logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 4P nagle pojawiły się poziome szare linie

Pocieszny 18 Cze 2007 23:18 2632 12
REKLAMA
  • #1 3998074
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Ostatnio dosypałem do kartridża toner. Fakt, że to były już śmieci wysypane ze zbiornika zbierającego resztki tonera w kartridżu, ale robiłem to już kilka razy i nie było problemów. Na drukowanych stronach pojawiają się szare poziome pasy. Ich ułożenie jest przypadkowe i na każdej kartce inne. Przed dopełnieniem kartridża drukarka drukowała czysto. Czasami zdarzy się że pół kartki ma te paski, a reszta jest czysta.

Moje przypuszczenie to niedokładny styk masy bębna. Czy to może być przyczyną? Gdyby to było skutkiem zabrudzenia albo uszkodzeniem listwy czyszczącej to paski powinny być chyba pionowe...
  • REKLAMA
  • #2 3998607
    defol
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Na problem sam sobie odpowiedziales. Zasypales dziadoski toner i tyle. Beben ma tez juz dosc. To ze robiles to kilka razy nie tlumaczy niczego. To tak jakbys napisal, ze w samochodzie zalewales juz kilkakrotnie uzywany olej do silnika a po czwartym zalaniu nagle zatarl sie silnik.
  • #3 3999065
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ok może to i wina tonera albo bębna, ale w takim razie dlaczego czasem dobrze drukuje...? Problem pojawił się dopiero po wydrukowaniu 100-200 stron. To możliwe, że toner zabrudził np. styki od bębna, które teraz nie do końca dobrze łączą?
  • REKLAMA
  • #4 3999140
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Właśnie miałem coś podobnego rozebrałem kasetę i wszystko dokładnie wyczyściłem (toner został ten sam), szczególnie punkty styku i listwy, po złożeniu wydruki są idealne.
  • #5 3999886
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Zauważyłem teraz że kiedy drukuję obrazek to te linie składają się z pixeli więc zapewne to ma coś wspólnego z zasilaniem :D
  • REKLAMA
  • #6 4001512
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Wyczyść dokładnie styki kasety, poza tym w HP (jak też często w innych drukarkach) generalnie dokładnie się czyści wkład ze starego tonera - tonery się często nie mieszają i wychodzą szare pasy lub tło.
  • REKLAMA
  • #7 4001626
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Bęben był w środku zabrudzony tonerem więc wyczyściłem go oraz blaszki które tam w środku stykały, jeszcze je trochę odgiąłem żeby był lepszy docisk. Pomogło :D Toner, mimo że jest z odzysku i na dodatek pomieszany z tonerów różnych producentów, drukuje ładnie:D
  • #8 4514571
    Panther
    Poziom 11  
    Witam,

troche odkopie ten temacik. Mam bardzo podobny problem w hp lj 5p. Na wydruku pojawiaja sie czarne poziome linie (zawsze 3 linie sa drukowane ale nie w tych samych miejscach) Poczytalem troche ale niestety nic z tego nie czaje. Wyjalem toner i wyczyscilem miejsce gdzie wchodzi toner, po czym mam taka szoteczke z zielonym uchwytem i wyczyscilem nia i tu nie wiem co (gorna czesc). Wlozylem toner i dalej lipa. Moze ktos mi bardziej wytlumaczy co z tym zrobic. Z gory dzieki i pozdrawiam
  • #9 4515201
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Musisz rozkręcić kasetę z tonerem i i przeczyścić miejsce styku pantografu, który jest na rolce ładującej.
  • #10 4515691
    Panther
    Poziom 11  
    Chodzi o ten toner w ktorym jest proszek? Jak go rozkrece to bedzie widac styki? Sorry za takie pytania ale nigdy takich rzeczy nie robilem i nie chce czegos spierniczyc.
    Pozdrawiam
  • #11 4516338
    laserjet9002
    Poziom 21  
    jeśli przeczyszczenie styków zewnętrznych nic nie daje to musisz rozkręcić kasetę i w części (przy kasecie92a)
    z wałkiem magnetycznym zdejmij pokrywę zebatek ta ze stykami i przeczyść. Jednak jak nie masz smaru przewodzącego to na długo to nie starczy.

I nie naświetlaj bębna (zielonego)
  • #12 4518144
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    laserjet9002 napisał:
    jeśli przeczyszczenie styków zewnętrznych nic nie daje to musisz rozkręcić kasetę i w części (przy kasecie92a)
    z wałkiem magnetycznym zdejmij pokrywę zebatek ta ze stykami i przeczyść. Jednak jak nie masz smaru przewodzącego to na długo to nie starczy.

I nie naświetlaj bębna (zielonego)

Kaseta 92A jest do HP LJ 1100, 3200, a do HP LJ 5P/6P jest kaseta 03A, którą dość ciężko sie rozbiera i czyści, zwłaszcza jak sie nie ma doświadczenia w tym temacie./kaseta ma plastykowe bolce, które przy nie umjejętnym rozbieraniu pekaja/
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #13 4518286
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Jasne pomyliło mi się

Podsumowanie tematu

✨ W drukarce HP LaserJet 4P pojawiły się poziome, szare linie na wydrukach po uzupełnieniu tonera z odzysku, który był mieszanką różnych tonerów i zawierał resztki. Linie mają nieregularne rozmieszczenie i czasami zajmują tylko część kartki. Przyczyną problemu mogą być zabrudzone lub słabe styki bębna, które po kontakcie z tonerem uległy zabrudzeniu, co powoduje nieprawidłowe przewodzenie i powstawanie pasów. Czyszczenie styków kasety, bębna oraz elementów styku wewnątrz kasety, a także poprawienie docisku blaszek stykowych, przynosi poprawę jakości wydruków. W przypadku modelu HP LaserJet 5P podobne objawy powodują zabrudzenia lub uszkodzenia styku pantografu na rolce ładującej w kasecie tonera. Rozbieranie i czyszczenie kasety jest zalecane, jednak wymaga ostrożności ze względu na delikatne plastikowe elementy. Należy unikać naświetlania bębna oraz stosować odpowiednie środki przewodzące przy czyszczeniu styków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA