logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować system śledzenia samolotów z serwami i GPS?

pabloes 16 Cze 2007 23:29 1920 5
  • #1 3991661
    pabloes
    Poziom 10  
    Witam serdecznie,

zastanawiałem się nad możliwością zbudowania programu, który za pomocą dwóch serw oraz ich mikrokontrolera potrafiłby śledzić/ustawiać się/celować w dowolny obiekt - za pomocą podania mu pewnych wspólrzędnych geo / gps.

Ponieważ posiadam już gotowy zestaw serw oraz ich kontrolera, zastanawiam się czy jest możliwe napisanie aplikacji która wyliczała by
    jak ustawić serwo sterujące osiąX oraz serwo sterujące osiąY by śledziło/celowało w koordynaty obiektu.

Jestem entuzjastą lotnictwa i fotografii związanej z robieniem zdjęć samolotom na wysokościach tranzytowych. Zastanawiam się czy dało by się zrobić urządzenie, które śledziło by samolot aparatem i robiło sekwencyjnie zdjęcia na żądanie. Dodam że pozycje samolotu mam odświeżaną co pół sekundy wysokość także.

Jakie kalkulacje trzeba było by wziąść pod uwagę i czy to jest w ogóle możliwe ? Skoro istnieją teleskopy które posiadają funkcje Go-To ...

Dziękuje za informacje.
  • #2 3992197
    marmur99
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Sadze, ze to nie jest bardzo trudne. Zalozmy, ze znasz pozycje samolotu oraz znasz pozycje aparatu. A teraz zalozmy, ze ustawisz obiektyw na kat 0 (czyli patrzy dokladnie do gory). Mozesz zatem wyrysowac sobie trojkat prostokatny, gdzie:
    - jedna z przyprostokatnych (a) to odleglosc pozioma miedzy aparatem a samolotem
    - druga przyprostokatna (b) to odleglosc pionowa miedzy samolotem i aparatem (czyli wysokosc, na jakiej jest samolot)
    - przeciwprostokatna (c) to prosta laczaca aparat i samolot - czyli linia, po ktorej chcesz zrobic zdjecie.
    Teraz proporcjonalnie przenosisz (a) na wysokosc, gdzie znajduja sie serwa i zalatwione. Robisz to w dwoch osiach i mozesz pstrykac zdjecia.

marmur99
  • #3 3993908
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    Wszystko zależy od tego, w jakim formacie dostaniesz położenia. Jak będą to współrzędne X, Y, Z w prostokątnym układzie współrzędnych to pół biedy. Wtedy tylko twierdzenie Pitagorasa i prosta trygonometria. Jak będą współrzędne geodezyjne, to gorzej...

O przeliczaniu jednych na drugie:
    http://www.geoforum.pl/pages/index.php?page=alfa_gps_cz4
  • #4 3998564
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Ja bym to zrealizował inaczej - umieścił aparat na ruchomej pochylni, tak aby "patrzył" w niebo, prostopadle do gruntu, zaś samą pochylnię poruszał na jednym z jej końców silnikiem krokowym ze specjalnie nagwintowanym wałkiem. Dochodzi co prawda dodatkowa geometria, procesorek musiałby mieć stablicowane sin(x) i/lub cos(x) i/lub arcusy, ale a) technicznie i b) programistycznie wydaje się to łatwiejsze.
    PS. Przed robieniem zdjęć trzeba by całą platformę skalibrować do kierunku lotu.
  • #5 3998603
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    a ja widzę tu problem ze śledzeniem samolotu - nie ma tak, że samolot leci zawsze identycznym kursem, na jednakowej wysokości i z jednakową prędkością...
    w przypadku teleskopu i jego układu śledzenia te problemy nie występują, ponieważ w przeciągu doby trajektorie obiektów na niebie są dość ściśle określone...
    może pomogłaby jakaś analiza obrazu z rozpoznawaniem samolotu. problem - niebo nie zawsze jest bezchmurne..
    oczywiście można fotografować dość duży wycinek nieba, a potem kadrować zdjęcia - ale tu wchodzi sprawa rozdzielczości i jakości zdjęć..

w związku z tym, że masz podaną pozycję samolotu rozwiązaniem może być proponowana platforma, ale sposób przeliczania współrzędnych, które masz na współrzędne do ustawienia platformy może być dość problematyczne. dodatkowo kwestia dokładności pozycjonowania.

a tak po za tematem - skąd masz pozycje samolotów? i z jaką dokładnością?
  • #6 3999510
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Z własnych obserwacji - mieszkam dość blisko lotniska w Krakowie, "obok" są korytarze powietrzne - smugi kondensacyjne "na oko" są dość proste. Zakładałem, że pabloes - również z Krakowa - ma podobne warunki obserwacji :)

PS. co do źródła danych podejrzewam prywatny radar, aparat zaś będzie służył do strącania :>
REKLAMA