logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można naprawić WD Caviar 136aa po upadku i stukocie głowic?

przemek.tomala 25 Paź 2003 10:58 4556 24
  • #1 373715
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Nie dawno padł mi dysk WC caviar 13,6 Gb, upadł mi na ziemię i zdechł, teraz słychać tylko taki stukot (głowic??) po podłączeniu do kompa, i bios go czasem widzi a czasem nie a system to już wogóle. Wymyśliłem sobie, że może by się dało podmienić tylko mechanikę, no bo elektronika po upadku zdaje mi się że raczej sprawna będzie, co nie??, no ale nie mogę znaleść na allego takiego samego dysku (był jeden, ale klijent chciał za 90 zł i nie wie co jest uszkodzone), a może by dało radę wymonatować talerze z innych mniejszych modeli, głowice i podmienić je w moim?? jak myślicie?? Czy może coś po prostu się w środku urwało, i wystarczy to przykleić?? Nigdy dysków nie rozbierałem, wiem że trzeba to robić w czystym pomieszczeniu, najlepiej jeszcze spryskać powietrze spryskiwaczem, żeby kurz się ie unosił, czy da się to jeszcze naprawić??
  • #2 373727
    ZonX
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    wydaje mi sie ze raczej nie bardzo. Ile razy w serwisach gadaja ze jesli padnieta jest mechanika to dyskow sie juz nie naprawia. Ja bym bardziej obstawiał ze walela Ci głowica bo ja najłateiej uszkodzic wstrzasem. Druga sprawa, o ile mi wiadomo dyski sa hermetycznie zamkniete co w normalnych warunkach raczej Ci sie nie uda z podmiana talezy co jest zreszta chyba bez sensu
  • #3 373772
    05071977
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Moje zdanie pomysl jest dziwny przedewszystkim omijajac juz temat chermetycznego zamkniecia dysku bo bez tego rowniez bedzie pracowal (o ile nie dostanie sie brud do srodka).Wiekszym problemem bedzie wyjecie i wlozenie nowych talerzy poniewaz musial bys zdejmowac cale glowice wraz z ramieniem co spowoduje to ze zgubisz sciezki i bardzo ciezko bedzie ustawic to spowrotem o ile w miedzy czasie nie pouszkadzasz samych glowic.

PS:moje zdanie jest to w domowych warunkach prawie nie realne ale mozliwe pozdrawiam i powodzenia
  • #4 373847
    elektronguy
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ten pomysł z wymianą talerzy niezbyt mi się podoba. Tak jak wspominali koledzy jest to bardzo trudne. proponuję zdobyć drugi taki dysk walnięty i spróbować wymienić elektronikę. Jest szansa że ruszy choć jeden. Ale uwaga! Dyski muszą być identyczne. Kiedyś wymieniałem elektronikę w Seagate. Dyski były identyczne, ten sam producent i model, rózne były tylko wersje firmware i żaden nie ruszył :(
    Taniej cię wyjdzie kupić nowy dysk, niż szukać części do tego, jednak moze będziesz miał więcej szczęścia ode mnie, czego ci życzę :)
  • #5 374599
    mardoq
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Podmiana jest niemożliwa z powodu braku synchronizacji tzw. "ścieżki zerowej" a dyski są owszem hermetyczne ale nie ma w nich, jak niektórzy twierdzą próżni, co do wymiany mechaniki to musi być identyczny model dysku i co też ważne rewizja (napis rev na twardzielu)
  • #6 374659
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Próżni nie ma, ale czasami może być gaz obojętny - azot lub argon. W ten sposób dodatkowo zabezpiecza się elementy przed utlenianiem. Co prawda tam w zasadzie nie ma co zardzewieć, ale tak mi się obiło o uszy. Prościej wymienić całą część mechaniczną, jeśli sterownik jest w porządku.
    Pozdrawiam.
  • #7 374783
    snejk
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    w warunkach domowych nierealne
    zastanawiam się czy warto (chyba że dla zabawy )
    naprawiać taki dysk który w każdym momencie może się wysypać tracąc wszystkie dane
  • #8 480733
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Kolega zabrał do domu, podłączył, i widzi pliki na nim, mimo że stuka,
    Kazałem mu włączyć system, podłączyć dysk po załadowaniu systemu, najpierw taśmę a potem zasilanie
    I WYKRYŁO
    tylko się czasem zawiesza, jak myślicie, czy dało by radę coś z nim jeszcze zrobić?? Format mu dać??
    Albo potraktować go jakimiś innymi progsami??
    Może jak by tak dać mu durzo do roboty, rozkręcił by się, i to co stukało by wróciło na swoje miejsce, i by zadziała, co myślicie o takiej perspektywie??

