logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przepływ prądu w prostowniku trójfazowym po wyłączeniu tyrystora SCR

Wawa_19_ 20 Cze 2007 17:14 3141 6
REKLAMA
  • #1 4003346
    Wawa_19_
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Mam taki układ i moje pytanie brzmi: jak płynie prąd gdy tyrystor SCR zostanie wyłączony? (wiadomo, że jak przemienne napięcie zasilające zmieni znak na ujemny, napięcie na odbiorniku spadnie natychmiast do 0 i się wyłączy tyrystor). Bo gdy tyrysotr przewodzi to wiadomo że prąd płnie przez źródło napięcia przemiennego,tyrystor i odbiornik(rezystor i cewkę). Natomiast nie mogę ustalić jak może płynąć prąd (bo on aperiodycznie zmierza do 0) gdy tyrystor jest wyłączony...Bo na pewno nie bedzie płynął tylko i wyłącznie przez odbiornik i diodę zwrotną bo on zmierza jak już pisałem do 0 (nie może skokowo wraz z napięciem bo mamy cewkę tylko musi nastąpić rozładowanie) więc znika jakoś,ale jak ustalić jak płynie to nie wiem.
    Przepływ prądu w prostowniku trójfazowym po wyłączeniu tyrystora SCR
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4003501
    Lysoleq
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Po pierwsze gdy napięcie zasilające spadnie do zera to tyrystor dalej będzie pracował, do momentu w którym prąd przez niego płynący dojdzie do zera (prawie do 0). Tak więc będzie przewodził również przez chwilę ujemną półfalę napięcia.

Dioda w tym układzie powoduje, że zanik prądu wynikający naturalnego dojścia prądu do zera będzie o chwilkę opóźniony, gdyż energia zgromadzona w cewce będzie się właśnie przez nią rozładowywać.
    (jak zapewne wiesz indukcyjność uniemożliwia skokowe zmiany pradu).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4003515
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    No nie do końca.
    Po przyjściu ujemnej połówki napięcia zmiennego następuje od razu zatkanie tyrystora (poprzez przyłożenie do niego ujemnego napięcia zaporowego poprzez diodę).
    Lysoleq napisał:
    Tak więc będzie przewodził również przez chwilę ujemną półfalę napięcia.
    Za sprawą diody akurat w tym przypadku tak nie będzie. Bo energia zgromadzona w indukcyjności będzie mogła się przez nią rozładować nie wykorzystując tyrystora.

Z praw komutacji wiemy, że prąd przez cewkę będzie płyną nadal.
    Skoro napięcie zasilania zostało odłączone od obwodu (gdyż impedancja tyrystora jest ≈ ∞) to prąd będzie jak już powiedziałeś dążył do zera.

Z powodu tego, że diodę można potraktować jako zwarcie (w jednym kierunku) to cewka rozładuje się przez nią ze stałą czasową L/R.
    Wynika z tego, że napięcie na odbiorniku będzie zerowe (jako całości) a dokładnie mówiąc UR=UL tyle, że przeciwnie do siebie skierowanych.
  • REKLAMA
  • #4 4003675
    Wawa_19_
    Poziom 14  
    czyli podsumowując: prąd znika(ginie), bo energia jest tracona na diodzie, czyli prąd gdy tyrystor nie przewodzi przepływa przez odbiornik i diodę (przez źródło zasilania nie przepływa). Racje mówię?

A mam pytanie jeszcze. A jak zamiast diody dam rezystor to będzie taka sama sytuacja na ujemnej połówce napięcia? Bo też energia może być tracona przecież na rezystorze. Bo przy dodatniej to wiadomo - będzie mniej energii dopływało do odbiornika bo część będzie na rezystorze tracona no i prąd bedzie przez rezystor płynął)
  • Pomocny post
    #5 4003878
    cackoarek
    Poziom 26  
    Wawa_19_ napisał:
    czyli podsumowując: prąd znika(ginie), bo energia jest tracona na diodzie, czyli prąd gdy tyrystor nie przewodzi przepływa przez odbiornik i diodę (przez źródło zasilania nie przepływa). Racje mówię?

