logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do zapisywania stron WWW do pliku tekstowego na Windows XP

cortez_ 24 Paź 2003 08:28 1659 6
REKLAMA
  • #1 372558
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Szukam programiku, który w trybie wsadowym zapisywałby stronę z podanego adresu internetowego do zadanego pliku tekstowego. Powinien działać pod Win XP najlepiej jakby mógł działać w tle jako proces systemowy i wywoływac się cyklicznie np. co minutę. Nie słyszeliście o czymś takim?
  • REKLAMA
  • #2 372684
    JmL(TM)
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    A dlaczego akurat w trybie wsadowym? :?
  • REKLAMA
  • #3 372686
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Teleport pro ma możliwość pracy w trybie cyklicznego odświeżania archiwum stron. Niestetety nie jest pod konsole (chociaż być może że potrafi przyjmować parametry z linii poleceń)
  • REKLAMA
  • #4 372747
    cortez_
    Poziom 26  
    Smartie ma możliwość wyświetlania na LCD linijki pliku tekstowego. Nie ma jednak możliwości robienia tego z pliku na stronie www.
    Na stronie http://axl.hardradio.com/ser2file.out jest linijka z tytułem piosenki granym akurad przez hardradio (www.hardradio.com) i wykorzystywana przez ticker w Java który odświerza sie co minutę i wyswiatla tytuł.
    Podana strona jest odświarzana i szukam mozliwości wsadzenia tego Smartiemu na LCD.
    Wymysliłem, że potrzebny bedzie mały parser, który tę stronę w tle sobie będze np. co minutę zrzucał do pliku i po sprawie.
    Ewentualnie jakiś plugin do Smartiego, żeby czytał ze strony www (coś gdzieś kiedys znalazłem, ale nie działało)
  • #5 372871
    Sir_Yaro
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Jak to smartie zrobic niestety nie poradze ale masz opis ja to zrobic przy pomocy jaLCD:

* sciagasz wget.exe i wrzucasz go do c:\winnt
    * w katalogu c:\winnt tworzysz plik url.bat z taka zawartoscia:

@echo off
    c:\
    cd progra~1
    cd jalcds
    wget --output-document=url.txt http://yaro.gdi.pl

adres oczywiscie musisz zmienic
    potem w taks sheluderze tworzysz zadanie o takich param:

potem w programie piszesz cos takigo:

$part:1:xx:$linefromfile:url.txt:y§§

gdzie:
    xx to dlugosc wyswietlacza (np.24 znaki)
    y to linia ktora ma wyswietlac

jak bedziesz zainteresowany to moge w czyms pomoc
  • REKLAMA
  • #6 373087
    cortez_
    Poziom 26  
    Rozumiem, że wget zapisuje treść do pliku txt? Jeśli tak to dalej w smartie sobie poradzę - jest funkcja $File(plik.txt,nr_linii)

Teraz pytanie zasadnicze: Skąd ściągnąć wget.exe ???

OK. Już mam
  • #7 373509
    Sir_Yaro
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Moze byc troche problemow z automatycznym sciaganie tego ale to jakos powinienes rozwiazac...
    Bo przy tych opcjach co pokazalem to dziala tylko przy bezczynnosci. Jakos nie chcialo mi wykonywac sie jak cos robilem na kompie...

Ale jak pokombinujesz to cos wymyslisz.... :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano programu działającego w trybie wsadowym na Windows XP, który cyklicznie (np. co minutę) zapisywałby zawartość strony WWW do pliku tekstowego, działając w tle jako proces systemowy. W dyskusji zaproponowano użycie narzędzia wget.exe, które może pobierać zawartość strony i zapisywać ją do pliku tekstowego. Przykładowo, można utworzyć skrypt wsadowy (url.bat) wywołujący wget z odpowiednimi parametrami, a następnie zaplanować jego cykliczne uruchamianie w Harmonogramie zadań Windows. Wspomniano także program Teleport Pro, który umożliwia cykliczne odświeżanie archiwum stron, jednak nie działa w trybie konsolowym. Dyskusja dotyczyła również integracji z urządzeniem Smartie LCD, które potrafi wyświetlać linijki tekstu z pliku, co wymagało pobierania strony do pliku tekstowego w tle. Zwrócono uwagę na możliwe problemy z automatycznym uruchamianiem wget podczas aktywności użytkownika, ale rozwiązanie z harmonogramem zadań jest wykonalne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA