logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Paczka basowa 4x10. Jakie są wasze opinie o głośnikach?

ak25 19 Cze 2007 19:40 2219 14
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 4000848
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Szczerze to te głośniki to troch lipawe są. Do nich wzmacniacz to wystarczy 50W i nie przesadzajmy że te głośniki mają 150W! To jest śmieszne. Radziłbym kupić głośniki Tonsila bo są bardzo dobre.
  • REKLAMA
  • #3 4001156
    ak25
    Poziom 11  
    tam jest napisane:
    Cytat:

Moc RMS [W] 75

i to wydaje sie prawdziwe(realne)
    a poza tym te glosniki beda ze soba polaczone wiec ta paczka teoretycznie na tych glosnikach powinna miec 300W RMS.

miałes kontakt z tymi glosnikami?? mozesz cos wiecej powiedziec??

jeszcze takie małe wtacenie
    gdzies przeczytałem ze taka paczka nie musi miec zwrotnicy. co o tym sadzicie??

glosniki w takich paczkach laczy sie równolegle czy szeregowo?? a moze jakies mieszane polaczenie??
    (nie bijcie za takie pytania, gdzies człowiek musi sie tego dowiedziec)
  • REKLAMA
  • #4 4001192
    Kaool
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    takie głośniki łączysz jak chcesz zleży co chcesz uzyskać a dokładniej jaką impedancje
  • #5 4001467
    ak25
    Poziom 11  
    rozumiem, ale moc sie sumuje?? tak??
    no niech ktos powie mi cis wiecej o tych glosnikach

a skoro mowa o impedancji. lepiej miec 4Ohm czy 8Ohm??
    (to zalezy od zwmacniacza, wiem, ale lepiej zebym miał wzmacniacz 8 czy 4 Ohmowy na wyjciu) mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi.
  • #6 4001479
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4001696
    ak25
    Poziom 11  
    hehe. wiem jak sie liczy rezystancje zastepcza:P:P
    to chyba zdecyduje sie na te głosniki.

Dodano po 1 [minuty]:

a czy ktos mi odpowie odnosnie zwrotnicy??
    jest ona konieczna?? gdzies czytałem ze nie.
  • #8 4002231
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4005418
    mroovka
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Do gitary basowej bez zwrotnicy, jedynie do wysokotonowca kondensator i ewentualny tłumik. W ogólności zwrotnice LC są złem w paczkach do instrumentów ze względu na przesunięcia fazowe.
  • #10 4005693
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Heh widzę ze przemawia do ciebie cena tego głośnika a nie jego jakość. ZA 4 x 30 zł = 120 zł lepiej zbudować coś na 1 dobrym głośniku. Zainwestuj w 2 x 30cm i będziesz miał bass ale głośniki chodziarz STX, choć za nimi nie przepadam, a tak wogóle to gdzie to ma grać>> To ma byc do gitary bo w końcu nie wiem bo niby basowa skrzynia piszesz. A może lepiej kupić 1 głośnik o efektywności 97dB który zagra głośniej niż te twoje 4 x alpierd.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 4007856
    Kaool
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    po co sie bawić w takie coś 4 głosniki ? W akustyce liczy sie jakość a potem ilość. Jak już kolega wyżej napisał kup konkretny głośnik basowy może coś starszego np visatonek, tonsil lub polskie stx. Jatwiej bedzie zrobić skrzynie no i nie będzie zajmowało dużo miejsca.
    pozdrawiam
  • #12 4029553
    ak25
    Poziom 11  
    pochodziłem, popytałem sie i faktycznie te glosniki to lipa.
    wszedzie polecali mi głownie tonsile jeszcze kilka firm ale nie zapomniałem:)
    wiec chyba sie na tonsile zdecyduje. tylko w takim wypadku budrzet sie sporo podniesie.

to bedzie paczka do gitary basowej.

dziekuje za odpowiedz dotyczaca zwrotnicy.

mysle ze to juz wszystko w tym temacie.

dziekuje wam wszystkim za rady i pozdrawiam.
    jesli juz zrobie ta paczke to wstawie zdjecia.
  • #13 4034663
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Część osób tutaj nie orientuje się że chodzi o paczkę do gitary basowej, mam nadzieję że nie skorzystasz z ich rad.

Co do głośnika - niestety jest to słabizna nawet jak na alpharda - 90 db.... Jeśli chcesz tanio to proponuję tonsil GD 30/50 2x (są regeneraty albo używki na allegro). Wyjdzie mniej więcej tyle co za 4 alphardy, a będzie znacznie głośniej...

ktoś tu mówił o teslach hm.... niestety w ofercie Tesli nie ma nic taniego do gitary basowej.

Paczka nie musi mieć zwrotnicy, tylko kondensator do wysokotonowca o ile go zastosujesz.
  • #14 4034680
    ak25
    Poziom 11  
    dzieki.
    i tak postanowiłem dolozyc do tego interesu i kupic 4 tonsile 10''.
    rozmawiałem z osoba ktora robi hobbystycznie takie rzeczy i wiem juz ze zadnej zwratnicy nie musi byc.
    no i oczywiscie bedzie wysokotonowiec
    Wlasnie zauwazyłem ze rady czescui były skierowane bardziej do kolumny basowej a nie do kalumny pod gitare basowa.
    wielkie dzieki
    pozdraiam
  • #15 4109284
    ak25
    Poziom 11  
    paczka wykonana...
    glosniki to tonsile.
    wkrutce zamieszcze zdjecia,
    musze ja jeszcze wytlumic w srodku, ale gra bardzo dobrze, przeszła juz chrzest na probie, takze jest git.:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy paczki basowej 4x10" do gitary basowej oraz wyboru odpowiednich głośników. Proponowany na początku głośnik Alphard HW-1000 8Ω 150W został oceniony jako słaby pod względem mocy i jakości, z mocą nominalną znacznie niższą niż deklarowana. Uczestnicy zalecają wybór głośników Tonsil, które są polecane do zastosowań basowych i oferują lepszą efektywność oraz jakość dźwięku. Poruszono kwestie łączenia głośników (szeregowo, równolegle) w celu uzyskania odpowiedniej impedancji oraz sumowania mocy, a także znaczenia impedancji 4Ω vs 8Ω w kontekście dopasowania do wzmacniacza. W temacie zwrotnic ustalono, że w paczkach do gitary basowej zwrotnica nie jest konieczna, wystarczy kondensator do głośnika wysokotonowego, jeśli jest stosowany. Zwrócono uwagę, że zwrotnice LC mogą powodować przesunięcia fazowe niekorzystne dla instrumentów. Ostatecznie autor zdecydował się na głośniki Tonsil 10", zrezygnował z Alphardów, a paczka została wykonana i pozytywnie przetestowana. Wskazano także alternatywy takie jak głośniki STX i Visatonek, jednak Tonsil pozostaje rekomendowanym wyborem do basówki. Podkreślono, że jakość głośnika jest ważniejsza niż ilość, a lepiej zainwestować w dobrej klasy pojedyncze głośniki niż w wiele słabszych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA