logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tipo 1.4 i.e- Problemy z odpaleniem, za niskie wolne obroty,

z-d-e-n-e-k 15 Cze 2007 14:01 2906 3
REKLAMA
  • #1 3986738
    z-d-e-n-e-k
    Poziom 10  
    Tipo 1.4 i.e- Problemy z odpaleniem, za niskie wolne obroty, gaśnie!!

Witam mam Fiata Tipo 1.4 i.e 1994r i od pewnego czasu dzieją się z nim dziwne rzeczy, objawy opisałem poniżej, jeśli ktoś z was wie co jest tego przyczyna, to będę bardzo wdzięczny za poradę.

1. Odpalanie samochodu jest praktycznie możliwe tyko na LPG i to z wciśniętym pedałem gazu, ale i tak ciężko podpala.

2. Żeby trzymał jako tako obroty to próba go trochę rozgrzać.

3. Wolne obroty na biegu jałowym, są zbyt niskie, tak trzęście buda że w lusterku wstecznym ciężko cokolwiek dostrzec.

4. Na wolnych obrotach każda próba przełączenia z LPG na PB kończy się tym że silnik gaśnie

5. Przełączenie na Pb jest możliwe przy delikatnym wciśnięciu gazu, jednak przy gwałtownym manewrowaniu pedałem gazu ewidentnie zalewa się benzyna i gaśnie, ekonomizer wychyla się max w prawa stronę i czuć smród PB.

6. Wczoraj po dłuższej trasie, przed wjechaniem do garażu przełączyłem go na PB z wduszonym pedałem gazu, ale jak robiłem mała przygazówkę to zaczęło śmierdzieć zgniłymi jajami, katalizator najprawdopodobniej nadaje się do wywalenia, chce do zastąpić strumienicą nie liczę tu na żadne przyrosty mocy tylko przemawiają za tym względy ekonomiczne.

Czy te wszystkie objawy mogą byś spowodowane, przez katalizator, a przez co sonda lambda miesza coś w kompie, chodź jego reset zupełnie nic nie daje.

Dodam jeszcze ze kable WN, kopułka, palec są jeszcze fabryczne. Świece maja niecały rok, silnik krokowy nowy (chodź kupiony niepotrzebnie ).

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 3987428
    Blicek
    Poziom 26  
    Ocena: 217
    Wymien palec i kopułke. Miałem kiedyś UNO z takim silnikiem, ale bez LPG. Robił podobnie jak opisujesz. Po wymianie kopułki i palca zaczną chodzić dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 3987446
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3988127
    z-d-e-n-e-k
    Poziom 10  
    Właśnie wracam z garażu i tak, dużo się wyjaśniło ale nie wszystko, przyczyna gaśnięcia i nie trzymania wolnych obrotów był silnik krokowy, zresztą niedawno wymieniany (początek maja), Na dole zamieszczam jego zdjęcia a raczej to co z niego zostało. Postanowiłem przejrzeć świece i na pewno nadają sie do wymiany były całe czarne. To chyba tez niedobrze??
    Przeczyściłem je poodginałem, wkręciłem i odpaliłem przygazowałem go trochę i poszedłem zarzec jeszcze pod maskę silnik nie gasł ale trzęsło nim niemiłosiernie, i wtedy zauważyłem ze korkowiec w ogóle nie dotyka to przepustnicy, wykleciłem go i porównałem ze starym i stwierdziłem ze brakuje na nim takiego cycka, ale założyłem stary i jak ręka odjął. Auto pali od razu, trzyma obroty chyba nawet są za wysokie bo na rozgrzanym silniku PB 1200RPM, LPG 1400-1500RPM.
    Tą sprężynkę i ten bolec znalazłem na silniku sobie leżał w jakimś zakamarku.
    Tak więc sprawa odpalani jest już rozstrzygnięta, wolne obroty też.
    Niestety nadal go jednak zalewa

Tipo 1.4 i.e- Problemy z odpaleniem, za niskie wolne obroty,
REKLAMA