logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz - skoki napięcia na wyjściu, podejrzenie uszkodzenia LM350

buziol12 18 Cze 2007 22:16 2149 7
REKLAMA
  • #1 3997804
    buziol12
    Poziom 11  
    Witam.
    Kończe pierwszą klasę technikum elektronicznego i nie wiele jeszcze wiem więc proszę was o pomoc, a mianowicie: zbudowałem zasilacz z tego schematu http://www.eres.alpha.pl/elektronika/fusion_images/schematy/sch245.gif wszystko połączyłem tak jak na schemacie i przez pewnien czas wszystko działało dobrze, aż któregoś dnia pojawiły się skoki wartości napięcia na wyjściu, raz wyżej, raz niżej. I chcę wymienić części, tylko nie wiem jakie (nie chcę jeszcze raz wydawać ponad 20zł na wszystkie elementy). Myśle że ten stabilizator napięcia LM350 się zepsuł.
    Dzięki z góry za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3997838
    Lysoleq
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Ja bym najpierw wziął pod lupe te kondensatory elektrolityczne na wejściu.
  • REKLAMA
  • #3 3999101
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Może trochę więcej szczegółów? Jakim napięciem to zasilasz, jaki prąd pobierasz, czy nie można zastosować mostka jako prostownika, jak to jest zmontowane(płytka czy inaczej). Czym więcej szczegółów podasz tym łatwiej coś powiedzieć.
  • #4 3999120
    buziol12
    Poziom 11  
    http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=245 - tutaj jest opis tego. Tak to jest zmontowane na płytce. Ja użyłem zwykłego transformatora, który mam z demantarzu (napięcie wtórne 12V, tak jak w opisie), bo te toroidalne są drogie. Prąd na wyjściu mam max 1,6A. Ale tak jak pisałem przez pewien czas wszystko działało dobrze.
  • #5 3999985
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Sprawdź czy potencjometr jest w porządku. Może gdzieś nie łączyć co będzie się objawiało
    właśnie skokami napięcia na wyjściu. Jak masz inny to po prostu podmień i zobacz.
  • REKLAMA
  • #6 4000146
    buziol12
    Poziom 11  
    Potencjomentr jest dobry, sprawdzałem już. Podłączałem inny i też to samo.
  • #7 4002763
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Jakie to skoki napięcia, jaką wartość ustalasz i jakie są odchyłki? Sprawdź w tym czasie napięcie przed stabilizatorem. Sprawdziłeś połączenia, luty może to jest przyczyna.
  • REKLAMA
  • #8 4003309
    buziol12
    Poziom 11  
    Wszystkie połączenia są dobre. Sprawdzałem napięcie przed stabilizatorem, wynosi ono 31,4V i jest stałe (niezmienia się). Czasem jest też tak że potencjometr ustawie żeby było na wyjściu najwyższe napięcie, a woltomierz pokazuje mi około 10V.

Podsumowanie tematu

✨ Zbudowano zasilacz według schematu z linku (http://www.eres.alpha.pl/elektronika/fusion_images/schematy/sch245.gif) z użyciem stabilizatora LM350 oraz transformatora 12V z demontażu. Po pewnym czasie pojawiły się nieregularne skoki napięcia na wyjściu, które wahają się od wartości nominalnej do około 10V. Napięcie przed stabilizatorem jest stabilne i wynosi około 31,4V. Sprawdzono potencjometr – jest sprawny, wymieniono na inny bez poprawy. Sugerowano kontrolę kondensatorów elektrolitycznych na wejściu, połączeń lutowanych oraz potencjometru. Problem może wynikać z uszkodzenia LM350 lub elementów filtrujących, jednak napięcie przed stabilizatorem jest stabilne, co wskazuje na możliwą awarię samego układu stabilizacji lub złe połączenia na płytce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA