logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć mikrofon dynamiczny do wieży lub wzmacniacza gitarowego?

vanilka82 15 Cze 2007 16:20 8599 7
REKLAMA
  • #1 3987171
    vanilka82
    Poziom 2  
    mam ogromne pytanie do wszystkich, którzy wiedzą coś więcej ode mnie w następującej sprawie. Chciałabym kupić sobie mikrofon dynamiczny, lecz nie mam za dużo kasy (200 zł) i czy można podłączyć mikrofon do jakiejś wieży lub ewentualnie do wzmacniacza gitarowego ale do, którego wejścia. phono?? czy ktos moze mi pomoc??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3987287
    Peposh
    Poziom 14  
    phono to wyjśicie słuchawkowe;) mikrofon podłączasz przez przedwzmacniacz mikrofonowy, np taki:
    http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=33102
    do normalnego wejścia(np AUX w wieży).
    pozdrawiam[/url]
  • REKLAMA
  • #3 3987617
    vanilka82
    Poziom 2  
    dzięki wielkie, nie mam zbyt duzych doswiadczen w elektronice i nie wiem co i jak ;P , a co do tego przedwzmacniacza to zadne okablowanie nie jest potrzebne?

Dodano po 34 [minuty]:

jeszcze jedno pytanie.. a moze byc do wejscia phones?? bo nie mam takiego wejscia jak aux..
  • REKLAMA
  • #4 3988765
    tomek_jelonka
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kolega Peposh pomylił pojęcia, phono to wejście na gramofon lub inne tego typu urządzenie(czyli generalnie phono to to samo co aux) a phones to jest wyjście na słuchawki. Więc mikrofon podłączasz do przedwzmacniacza a przedwzmacniacz do wejścia sygnałowego (phono)sprzętu. Do przedwzmacniacza potrzebne są standartowe przewody na lewy i prawy kanał i zasilające.
  • REKLAMA
  • #5 3988775
    maniek2591
    Poziom 19  
    Ocena: 91
    phono to wejscie gramofonowe ,jest tam troszke wieksze wzmocnienie wiec lepiej scisz najpierw poziom glosu ,wepnij mikrofon i dopiero podglasniaj,inaczej efekt moze byc taki ze trzeba bedzie zmienic glosniki
  • #6 3989298
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    sporo większe wzmocnienie i kształT charakterystyki wg RIAA jak cos możesz kupic kit znanego producenta pt przedwzmacniacz mikrofonowy:-)
  • #7 3989559
    vanilka82
    Poziom 2  
    znalazlam na allegro fajny przedwzmacniacz, ktory ma okablowanie za 70 zł podlaczy sie do wejscia tape we wzmacniaczu gitarowym, ktory zamierzam kupic :]
  • #8 3990300
    Joker2
    Poziom 23  
    Ocena: 264
    Po pierwsze, wejście phono czyli gramofonowe ma większe wzmocnienie od przedwzmacniacza mikrofonowego.
    Po drugie wejście phono nie nadaje się do mikrofonu (za dużo basu i środka, robi się jedno wielkie sprzężenie zwrotne, a nawet jak nie to efekt jest nieciekawy).

tomek_jelonka napisał:
    ... Więc mikrofon podłączasz do przedwzmacniacza a przedwzmacniacz do wejścia sygnałowego (phono)sprzętu. ...

Po trzecie jak podłączysz to tak jak to proponuje tomek_jelonka uzyskasz jeden wielki przester. Dlaczego? Patrz "Po Pierwsze" (nie podłącza się kilku przedwzmacniaczy szeregowo).

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofon dynamiczny nie może być podłączony bezpośrednio do wejścia phono ani phones w wieży lub wzmacniaczu gitarowym. Wejście phono jest przeznaczone dla gramofonów i posiada charakterystykę wzmocnienia zgodną z krzywą RIAA, co powoduje nieodpowiednie brzmienie i sprzężenia zwrotne przy podłączeniu mikrofonu. Wejście phones to wyjście słuchawkowe, więc nie nadaje się do podłączenia mikrofonu. Do prawidłowego podłączenia mikrofonu dynamicznego konieczne jest użycie przedwzmacniacza mikrofonowego, który wzmacnia sygnał mikrofonu do poziomu odpowiedniego dla wejścia liniowego (np. AUX lub tape). Przedwzmacniacz mikrofonowy podłącza się do wejścia sygnałowego wieży lub wzmacniacza gitarowego za pomocą standardowych przewodów stereo (lewy i prawy kanał) oraz zasilania. Wejście phono ma większe wzmocnienie niż przedwzmacniacz mikrofonowy, co może prowadzić do przesterowania i uszkodzenia głośników, dlatego należy unikać podłączania mikrofonu bezpośrednio do phono. W dyskusji pojawiła się propozycja zakupu gotowego zestawu przedwzmacniacza mikrofonowego z okablowaniem za około 70 zł, który można podłączyć do wejścia tape we wzmacniaczu gitarowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA