logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik do silnika krokowego M42SP-5TA z drukarki Lexmark - jak wybrać?

Janek05 19 Cze 2007 21:57 2094 3
REKLAMA
  • #1 4001023
    Janek05
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam poszukuję sterownika do silnika krokowego. silnik jest bipolarny ma cztery kabelki. chodzi mi o sterownik w którym gdy nacisnę jeden przycisk silnik robi jeden krok w prawo, drugi przycisk krok w lewo, a dwa następne powodowałyby obracanie się silnika w lewo i w prawo.
    na naklejce z silnika napisane jest tylko M42SP-5TA 7.5 stopnia krok i opór 7.5ohm niestety nic więcej nie mogę o nim znaleźć. silnik pochodzi z drukarki lexmark.
  • REKLAMA
  • #2 4003016
    jogaczew
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    poszukaj na jakiej stronie z maszynami do wypalania napisów w styropianie itp...w takich maszynach są silniki krokowe jezeli znajdziesz schemat maszyny i opis to na 100% będzie tam schemat sterownika. kiedys spodkałem się z takim opisema ale na francuskojęzycznej stronie. :( Jak znajdziesz schemat to spokojnie takie cos zrobisz!
  • REKLAMA
  • #3 4003038
    Janek05
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    szukałem i to bardzo dużo ale niestety nic takiego nie znalazłem. jeślibyś znalazł adres tamtej francuskiej strony byłbym bardzo wdzięczny.
  • #4 4003270
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    masz przyklejony schemat o silnikach krokowych , tam znajdziesz sterowniki do silnika bipolarnego
    w Twoim przypadku wystarczy układ na L298 jako stopień mocy , do tego musisz dorobić układ generujący odpowiednie sygnały sterujące step / dir
    możesz również całą część sterująca wpakować do mikrokontrolera , można również całą tą część zbudować z podstawowych układów logicznych
    tu masz przykład takiego rozwiązania https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic696985.html
REKLAMA