logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć mikrofon dynamiczny XLR do wejścia liniowego wzmacniacza?

wojtox 15 Lut 2009 19:13 1569 6
REKLAMA
  • #1 6154816
    wojtox
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Posiadam mikrofon dynamiczny z wtykiem XLR i chciałbym go sobie podłączyć pod wejście liniowe swojego wzmacniacza proszą o pomoc aby to wykonać z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 6154837
    _someone_
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Mikrofon ma za mały sygnał wyjściowy żeby go od razu podłączyć do wzmacniacza.
    Mikrofon potrzebuje dodatkowego wzmocnienia sygnału do poziomu liniowego w postaci przedwzmacniacza. Jeśli nie masz wejścia mikrofonowego we wzmacniaczu musisz go podłaczyć przez jakiś zewnętrzny przedwzmacniacz np. przez mikser.
  • REKLAMA
  • #3 6154845
    wojtox
    Poziom 12  
    Mikser od razu odpada a ten przedwzmacniacz to jaki musi być aby to działało
  • REKLAMA
  • #4 6154898
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 6154944
    wojtox
    Poziom 12  
    Wiem tyle że wzmacniacz mikrofonowy musi podnieść sygnał z bardzo niskiego do ok 200mV na wyjściu szukałem jakiegoś schematu tylko wszystkie mają wejście na 2 kable a w moim mikrofonie jest wejście XLR i nie wiem jak to pod to podłączyć

Dodano po 26 [minuty]:

Znalazłem coś takiego czy to się nadaje do tego mikrofonu
    http://sklep.avt.pl/p/pl/71875/uniwersalny+pr...z+mono+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html
  • #6 6155182
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6162050
    toma2005
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    Dlaczego mój post został usunięty?
    Kolego pisz na priva jak chcesz kupić takie urządzenie.

Post został usunięty ponieważ w dziale Nagłośnienie Estrada zajmujemy się nagłośnieniem estradowym a nie handlem. Jeśli proponujemy komukolwiek cokolwiek do sprzedania zwracamy się do tej osoby na PW. Posty typu "mam do sprzedania..." nic konstruktywnego nie wnoszą do dyskusji.
    Paweł.ko

Rozumiem.

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofon dynamiczny z wyjściem XLR generuje sygnał o bardzo niskim poziomie (około 2 mV), który jest niewystarczający do bezpośredniego podłączenia do wejścia liniowego wzmacniacza wymagającego sygnału na poziomie 200 mV do 2 V. Aby poprawnie podłączyć taki mikrofon do wejścia liniowego, konieczne jest zastosowanie przedwzmacniacza mikrofonowego, który podniesie sygnał do odpowiedniego poziomu. Przedwzmacniacz powinien być mikrofonowy, dostosowany do niskiego napięcia wyjściowego mikrofonu dynamicznego. W przypadku braku wejścia mikrofonowego we wzmacniaczu, można użyć zewnętrznego przedwzmacniacza lub miksera, jednak autor dyskusji wykluczył użycie miksera. Wątpliwości pojawiły się także co do sposobu podłączenia mikrofonu XLR do przedwzmacniacza, zwłaszcza gdy schematy przewidują wejścia na dwa przewody. Przykładowo rozważano użycie uniwersalnego przedwzmacniacza mono dostępnego w formie zestawu do samodzielnego montażu, jednak nie podano jednoznacznej odpowiedzi na temat jego kompatybilności z mikrofonem XLR. Wskazano również na konieczność zapoznania się z dokumentacją i sposobem podłączenia mikrofonu XLR. Dyskusja nie zawierała informacji o konkretnych markach ani modelach wzmacniaczy czy mikrofonów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA