logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dzwonek Legrand 004107 na szynę odgrywa melodię po naciśnięciu?

krzy7 11 Cze 2007 19:08 20420 4
REKLAMA
  • #1 3974498
    krzy7
    Poziom 10  
    witam,

czy takie dzwonki montowane na szynie w skrzynce z bezpiecznikami (skrzynka jest nad drzwiami wejściowymi do mieszkania) są warte uwagi ?
    np. "Legrand DZWONEK NA SZYNE 220/240V (ref.004107)"

drugie pytanie mam do osób które coś takiego zakładały. Czy taki dzwonek dzwoni tylko gdy ktoś naciska przycisk dzwonka, czy po jednorazowym wciśnięciu odgrywa jakąś melodię ?

dziękuje z góry za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3974572
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Ten co ja widziałem dzwonił tylko jak się wciskało przycisk dzwonka. Czy są godne uwagi? Zawsze masz wszystko w jednej skrzynce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3974720
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ocena: 132
    Cytat:
    Zawsze masz wszystko w jednej skrzynce.

No i masz dzwonienie też w skrzynce :D
    Dzwonek jest fajny, ale do montażu w pulpicie sterującym jakiegoś urządzenia razem z innymi aparatami modułowymi i złączkami - do dzwonienia w domu moim zdaniem się raczej nie nadaje.
    I melodyjek też nie ma - działa jak dzwonek szkolny - podajesz zasilanie - dzwoni - odcinasz zasilanie - nie dzwoni - (elektromagnes +przerywacz +czasza metalowa).
    Dzwonek na szynę Legranda DM330 ma 78 dB co jest w zasadzie wystarczające (inne mieszkaniowe mają zazwyczaj w granicach 70÷80dB), ale po zabudowaniu do skrzynki pozostanie dla Ciebie dużo mniej - reszty będzie słuchała skrzynka i ściany. :D

Ale cofnę co napisałem - jeśli Ty napiszesz że skrzynkę masz w przedpokoju i nie ma ona zamykanych drzwiczek :D
  • REKLAMA
  • #4 13319213
    krisu79
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Długo szukałem małego dyskretnego dzwonka i posiadam taki dzwonek (Kanlux EB230) nad drzwiami w skrzynce molex drzwiczki plastikowe zamknięte i spełnia idealnie swoją rolę.
    Ma tylko jedno ale, nie można go wyłączyć ani przyciszyć. Dzwoni wystarczająco na mieszkanie 35 metrowe jak i 60m2 Ja używam go przez 3 lata i dla mnie nie jest drażniący. nie zamienił bym na dodatkowy szkaradny dzwoniący podobnie dzwonek, który jest niestety 2 razy droższy.
    Próbowałem go wyciszyć (ze względu na małe dzieciątko) zaklejając plastrem otworki, nakładając na niego pianki, gąbki niestety dzwonek wciąż podobnie dzwoni zatem jedynie jakaś inwazyjna metoda albo przed nim albo w niego trzeba coś dołożyć żeby zmienić głośność nie mam pojęcia co?
    Ciszej może ewentualnie być jeśli skrzynka była by podtynkowa ale też raczej niewiele.
  • #5 17257008
    ravmar
    Poziom 22  
    Ocena: 74
    Czy w torze takiego dzwonka powinniśmy zastosować wyłącznik nadprądowy np. 1A ?
REKLAMA