I jeszcze jedno, nie mogę znaleść na elektrodzie, pamiętam że był ten temat, na temat wykrywania dysku podczas pracy systemu, w win 98, ta wyszukiwarka jest tak słaba, nie mogę znaleść
  • #9 480748
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    dyski nie sa hermetyczne, maja wentylacje taka.
    lepeij kup dysk ze spalaona elktryka a sprawna mechanika i podemin elektronike
  • #10 480768
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    No, łatwo powiedzieć, sprawdź z kiedy spą poprzednie wypowiedzi, z zeszłego roku, a cały czas szukałem spalonej elektroniki, a sprawnej mechcniki, był parę razy model identyczny jak mój, ale zawsze ze zwaloną mechaniką
  • #11 483642
    Nemo
    Poziom 31  
    :arrow: Platon: Gdyby dyski nie były hermetyczne, nikt by ich nie oklejał specjalną taśmą i nie dawał uszczelek. Pomyśl o kurzu i pyle, jaki mógłby się do dysku dostać i co by się stało w efekcie.
    Pozdrawiam.
  • #12 483656
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    przeciez nie ma dziury, tylko jest na to jakis filtr.
  • #13 483704
    Nemo
    Poziom 31  
    Ta gąbeczka to miałby być filtr? Raczej obstaję przy swoim. Najlepiej byłoby spytać u źródła - producenta dysków. To wyjaśniło by wszystkie wątpliwości.
    Pozdrawiam.
  • #14 484348
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Najłatwoej, by było otworzyć taki dsyk, jak jest hermetycznie zamknięty, to się to usłyszy otwierając (wyrównywanie ciśnień, albo przebić stary dysk na górze, albo z boku), no dobra, ale ta dyskusja ma mi pomóc naprawić dysk, a nie dowiedzieć się czy jest hermetycznie zamknięty czy nie...
  • #15 484433
    usurus
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Z tą chermetycznością to zależy chyba od producenta i jego koncepcji na to. W moim staruteńkim dysku szczelność zapewnia gruba gumowa uszczelka i nie widać żadnych otworów wentylacyjnych.
    W dysku Seagate'a (medalist do Laptopa) konstrukcja była jak najbardziej otwarta, co szczególnie było widać po otwarciu pokrywki. W pokrywce było spore pole dziurek (jak w sitku) z podklejoną od spodu warstwą filtrującą, przez którą swobodnie przechodziło powietrze. Służy to pewnie do wyrównywania ciśnienia powietrza, gdy dysk się nagrzewa.
    W moim obecnym dysku nic takiego już nie zauważyłem (też seagate).

Dysk możesz spróbować rozkręcić, nic nie ryzykujesz. Od wstrząsów elektronika też może paść, pękają luty które są wymęczone ciągłymi skokami temp.
    Odkręć elektronikę, wypnij taśme lub wtyk, włóż spowrotem a jak nic nie da to daj elektronikę do znajomego speca niech ci przegrzeje luty Hotair'em - może coś da, a koszt niewielki.

pozdrawiam
    usurus
  • #16 484741
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ale ja wiem że to mechanika padła, stuka, co jest typowe dla uszkodzonej mechaniki, ale jak już napisałem częściowo go wykrywa, jak kolega podłączył do siebie, to widział jego zawartość, ale nie mógł otworzyć plików, i niektórych katalogów
  • #17 486215
    JohnJohn
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Nie stosuje się "hermetycznych dysków" :]
    powody:
    - zmiany ciśnienia zewnętrznego - oddziaływałyby na taką szczelnie zamkniętą puszkę
    -trudności z odprowadzaniem ciepła
    -próżnia(a raczej coś do niej zbliżonego) też odpada - głowica powinna poruszać na poduszce powietrznej

Prawdą jest że obudowa musi być pyłoszczelna
    -(oznacza to koszty (oczywiście po stronie producenta) zwiazane z uszczelkami) - wymiana powietrza następuje przez specjalny filtr - nie przepuszczający kurzu

-sprawny dysk twardy może przez pewien czas jeszcze działać po ściągnięciu obudowy - ale po pewnym czasie zacznie wzrastać stopa błędów, a głowice zaczną się ścierać - kurz osiadający na talerzach hdd działa jak proszek do szlifowania.
  • #18 486592
    Nemo
    Poziom 31  
    A cóż to za zmiany ciśnienia? Od 1050 do 950 hPa, niewiele. W dysku nie musi być powietrza, tylko gaz obojętny. Poduszka zapewniona, a tlen nie powoduje korozji. Problem najlepiej rozwiązać u źródła - spytać u producenta. I to by było wszystko, co napiszę w tym temacie.
    Pozdrawiam.
  • #19 486825
    zyziowaty
    Poziom 12  
    Sam używam od kilku lat dwóch takich dysków (WDC 136AA) w macierzy RAID, i co ciekawsze, obydwa są z odzysku - wymiana elektroniki. Identyczna elektronika była montowana w dyskach WDC 205AA (20,5 GB) - oznaczenie na płytce: 60-600788-002 REV A - sprawdź czy taką masz, być może coś dobierzesz.