Może nie tyle tracona na diodzie ale dioda umożliwia przepływ prądu spowodowanego przez zaindukowaną siłę elektromagnetyczną. A tym samym jej "rozładowanie" przez obwód cewka-rezystor.

Wawa_19_ napisał:
    A mam pytanie jeszcze. A jak zamiast diody dam rezystor to będzie taka sama sytuacja na ujemnej połówce napięcia? Bo też energia może być tracona przecież na rezystorze. Bo przy dodatniej to wiadomo - będzie mniej energii dopływało do odbiornika bo część będzie na rezystorze tracona no i prąd bedzie przez rezystor płynął)

A więc tak: Energia będzie tracona na rezystorze ale w cale inny prąd przez odbiornik nie będzie płynął (mamy tu połączenie równoległe i napięcie na odbiorniku sie nie zmieni).
    A co tej ujemnej połówki. W przypadku wstawienia rezystora aż tak szybko tyrystor się nie wyłączy. Ale jedno jest pewne: na pewno szybciej niż bez tego rezystora.
  • REKLAMA
  • #6 4004227
    Wawa_19_
    Poziom 14  
    Rozumiem, a jak by odbiornik stanowiła tylko cewka (nie było rezystora) no i mielibyśmy pierwotnie diodę zwrotną to z tego co wiem przy ujemnej połówce by cewka rozładowywała się tak, że prąd by liniowo spadał do 0 ( f(x)=-x) i właśnie tutaj jak to uzasadnić że gdzie ta energia jest tracona?bo nie ma rezystora. Na diodzie jak powiedziałeś nie, więc... Chyba że mi się coś pomyliło.
  • Pomocny post
    #7 4004279
    cackoarek
    Poziom 26  
    heheeheh się dociekliwy znalazł :)
    Widzę, że mam dwie drogi aby się z tego wydostać :P

1) W obwodzie rzeczywistym energia zostałaby wytracona na rezystancji cewki (małej ale zawsze istniejącej) plus rezystancji kabla.

2) W obwodzie idealnym (ale nie dałbym się za to zabić) energia nie zostałaby wytracona tylko prąd cały czas płynęłaby w kółko... (trochę to dziwne)

Gdzieś słyszałem, że w warunkach nadprzedodnictwa (b. niskie temperatury) wytworzono w pewnym obwodzie za pomocą indukcji prąd, który krążył w obwodzie kilka lat bez zauważalnej różnicy natężenia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono przepływ prądu w trójfazowym prostowniku z tyrystorem SCR po jego wyłączeniu. Tyrystor przewodzi prąd do momentu, aż prąd przez niego płynący spadnie do zera, co następuje z opóźnieniem ze względu na energię zgromadzoną w indukcyjności obciążenia (cewce). Dioda zwrotna umożliwia rozładowanie energii zgromadzonej w cewce, pozwalając prądowi płynąć przez obwód cewka-rezystor-dioda ze stałą czasową L/R, mimo że napięcie zasilania jest ujemne lub zerowe. W idealnym obwodzie bez rezystancji energia nie jest tracona, a prąd mógłby krążyć bez zaniku, jednak w rzeczywistych warunkach energia jest rozpraszana na rezystancji cewki i przewodów. W przypadku zastąpienia diody rezystorem, prąd rozładowania cewki również będzie płynął, ale tyrystor wyłączy się szybciej. Wskazano, że napięcie na odbiorniku w czasie rozładowania jest sumą napięć na rezystorze i indukcyjności, skierowanych przeciwnie. Dyskusja podkreśla znaczenie właściwości indukcyjności i elementów zabezpieczających w kształtowaniu przebiegu prądu po wyłączeniu tyrystora SCR w prostowniku trójfazowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA