logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Wi-Fi z kartą Planet WL-8314 traci połączenie z nadajnikami?

pawel694 13 Cze 2007 20:35 1775 13
REKLAMA
  • #1 3981497
    pawel694
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam problem z netem a konkretnie po uruchomieniu PC wszystko jest ok ale jak korzystam z internetu do nagle traci kontakt z wszystkimi trzema najlepszymi nadajnikami (z innymi także) i trzeba ponownie podłączac się do serwera, karta Planet WL-8314 coś koło 10-15 metrów kabla (dość gruby)
    antena yagi około 12dBi odległość od nadajnika mniej więcej 750-1000 (zero drzew widoczność idealna)Metrów po starcie windows-a Quality wynosi około 60-70% a Strength mniej więcej 70-90% a póżniej Quality 91-100% a Strength 99-100%
    w karcie lutowałem kilkanaście razy gniazdo czego to może być wina :?: :?:
    aha i jeszcze jedno mam talerz anteny satelitarnej i chciałem zamontować do niej tą antenę yagi czy to będzie działać :?: :?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3981634
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Sterowniki dołączone do karty są stare i problematyczne. Poszukaj w sieci sterowników do Marvell 8335, z nimi karty na tej kości działają bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3982485
    maniek475
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    witam.

Do talerza możesz założyć antenę panelową , Yagi nie nadaje sie do tego

w cale. Z tego co widzę możesz mieć problem z jakością sygnału po prostu jest

przesterowany i temu tak sie dzieję ( strenght 80% jest wystarczający do

poprawnego działania internetu zależy tylko przy tym jaką masz jakość ) .

pozdrawiam maniek475
  • Pomocny post
    #6 3989515
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    80% to nie jest zła jakość. Problemy zaczynają się dla tej karty przy wskaźniku ok. 30%. Powyżej 50% nie zdarzyło mi się, żeby coś nie tak działało.
  • #7 3990367
    pawel694
    Poziom 14  
    lelekx to czemu na początku jest około 50% może to być spowodowane tym że kabel jest bardzo gruby i już kilka krotnie musiałem lutować ten bolec Dlaczego Wi-Fi z kartą Planet WL-8314 traci połączenie z nadajnikami?
    i nie wiem czy czasami jak zmieniałem kierunek anteny
    czy się nie urwał lut
  • REKLAMA
  • #9 4002905
    pawel694
    Poziom 14  
    lelekx teraz nie traci połączenia ale w stanie połączenia (standardowego windowsa Xp) siała sygnału jest niska lub bardzo niska a program przy bezchmurnej pogodzie pokazuje 57% a drugi stary pokazuje 90% a antena nie jest ustawiona na wprost anten od serwera tylko kilka stopni w prawo od nich
    czy to może być przyczyną tego słabego zasięgu :?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 4004853
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Antenę należy ustawić idealnie na nadajnik.
    Wtyczki powinny być pozaciskane i nieruszane.
    Na taką odległość jak podałeś czasza to chory pomysł.
    Lepiej posprawdzaj wszystkie wtyczki na kablu i przy antenie.
    Nie mogą one wyglądać tak jak te na zdjęciu.
  • Pomocny post
    #12 4007972
    e1a
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A czy antena jest dopasowana? Bo z tego co piszesz nie wiadomo jak wygląda sprawa dopasowania antenowego. Konstrukcja Yagi jest na określoną częstotliwość, i charakteryzuje się dużym zyskiem. Problem ten to jest problem radiowy. Proponowałbym lepiej umieścić go w dziale radiowym. Z pewnością znajda się tam koledzy którzy chętnie podzielą się swoją wiedzą w tym temacie. A z drugiej strony spotkałem się z przypadkiem gdzie zwędzono Yagę i urządzenie pracowało na samym kablu.
  • Pomocny post
    #13 4007990
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Ja bym dla pewności założył DOBRĄ antenę i zarobił wtyczki jeszcze raz.
    Jako dobre anteny na tą odległość polecam coś w tym stylu:
    1. Yagi 16dBi
    2. LineEter 16dBi
    3. LineEter 19dBi

PAMIĘTAJ!
    Dobra antena, nie znaczy najtańsza.

Sygnał nie powinien się zmieniać. Powinien być stały a ty mówiłeś że to się jednak zmienia.
  • #14 4017120
    pawel694
    Poziom 14  
    e1a antenę dał mi dostawca usług internetowych
    a problem dalej się pojawia ale teraz mam nowe info a mianowicie on się nie rozłącza tylko traci zasięg
    a tak wygląda zasięg pokazywany przez programy
    [GVideo]http://video.google.pl/videoplay?docid=-2271534572132049407&hl=pl[/GVideo]

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy utraty połączenia Wi-Fi z kartą Planet WL-8314 podczas korzystania z internetu, mimo początkowo dobrych parametrów sygnału (Quality 60-70%, Strength 70-90%). Karta jest podłączona kablem o długości około 10-15 metrów, do anteny Yagi 12dBi, z nadajnikami oddalonymi o 750-1000 metrów w linii prostej bez przeszkód. Przyczyną problemów mogą być przestarzałe sterowniki – zalecane jest użycie sterowników do układu Marvell 8335, które poprawiają stabilność działania. Antena Yagi nie jest odpowiednia do montażu na talerzu satelitarnym; lepszym rozwiązaniem jest antena panelowa. Sygnał może być przesterowany, co wpływa na jakość połączenia, mimo że siła sygnału na poziomie 80% powinna być wystarczająca. Problemy mogą wynikać także z uszkodzeń kabla i złych lutów, co wymaga sprawdzenia i ewentualnego ponownego zaciskania wtyczek. Zaleca się precyzyjne ustawienie anteny bezpośrednio na nadajnik oraz zastosowanie dobrej jakości anten o większym zysku, np. Yagi 16dBi lub LineEter 16-19dBi. Sygnał powinien być stabilny, a zmiany jakości wskazują na problemy sprzętowe lub instalacyjne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA