logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć silnik tokarki bez kondensatora? Kolory kabli: czarny, biały, żółty, zielony

xifyh 12 Cze 2007 19:06 2648 12
REKLAMA
  • #1 3977970
    xifyh
    Poziom 20  
    Ocena: 66
    Mam problem. Nie miałem nigdy z tym do czynienia ale mam za zadanie dowiedzieć się jak podłaczyc silnik do tokarki. Jest to sam silnik bez kondensatora, słyszałem ze taki silnik podłącza sie pod siłę. Są tam 4 kable - czarny, biały, zółty, zielony. W puszce sie jakoś łacza. Jak uruchomić taki silnik ?
  • REKLAMA
  • #2 3978053
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 836
    Jest to na pewno silnik trójfazowy i potrzebne będzie napięcie trójfazowe 3 x 400V. Jeśli możesz, zrób fotkę wnętrza puszki przyłączeniowej.
  • REKLAMA
  • #3 3978058
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3978092
    xifyh
    Poziom 20  
    posiadam kabel ze słupa do domu o 4 żyłach. Pozatym inny silnik od betoniarki działa na siłe. Nie posiadam aparatu, ale odkręciłem różnież pokrywke puszki betoniarki tem też są 3 fazy chyba i są objaśnione 2 opcje na tej puszcze taki trójkat i gwiazda trójramienna. Która opcje mam wybrać? obczaiłem ze biały kabel to masa, czy to znaczy ze reszta to 3x po 400 V?
  • #5 3978201
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    xifyh napisał:
    Nie miałem nigdy z tym do czynienia ale mam za zadanie dowiedzieć się jak podłaczyc silnik do tokarki.
    Sądząc po tym co piszesz to nie masz o tym pojęcia... :|
    Lepiej poproś kogoś żeby Ci ten silnik podłączył bo możesz nieszczęścia narobić.
  • #6 3978214
    xifyh
    Poziom 20  
    Mylisz sie, juz podłaczyłem. :D A zamiast udzielić mi odpowiedzi tylko odpisałeś

jozefg napisał:
    Lepiej poproś kogoś żeby Ci ten silnik podłączył bo możesz nieszczęścia narobić.

Kazdy musi od czegoś zaczynać i jakoś zdobywać to nowe doświadczenie prawda?
  • REKLAMA
  • #7 3978619
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 3978948
    xifyh
    Poziom 20  
    Mój silnik ma 0,4 kW więc nie mam się co martwic a o co chodzi z tym przełaczaniem? Że na przykład przez pierwsze 10 minut chodzi na podłaczeniu gwiazda a później trzeba przełaczyć na trójkąt? Dobrze rozumiem?
  • #9 3978965
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3979007
    agronom
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    elektrit
    Cytat:
    jezeli kierunek obrotów nie będzie odpowiadał przepiąć doprowadzenie jednej z faz.

Raczej zamienić miejscami doprowadzenie dwu faz.
  • #11 3979014
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3979460
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1604
    xifyh napisał:
    Mylisz sie, juz podłaczyłem. :D A zamiast udzielić mi odpowiedzi tylko odpisałeś

jozefg napisał:

Kazdy musi od czegoś zaczynać i jakoś zdobywać to nowe doświadczenie prawda?

Żeby zdobywać doświadczenie trzeba mieć podstawową wiedzę w zakresie danego tematu,bo inaczej w najlepszym przypadku możesz szybko uszkodzić silnik,a w najgorszym pozbawić kogoś życia.Podłaczenie silnika to nie tylko podłączenie czterech przewodów,ale też prawidłowe zabezpieczenie obwodu zgodnie z obowiązującymi wymogami-a tu potrzebna jest wiedza w temacie której nie zdobywa się w jeden dzień.
    Ten post nie napisałem po to aby na Ciebie nakrzyczeć lecz by uzmysłowić Ci pewne rzeczy.
  • #13 3980462
    xifyh
    Poziom 20  
    Mam trochę podstawowej wiedzy. Montowałem juz lampy, kontakty, a wczesniej puszki, nawet kogut do skromnego alarmu z czujnikiem ruchu itp. Przy pomocy budowaniu domu w którym teraz mieszkam zdobyłem troche doświadczenia. Jak dotąd nic sie nie wydarzyło, wręcz przeciwnie wszystko działa swietnie. Teraz miałem po prostu problem z podłaczaniem czegokolwiek do siły, bo nigdy sie tym nie zajmowałem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia silnika tokarki bez kondensatora, który jest silnikiem trójfazowym wymagającym zasilania napięciem 3x400V (tzw. "siła"). Silnik posiada cztery przewody: czarny, biały, żółty i zielony, gdzie biały może pełnić funkcję neutralnego (masy). W miejscu pracy należy sprawdzić dostępność zasilania trójfazowego, co można ocenić po liczbie przewodów zasilających. Silnik o mocy 0,4 kW zwykle łączy się w układ gwiazdy (380 V), a większe moce powyżej 4 kW wymagają przełączania między gwiazdą a trójkątem, co służy rozruchowi. Kierunek obrotów można zmienić przez zamianę miejscami dwóch faz. Podłączenie silnika wymaga podstawowej wiedzy elektrotechnicznej oraz odpowiednich zabezpieczeń, aby uniknąć uszkodzeń i zagrożeń. Zaleca się użycie omomierza do identyfikacji przewodów i połączeń w puszce przyłączeniowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA