logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik prędkości. Czy da się zrobić w domowych warunkach?

kubaz 16 Cze 2007 22:39 1568 4
  • #1 3991454
    kubaz
    Poziom 10  
    Witam
    Nie znam sie za bardzo na tych sprawach, stad moje byc moze banalne pytanie. Przepraszam tez jesli nie trafilem z odpowiednim dzialem...
    Chodzi mi po glowie pytanie - czy da sie zrobic w domowych warunkach czujnik predkosci zbudowany z 2 "bramek" gdzie bylyby jakies czujniki a obiekt przelatywalby miedzy tymi bramkami, po czym biorac pod uwage odleglosc miedzy bramkami pokazywaloby mi na jakims wyswietlaczu predkosc tego obiektu? Czy takie urzadzenie byloby trudne w zbudowaniu? Na jakiej zasadzie musialoby to dzialac (chodzi o to, aby wyszlo jak najtaniej) i czy obiekt przelatujacy przez bramki musialby spelniac jakies kryteria (np. miec tez zamontowany jakis czujnik?)

Dziekuje z gory za odpowiedz:) Pozdrawiam
  • #2 3992801
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Najprościej to sobie kup licznik rowerowy za pare zł.
    zrób układ na transoptorze i masz prędkościomierz ew. obroromierz tylko musisz kupić taki licznik w którym płynnie możesz przestawiać obwód koła.
    napisz do czego to konkretnie potrzebujesz?
    Udanych eksperymentów....
  • #3 3992885
    kubaz
    Poziom 10  
    ale taki rowerowy licznik mi nic nie da, obiektem przelatujacym przez czujniki musi byc pilka, w liczniku rowerowym magnes musi byc oddalony od czujnika o okreslona odleglosc (jakies 1-3 cm), szerokosc 'bramek' mi potrzebnych ma byc kilkadziesiat cm. Ma to byc urzadzenie do mierzenia predkosci z jaka sie kopnie / rzuci / odbije pilke (tak wiec nie ma tez dokladnego toru lotu)
  • #4 3993219
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    To zmienia postać rzeczy, ale też jest do zrobienia tylko nie za pare groszy.
    Pozdrawiam........
  • #5 3994863
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Dość precyzyjnych pomiarów można dokonać najzwyklejszą kartą dźwiękową. Należy jedynie dostosować sygnał z foto-bramek do wejścia liniowego karty.

Odnośnie licznika rowerowego niekoniecznie trzeba posługiwać się magnesem. Sygnałem dla licznika jest zwarcie kontaktrona, a ten obwód także można dostosować.
REKLAMA