logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja i naprawa spalonego elementu w Samsung SP1203N 120 GB

sadyx 19 Cze 2007 10:25 1968 7
REKLAMA
  • #1 3998780
    sadyx
    Poziom 11  
    Witam, zależy mi na czasie więc proszę o możliwie szybką odpowiedź. Czy ktoś wie co to za spalony element i jak go naprawić?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 3999575
    Tojtas
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Jest to kondensator SMD. Z naprawą będzie problem, no chyba że znasz jego pojemność.
  • REKLAMA
  • #3 3999783
    sadyx
    Poziom 11  
    Jeszcze nie dostałem tego dysku, ale podejrzewam że pojemość będzie taka sama jak tego kondesatora, który jest pionowo wyżej. Jak tylko znajomy dostarczy dysk to zmierze jego pojemność i spróbuje wlutować taki sam na dole. Chyba, że ktoś dysponuje schematem tej elektroniki lub zna pojemność to bardzo ułatwiłoby mi to życie :) Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3999814
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4000457
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    Panowie to nie są kondensatory i to na 99% (element ten powyżej L i ten na dole uszkodzony będzie taki sam) ...
    Tylko można wątpić czy na tym się skończyło sądzę że raczej nie.
  • REKLAMA
  • #6 4000565
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Jest dokładnie tak jak napisał TONI_2003, uszkodzony element to dławik...
    Dławik znajduje się w zasilaniu HDA...

Mikippp

• #7 4000835
    sadyx
    Poziom 11  
    Też się zastanawiałem czy to czasem nie dławik. Chyba powinienem spróbować tego co z poprzednim dyskiem, z którym tez pomagał mi Mikippp. W tamtym przypadku wystarczyło zwarcie dwóch elementów lutowniczych zamiast wymiany dławika.
  • #8 4007382
    sadyx
    Poziom 11  
    Witam. Dysku nie dostałem do naprawy i już zapewne nie dostanę, więc nie dowiemy się czy tylko ten dławik był uszkodzony. Mimo wszystko dzięki wszystkim za rady i pomoc :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji dotyczącej identyfikacji i naprawy spalonego elementu w dysku Samsung SP1203N 120 GB ustalono, że uszkodzony element to najprawdopodobniej dławik znajdujący się w zasilaniu głowicy dysku (HDA). Początkowo podejrzewano kondensator SMD, jednak dalsze analizy i opinie wskazały, że elementy oznaczone na zdjęciu nie są kondensatorami, a dławikami. Wskazano, że uszkodzenie może nie ograniczać się tylko do jednego elementu. Autor planował zmierzyć pojemność kondensatora z innego egzemplarza dysku, aby ewentualnie wymienić uszkodzony element, jednak ostatecznie nie otrzymał dysku do naprawy. W jednym z przypadków naprawa polegała na zwarciu dwóch elementów lutowniczych zamiast wymiany dławika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA