logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt CC20 - szybkie nagrzewanie i wyłączanie się radia po zwarciu

KARQL 18 Cze 2007 17:31 1162 3
REKLAMA
  • #1 3996688
    KARQL
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.

Kupiłem niedawno samochód i w nim było właśnie to radio. Oczywiście było zakodowane to wylutowałem pamięć, kod odczytałem wlutowałem z powrotem i wszystko fajnie działało.

Problem jest taki, ze jak sprawdzałem to kable miałem luźno i przez przypadek złączyłem plus z masą i teraz radio momentalnie się grzeje. Włączę głos idzie może 10 sekund radio się nagrzewa i cisza. Nagrzewa się do tego stopnia, że praktycznie nie da się przyłożyć ręki do radiatora. Tak to wszystko działa, kod, radio, kasety. Jakby ktoś mnie mógł nakierować gdzie może tkić usterka to byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3997273
    TheWiktus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Niezbyt wiem co to za radio ,ale jeśli grzeje się tranzystor to wypadało by zacząć od jego sprawdzenia.
    A tak pozatym od czego jest ten tranzystor(jeśli dobrze zrozumiałem to od wzmacniacza).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3998507
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1412
    ;) A nie jest to przypadkiem końcówka mocy /układ ma więcej niż 3 nóżki :?:/ - proponuje wymienić ją na próbę nie jest droga
  • #4 4001716
    KARQL
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Przepraszam za pomyłkę. Tak to jest końcówka mocy. Sprawdzę Wasze rady jak znajdę chwilę czasu, bo teraz cały czas praca:D

Edit:
    Dzięki za rady, faktycznie to była końcówka mocy. Przeczytałem gdzieś, że zastępczo może być tdm2005 więc kupiłem taką wlutowałem i działa lux. Teraz sobie uświadomiłem jak mogła się spalić musiałem przyłożyć zasilanie do kabla od głośnika, bo je miałem tak luźno poskręcane i wtedy poszło na końcówkę bo imo przy normalnym zwarciu nie miało prawa nic się stać.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.
REKLAMA