logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spalony element elektroniki HDD Samsung SP1654N co to jest?

klaudia2001 27 Lut 2008 23:34 1674 6
REKLAMA
  • #1 4853556
    klaudia2001
    Poziom 10  
    Prosze o pmoc w kwestii ustalenia wlasciwego elementu, ktory musze wymienic w moim twardzielu Samsung SP1654N
    http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=3d40e639a179311a
    powyzej jest link do zdjecia i tam zaznaczylem brakujacy element, ktory sie spalil
    nagle w czasie startu kompa poczulem niezbyt ciekawy zapach i zauwazylem dymek
    wiec wylaczylem PC no i zostal maly wegielek w zaznaczonym miejscu
    mam nadzieje, ze ktos mi podpowie co tam nalezy wlutowac
    ponizej link do zdjecia takiej samej plytki ale kompletnej
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/15456f6e6adbea81.html
    z gory dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4853640
    noopS
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Moim zdaniem brak tego elementu nie powinien uniemożliwić działanie tego HDD. Powinieneś się zastanowić co spowodowało uszkodzenie moim zdaniem wina leży po stronie zasilacza.
    Niestety na zdjęciu nie widzę dokładnie ale najprawdopodobniej jest to dioda zabezpieczająca ponieważ jest paskiem skierowana do +5V no i szlak ja trafił jak zasilacz zwariował. Sprawdź czy jeszcze coś nie zwiera najlepiej ustaw miernik na tester ciągłości i daj sondy na +5V i GND jaki zrobi beep to nie dobrze. tak samo sprawdź dla +12V i GND dla wszelkiego wypadku. Sprawdź zasilacz bez obciążenia czy daje prawidłowe napięcia bo wg mnie to jemu sie +5V zepsuła
  • REKLAMA
  • #3 4854051
    klaudia2001
    Poziom 10  
    sytuacja jest taka, że na kompie kodziły 2 hdd i w pewnym momencie przy uruchomieniu strasznie się zadymiło z dysku z miejsca zaznaczonego więc wyłączyłem kompa
    po odpięciu kompa odpiąłem dysk i już nie sprawdzałem czy chodzi
    pc natomiast na drugim dysku działa normalnie
  • #4 4854075
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    To jest kondensator bez niego dysk będzie chodził.
    Ale możesz wlutować zwykły 100mikro/6,3V jak masz miejsce w komputerze.
  • REKLAMA
  • #5 4854133
    klaudia2001
    Poziom 10  
    faktycznie,odpaliłem i chodzi
    teraz muszę zarchiwizować dane i wlutować kondensator
    dzięki ;-)
  • REKLAMA
  • #7 4865826
    klaudia2001
    Poziom 10  
    wobec tego jaki element powinienem wlutować?
    przyznam, że w sprawach elektroniki nie znam się za bardzo ale z wlutowaniem sobie poradzę

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dysku twardym Samsung SP1654N doszło do spalenia elementu elektronicznego na płytce sterującej, co objawiło się dymem i zapachem spalenizny podczas uruchamiania komputera. Uszkodzony element to najprawdopodobniej transil (dioda zabezpieczająca), a nie kondensator, jak początkowo sądzono. Brak tego elementu nie uniemożliwia działania dysku, co potwierdzono po odłączeniu uszkodzonego dysku i uruchomieniu komputera z drugim dyskiem. Zaleca się sprawdzenie zasilacza pod kątem prawidłowych napięć oraz test ciągłości między +5V, +12V i masą, gdyż uszkodzenie mogło być spowodowane wadliwym zasilaniem. W celu naprawy należy wlutować odpowiedni transil, a przed tym zarchiwizować dane z dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA