przeciążana. Sprawdź, czy ten wzmacniacz może pracować z tak niską impedancją obciążenia.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3974519
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam

Znalazłęm to gdzieś, może sie przyda:

Amplituner RADMOR FM 5412
    Powodem były spalone końcówki mocy BD649,BD650 i tranzystor stojący pomiędzy końcówkami na radiatorze BC238B.Po wymianie działa bez zarzótów.

Pozdrawiam
  • #4 3975134
    kdudka1988
    Poziom 18  
    Nie wiąże sie to z podłączaniem kolumn . Po przejrzeniu wszystkiego wymianie elementów (bez zakładania tych tranzystorów ) pomierzeniu napięcia według schematu itd . Wlutowuje tranzystory mocy sładam układ (tranzystory w dobrej kolejności) podłańczam do prądu chwila.... trzaska jakiś bezpiecznik (bez kolumn) i na min. syganłu i przynajmniej jeden tranzystor na (jednej parze) jest spalony
  • REKLAMA
  • #5 3975213
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1098
    A jak sie zachowuje wzmacniacz bez tranzystorów końcowych ? Jest wszystko w porządku? Gra dobrze na słuchawkach ? Nie ma napięcia stałego na wyjściu głośnikowym ?

Pozdrawiam
    Adam
  • #6 3976195
    DJKompot
    Poziom 26  
    Witam

Właśnie kolega powinien najpierw bez tranzystorków końcowych spróbować. Jak wiemy bez nich też pracuje. Sprawdź czy masz stałe na wyjściu. Jeśli masz jakiś słabszy gł. i nie masz stałęgo możesz w piąć pod wyjście i daj sygnał. Mozna tez przez słuchawki. Jak kto woli ;).

P.S Czy aby napewno masz sparowane tranzystorki końcowe?

Pozdrawiam
  • #7 3976542
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1098
    DJKompot napisał:
    Mozna tez przez słuchawki. Jak kto woli ;).

Zawsze proponuje słuchawki, ponieważ jako końcowe pracują tranzystory sterujące i próbując na głośniku ktoś mało doświadczony "pociągnie" trochę głośniej i spali te sterujące (oczywiście to mój taki pesymistyczny wariant).

Pozdrawiam
    Adam
  • REKLAMA
  • #8 3977405
    kdudka1988
    Poziom 18  
    Tranzystory mam sparowane bd 911 i bd912 spraqwdze na słuchawkach pozdawiam kris

Dodano po 21 [minuty]:

Okazuje sie że teraz zanim włączy sie przekaźnik na prawym kanale jest 14,2 V a na lewym cisza wogóle na skali wysterowania dla lewego kanału :( z góry thx za pomoc
    kris
  • #9 3978467
    DJKompot
    Poziom 26  
    Witam

Sorki ale o sparowanie to chodziło mi tranzystorków końcowych. To jest częsty problem. Sprawdź troche rezystorków może który uwalony? Sprawdź czy zimnych lutów nie ma. Na odległość to ciężko z tranzystorowcami robić :/.

Jakby ktoś potrzebował schemacik :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776327-120.html#595022

Sorry ale gdzie to 14V? 14V stałego na prawym? Z tego co wiem to kanały końcowe są niezależne.
    Nie wiem czy dobry ten schemat ale tam raczej nie ma bd911 i bd912? Chyba że zamieniłeś. Lepsze orginalne :D.
    Pomiesz co z tymi napięciami jak na schemacie jeśli jest dobry.

Pozdrawiam
  • #10 3979273
    kdudka1988
    Poziom 18  
    14 V jest na wyjściu prawego kanału ale tylko do momentu przełączenia przekaźnika . Miałem oryginalne ale też poszły pozdrawiam kris
  • #11 3980353
    kdudka1988
    Poziom 18  
    Jeszcze jedno pytanie . W których punktach złapać żeby wyregulować napięcie zasilacza ??
    kris
  • #12 3980407
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 757
    Regulacja napiecia raczej niema nic wspólnego z Twoim problemem.
    Wylutuj tranzystory końcowe i bez nich sprawdz czy nie masz stalego na wyjsciu oraz czy gra na słuchawkach jak ktoś juz wcześniej radził.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Radmor FM 5412 ma problem z przepalającymi się tranzystorami końcowymi mocy. Tranzystory wymieniono, w tym sterujące, jednak problem nadal występuje, nawet bez podłączonych kolumn głośnikowych. Przyczyną może być przeciążenie końcówki mocy spowodowane zbyt niską impedancją obciążenia przy równoległym podłączeniu kolumn, jednak autor wyklucza ten powód. Zalecane jest testowanie wzmacniacza bez tranzystorów końcowych, sprawdzenie czy nie ma napięcia stałego na wyjściu głośnikowym oraz czy wzmacniacz działa poprawnie na słuchawkach. Ważne jest także sprawdzenie poprawności lutów, rezystorów oraz sparowania tranzystorów końcowych (np. BD911 i BD912). Występuje napięcie stałe 14,2 V na wyjściu prawego kanału przed załączeniem przekaźnika, co może wskazywać na uszkodzenie lub nieprawidłowe działanie układu. Regulacja napięcia zasilacza raczej nie wpływa na problem. Wymieniane były tranzystory BD649, BD650 oraz BC238B, które są oryginalnymi elementami w układzie. Zaleca się dokładne pomiary napięć według schematu oraz ostrożność przy testach na głośnikach, aby nie uszkodzić tranzystorów sterujących.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA