logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FASM a inne kompilatory - niekompatybilność kodu z innymi narzędziami

AXELF 17 Cze 2007 11:13 3627 7
REKLAMA
  • #1 3992376
    AXELF
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    Witam,
    Właśnie zaczynam przygodę z programowaniem w asemblerze bo od września będę się uczył tego w szkole dlatego chcę poznać podstawy do tego czasu i mam pewien problem korzystam z kompilatora FASM jest moim zdaniem bardzo dobry bo jest windowsowy wszystko jest w oknie nie ma żadnych problemów kod jest bardzo przejrzysty i czytelny jest idealny do początkującego lecz mam pewien problem, zauważyłem że jest on nie kompaktybilny z innymi kompilatorami jak chcę mu wkleić taki kod

;Wydruk napisu na ekran przez BIOS - przerwanie 21H funkcja 09H
    ;
    ;Wprowadza: offset, db
    ;
     ;Przykladowy program z pakietu
    ;"Kurs podstaw assemblera" by Grzegorz Zlotowicz
    ;
    ;Linie zaczynajace sie znakiem ; sa ignorowane przy kompilacji.
    ;
    ;Kompilacja:
    ;Tasm.exe program.asm
    ;
    ;tlink.exe program.obj /t
    ;
    .model tiny
    .code
    org 100h
    start:
    ;Poczatek programu
    mov ah,09h
    mov dx,offset napis
    ;DX=Przesuniecie napisu w segmencie cs
    int 21h
    ;Wykonaj

mov ax,4c00h
    ;Wyjscie - zob. wyjscie.asm
    int 21h
    napis db 'Napis, ktory zostanie wypisany ',13,10,'$'
    ;Napis _musi_ byc zakonczony znakiem $
    ;13,10 to kod CR i LF - przejscie do nowej linii
    end start

to FASM wyświetla jakieś błedy i głównie przy tiny code , czy może ktoś mi pomóc co mam zrobić aby nie było żadnych błędów oraz czy zna ktoś jakieś inne kompilatory windowsowe które są kompaktybilne z TASM i innymi najczęsciej używanymi bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 3993001
    Terminator
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    Przecież pisze u góry :) :
    ;Kompilacja:
    ;Tasm.exe program.asm
    ;
    ;tlink.exe program.obj /t 

Dodaje załącznik z różnicami FASM,TASM i NASM (jaka składnia itp - szybko przerobisz żeby działało :) ) oraz kurs dla początkującego bo dużo tego żeby pisać ...
    Załączniki:
    • asm_dos.rar (186.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3996084
    AXELF
    Poziom 20  
    wielkie dzięki a znasz jakieś programy o składni TASM tylko że windowsowe ??

Dodano po 24 [minuty]:

Terminator mam do ciebie jeszcze jedno pytanie u mnie w szkole używają pewnego kompilatora lecz nie wiem jaki to jest bo dopiero od września zacznę ten przedmiot a widziałem go tylko raz jak miałem zastępstwo z klasą która właśnie programowała, tło tego programu było czarne a litery były zielone wiesz może co to był za kompilator , podejrzewam że dosowy tylko nie wiem jaki :/
  • REKLAMA
  • #4 3996258
    Terminator
    Poziom 23  
    no będzie problem bo nie mam bladego pojęcia co to za program (ja pisze w notatniku).
    Cytat:
    programy o składni TASM tylko że windowsowe

Znaczy edytor pod windowsa czy TASM pod windowsa ??
    Edytor to jakikolwiek - np Notatnik :) - http://wilk13.net/edytor.php
    TASM dla windowsa - znajdziesz na google albo tutaj http://www.i-lo.tarnow.pl/edu/inf/prg/win32asm/pages/startup.htm[/url]
  • #5 3997227
    AXELF
    Poziom 20  
    ok dzięki a jeszcze mam ostatnie pytanie znalazłem TASM IDE czyli całe środowisko programistyczne tasm myślę że to powinno wystarczyć jest w nim linker kompilator czyli git :)

Dodano po 5 [minuty]:

a jakiej ty składni używasz TASM NASM FAST MASM ?? i która składnia jest najlepsze czy są jakieś ograniczenia w danych składniach ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3997536
    Terminator
    Poziom 23  
    ja używam TASM - jakoś się przyzwyczaiłem :)
    Napisałem wiele aplikacji pod tym kompilatorem m.in protokół MODBUS
    Ograniczenia ?? hmm nie sądzę
    Według mnie TASM jest chyba najbardziej rozpowszechniony (np w pakiecie Borlanda) albo mi sie tylko zdaje :)
  • #7 3997695
    AXELF
    Poziom 20  
    a mógłbyś zapodać linkiem skąd można pobrać pełny tasm ??
  • #8 3998460
    Terminator
    Poziom 23  
    TASM nie jest już rozwijany i nie jest to wersja free.
    Musisz sam poszukać na necie (google,emule itp). Ja skorzystałem z Borlanda C ver 3.1 w której znajduje sie TASM (Turbo Assembler)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozpoczynający naukę asemblera użytkownik korzysta z kompilatora FASM, który jest wygodny i czytelny, lecz niekompatybilny z kodem pisanym pod inne kompilatory, takie jak TASM. W dyskusji podkreślono różnice składniowe między FASM, TASM i NASM oraz wskazano na dostępność materiałów i kursów ułatwiających konwersję kodu. Użytkownik pytał o programy z składnią TASM działające w środowisku Windows oraz o identyfikację kompilatora z czarnym tłem i zielonym tekstem, prawdopodobnie działającego w DOS. Wskazano, że TASM jest popularnym kompilatorem, często używanym w pakiecie Borlanda, jednak nie jest już rozwijany i nie jest dostępny jako darmowy. Zalecane jest samodzielne poszukiwanie TASM w internecie lub korzystanie z Borland C ver 3.1, który zawiera TASM. Poruszono także temat środowiska TASM IDE, które zawiera kompilator i linker. Dyskutowano o różnych składniach asemblera (TASM, NASM, FASM, MASM) oraz ich ograniczeniach, przy czym TASM uznano za najbardziej rozpowszechniony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA