logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić odpadający kondensator SMD na karcie graficznej?

Paul_0 17 Cze 2007 22:29 1093 5
REKLAMA
  • #1 3994666
    Paul_0
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Zauważyłem przy zmianie chłodzenia, że jeden z malutkich kondensatorow SMD (dlatego uwazwam, ze jest to kondensator poniewaz jest oznaczony C ilestam) odpada, tzn. zluzowal sie 1 z jego pinow, drugi sie trzyma. Jako, ze nie chce spalic tego moja lutownica - chcialbym spytac czy mozna to skleic czyms takim . Jesli tak, to jak gruba i szeroka powinna byc warstwa tego kleju?

PS. Szukalem troche na forum na ten temat, bylo cos, ale nie konkretnie na o sposobie jego uzycia i czy to w ogole ma sens etc.

Z gory dziekuje za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 3994688
    mateo704
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Rozumiem że karta oczywiście nie działa, bo nie pisałeś nic o tym
  • REKLAMA
  • #3 3994689
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Wygląda to na odlutowanie, czyżby druk tak mocno się nagrzał? Powinien być przylutowany. Zmieniłeś chłodzenie wentylatorowe na pasywne? Być może przez to ścieżki się mocno nagrzewają.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3994899
    radek68
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Możesz przylutować.
    Jak?
    Oczywiście nie całym grotem lutownicy, bo spalisz.
    Owiń na grocie zwykłej (nie transformatorowej) lutownicy kawałek drutu miedzianego, ocynuj go i traktuj jako cieńką lutownicę. Działa.
  • REKLAMA
  • #5 3995241
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3995264
    Paul_0
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mateo704 napisał:
    Rozumiem że karta oczywiście nie działa, bo nie pisałeś nic o tym

Nie wiem, nie podlaczalem jej jeszcze, nie wiem kiedy to sie zluzowalo czy podczas sciagania radiatora czy kiedy. Wczesniej dzialala bez problemu. Ale nie chce ryzykowac wiec przykleje to. Mam zle dowsiadczenia z odpadajacymi elementami.

Chlodzenie zmienilem na Accelero X2 ale jeszcze go nie uruchomilem.

Co do lutownicy mam wlasnie taka komunistyczna transformatorowa wiec nie bede probowac, kupie sobie kiedys jakas lepsza.
REKLAMA