logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki olej do sprężarki klimatyzacji z czynnikiem R-22?

hur 17 Cze 2007 23:55 8861 5
REKLAMA
  • #1 3995000
    hur
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Witam
    Zmontowałem ,uruchomiłem i działa !!! i to jest najważniejsze . WYGRAŁEM walkę ze swoją klimą .:D
    Niestety po drodze miałem małą wpadkę (czytaj : wypadek ) wylało mi się ok 300 ml oleju ze sprężarki i nie mogę nigdzie doczytać jaki olej mógłbym do niego dolać i skąd mógłbym go dostać ???

Dane tego mojego *dziwadła * składaka .
    Moc ok 1200W
    Czynnik r -22
    Ilość czynnika ok 850 g
    Na wylocie uzyskuję 12 stopni Celsjusza przy wlocie 23 C

Jak na moje wymagania za bardzo sprężarka się grzeje bo już po 3-4 godzinach wywala mi termiczny zamontowany na nim i potrzebuje z godzinę studzenia ,ponadto czasem brzydki dżwięk wydaje (jak zawór przy pełnym gazie w polonezie) podejrzewam właśnie ten brak oleju .

Stąd moje pytanie o olej czy może TO olać ??? :D
    A rżnąć go ile się da ?
    A może jakiś pomysł na studzenie sprężarki ???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3995197
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    To zależy jaki był czynnik , jeśli jak piszesz R12 - to może byc
    Shell 22-12, ale jak inny to musisz znać jaki czynnik bo dla róznych są różne oleje ale nie należy ich mieszać.
  • REKLAMA
  • #3 3995238
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Dla R22 to olej mineralny np reniso 32 lub shell 22 - wiele zależy od typu (marki) sprężarki niekiedy jest zalecana konkretna marka (jednak mineralne są mieszalne). Olej proszę dolać jak najbardziej jeśli już nie jest za późno.
  • REKLAMA
  • #4 3995588
    hur
    Poziom 15  
    Cytat:
    Dla R22 to olej mineralny np reniso 32 lub shell 22

Wszystkie zastosowane elementy mojego *składaka * są ze złomu ale pilnowałem aby były one z aparatów pracujących kiedyś na r-22 ,właśnie z obawy aby nie wymieszać ze sobą jakiś różnych czynników czy olejów .
    Wiem że jest możliwość zamiany czynnika i oleju ale trzeba wymienić parę rzeczy z filtrem włącznie . Takiej wiedzy ani umiejętności jeszcze nie mam więc nie ryzykuję ,dlatego trzymam się r-22.

Mieszkam w mieście wojewódzkim ale nie trafiłem na sklep z profesjonalnymi elementami do klim .
    Dlatego może moje naiwne pytanie ale gdzie proponujecie *uderzyć *aby dostać taki olej ? Bo ci 3-ch serwisantów "klim " jacy są w okolicy to takie sztywniachy że już na mecie rezygnuję z porozumieniem się z nimi .

A co myślicie o tym jakbym ze złomowanej zepsutej sprężarki ( też r-22) wykorzystał olej ,rozumiem że to już nie taka jakość ,ale chyba lepsze niż nic ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3995774
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Jeśli to miasto wojewódzkie na dolnym śląsku to pewnie Wrocław a tu już samych punktów zaopatrzenia chłodnictwa jest kilka. Co do oleju z uszkodzonej spręzarki to pomysł raczej taki sobie - te układy są bardzo wrażliwe na zanieczyszczenia i raczej bym nie ryzykował, tym bardziej że 1l oleju mineralnego to ok 50zł
  • #6 3997994
    hur
    Poziom 15  
    Wszystkim dzięki za rady .
REKLAMA