Pozdrawiam
  • #20 486944
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    A ty wymieniłeś je z tego 205aa dysku, włożyłę=ś do 136aa, działa??
  • #21 487499
    zyziowaty
    Poziom 12  
    Podmianka działa w jedną i w drugą stronę - jak wcześniej wspomniałem, obydwa modele mają tę samą elektronikę (identyczne oznaczenie). Podobnie jest z Caviarem ok. 6GB (dokładnie nie pamiętam) z tego okresu produkcji - elektronika identyczna jak w modelu 8GB

Pozdrawiam
  • #22 487879
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    zaraz, znaczy się że jak mam sprawną elektronikę do 13 gb, to kupie sobie uszkodzone 20 gb, i będe miał 20 gb??
    Fajnie, ale chyba na tej płytce jestjakiś ukłąd który zajmuje się rozpoznawaniem dysku przez bios, czy nie trzeba go przeprogreamoować??
    A gdzies tu czxytałem że jakiś ukłąd jest w środku, może to on się tym zajmije??
  • #23 488698
    zyziowaty
    Poziom 12  
    W tych modelach WD parametry zapisane są najprawdopodobniej na talerzach dysku - zamieniałem elektronikę w jedną i w drugą stronę i dyski były rozpoznawane prawidłowo. Jeżeli masz sprawną elektronikę i dorwiesz gdzieś walnięty model 205AA, to oczywiście możesz spokojnie podmieniać. Sam miałem 3szt WDC WD1366AA i 2 szt WDC WD205AA i wszystkie miały identyczne elektroniki - jak wcześniej wspominałem oznaczenie 60-600788-002 REV A.

Pozdrawiam i życzę szczęścia w poszukiwaniach
  • #24 500055
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Kupiłem sobie niby taki sam model, ale niestety, okazało się że elektronika troszkę inna była...
    Nie działa...
    W tej elektronice, wiem że powinno buć zabezpieczenie (chyba dioda), że gdy padnie zasilacz, to się robi na niej zwarcie i dysk nadal działa, jak mogę tą diodę zidentyfikować, bo mam dysk z padniętą elektroniką, a moja niestety nie pasuje...
  • #25 500337
    set6666
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Sprawa wygląda następująco tależe są trzymane przez ramie głowic, a rozebranie i ponowne poprwne złożenie jest raczej nie możliwe, kolejną sprwą jest to że tależe są czułe na ładunki statyczne, po otwarciu dysk poda, na drugi dzień, choć niezawsze, niepotrafie tego wytłumaczyć.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD Caviar 13,6 GB po upadku wydaje charakterystyczny stukot głowic i jest niestabilnie wykrywany przez BIOS, a system operacyjny go nie rozpoznaje. Naprawa mechaniki dysku w warunkach domowych jest praktycznie niemożliwa ze względu na hermetyczne zamknięcie obudowy, konieczność zachowania czystości oraz precyzyjne ustawienie ścieżki zerowej głowic. Wymiana talerzy lub głowic z innych modeli jest ryzykowna i trudna, gdyż wymaga idealnej synchronizacji i identycznej rewizji dysku. Elektronika może pozostać sprawna po upadku, jednak znalezienie identycznego modelu do podmiany jest problematyczne. W niektórych przypadkach możliwa jest wymiana elektroniki między modelami WD 136AA i WD 205AA, które mają identyczne oznaczenia płytek (np. 60-600788-002 REV A), co pozwala na odzyskanie funkcjonalności dysku. Parametry dysku są zapisane na talerzach, więc wymiana samej elektroniki nie zmienia pojemności. Dyski nie są całkowicie hermetyczne, posiadają filtr wentylacyjny zapobiegający dostawaniu się kurzu, a w środku może znajdować się gaz obojętny (np. azot lub argon) dla ochrony przed utlenianiem. Uszkodzenia mechaniczne, takie jak stukot głowic, zwykle oznaczają poważne uszkodzenie mechaniki, które trudno naprawić bez specjalistycznego sprzętu i warunków laboratoryjnych. Próby rozkręcenia dysku w warunkach domowych są ryzykowne i mogą prowadzić do trwałej utraty danych. Wymiana elektroniki wymaga dopasowania modelu i rewizji, a czasem naprawy lutów na płytce. W przypadku uszkodzenia mechaniki lepszym rozwiązaniem jest zakup nowego dysku lub profesjonalna naprawa w serwisie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA