logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić uszkodzone porty USB i modem SAGEM FAST 800 po burzy?

kakioti 17 Cze 2007 01:57 2439 6
REKLAMA
  • #1 3991914
    kakioti
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam . Mam neostradę z modemem SAGEM FAST 800 USB i po burzy przestał działać modem i w komputerze nie działają porty USB ani klawiatura ; chodzi tylko myszka po porcie COM . Modem sprawdzałem na sprawnym komputerze i nie działa , widocznie piorun uderzył w linię i uszkodził modem i porty USB no i port klawiatury . Linia neostrady nie była chroniona dodatkowym urządzeniem przeciw burzowym. Pytanie : czy mam jakieś szanse na naprawę uszkodzonych portów bez oddawania do serwisu – gdzie naprawa pewnie przewyższy cenę nowej płyty . A może by spróbować podmienić zasilacz i sprawdzić czy jest jakaś poprawa ? , jakie mam szanse na naprawę ?.
    Bardzo proszę o pomoc .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3991965
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    Naprawa odpada, nie do wykonania ;)
    Mam taki sprawny na zbyciu, zrezygnowałem z TPSA :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3992009
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Popatrz się na płytę, czy coś w okolicy portów USB nie jest popalone.
    Podejrzewam, że masz klawiaturę podłączoną do USB i dlatego nie działa, bo to byłoby nielogiczne, żeby nie działał port klawiatury.
    Proste rozwiązanie polega na zakupie kontrolera USB, co pozwoli Ci używać urządzeń USB, a jeśli klawiatura naprawdę jest podłączona do PS/2 to jeszcze kupno klawiatury na USB i podłączenie do nowego kontrolera. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3992264
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 3992889
    Stuku
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Naprawe modemu sobie raczej daruj. Używane sprawne modemy na allegro kosztują grosze.
    I mała nauczka na przyszłość żeby w czasie burzy odłączyć komputer od sieci elektrycznej i kabel telefoniczny od modemu. Niestety ale te modemy Sagema do pancernych nie należą.
  • #6 3994634
    kakioti
    Poziom 18  
    Witam , dziękuję za odpowiedzi . Odpowiadam kol. PREDATOR : naprawa nawet gdyby była możliwa to i tak nie robiłbym nic z modemem bo to własność TPSA , ten wypadek zdarzył się u kolegi a on zdecydował się jednak oddać wszystko do serwisu .
    -dla kol. JASEK2 : dokładniej się dopytałem ; a więc jest tak że płyta posiada cztery porty USB i wszystkie one są nie sprawne . Natomiast dwa porty - małe okrągłe- od klawiatury - tak samo uszkodzony , natomiast port myszki jest sprawny (dziwne ?!) . Bardzo chciałem podziałać koledze z tą płytą bo byłby to dla mnie nowy temat , ale zdecydował się oddać no to sobie nie podziałam , bo być może udałoby się coś naprawić (jeżeli porty posiadałyby bezpieczniki USB ) , napięć też nie będę miał okazji sprawdzić . W tej sytuacji bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i napiszę ile kolegę kosztowała naprawa w serwisie .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #7 5020753
    kakioti
    Poziom 18  
    Witam, nie naprawiano płyty tylko wymieniono na nową.
    Na tym zamykam temat.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Po burzy uszkodzony został modem SAGEM FAST 800 USB oraz porty USB i porty klawiatury na płycie głównej komputera. Modem nie działa również na innym komputerze, co wskazuje na jego uszkodzenie spowodowane prawdopodobnie uderzeniem pioruna w linię telefoniczną. Porty USB i porty klawiatury (PS/2) na płycie głównej przestały działać, natomiast port myszy COM pozostał sprawny. Zalecane było sprawdzenie bezpieczników USB na płycie oraz obecności napięcia +5V na portach USB. Proponowano zakup zewnętrznego kontrolera USB jako alternatywę dla uszkodzonych portów. Naprawa modemu uznano za nieopłacalną, a w praktyce modem i płyta główna zostały wymienione na nowe. Wskazano również na konieczność stosowania ochrony przeciwprzepięciowej na linii telefonicznej i zasilaniu podczas burzy, aby zapobiec podobnym uszkodzeniom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA