logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o kamerze Blaupunkt CRC-850 i sugestie zakupu używanej kamery video

themark 26 Paź 2003 09:20 97773 181
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto kupić używaną kamerę Blaupunkt CRC-850 i jaką używaną kamerę video wybrać zamiast niej?

Nie opłaca się kupować Blaupunkta CRC-850 tylko dlatego, że ma logo Blaupunkt, bo ta marka nie produkowała kamer — były to zwykle wyroby Sony albo Panasonica, a ten model to stary Sony [#374851][#390846] Z używek najlepiej celować w miniDV, bo daje łatwe zgrywanie przez FireWire i sensowną jakość; warto patrzeć na dobry jasny obiektyw, stabilizację optyczną, min. 800 tys. pikseli, manualne ustawienia i baterie w rozsądnej cenie, a nie na cyfrowy zoom czy „bajery” [#1162095][#2276232] Użytkownicy odradzają stare Hi8 Sony ze względu na drogie części i ryzyko padnięcia głowicy, a bardziej polecają Panasonica lub JVC; w praktyce często wskazywano Panasonica GS60/GS80/GS180 oraz niektóre JVC jako rozsądniejsze zakupy [#390846][#5033955] Jeśli zależy Ci na prostocie i mniejszych kosztach serwisu, Panasonic wypada lepiej niż Sony, a przy zakupie używki trzeba uważać na stan mechaniki i głowic [#390846][#1061162]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 374735
    themark
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    WITAM WSZYSTKICH !!

Mam zamiar zakupić sobie kamerę Video i moim typem jest (narazie) BLAUPUNKT CRC-850, w
    ogóle produkty Blaupunkta są w dość przyzwitych ramach cenowych.
    Proszę o ewentualne info na temat tej kamery, jak również inne sugestie na temat zakupu, czy może zakupić inną markę, no nie wiem. W tej materii jestem początkujący i nie chcę "wtopić"
    Zaznaczam że poszukuję kamery na rynku wtórnym.
    POZDRAWIAM
  • #2 374851
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 220
    Akurat tego modelu nie znam ale musisz wiedzieć,
    że BLAUPUNKT nigdy nie był producentem kamer.
    Jeżeli jest to 8mm będzie to SONY a VHS-C PANASONIC
  • #3 374870
    themark
    Poziom 15  
    Hmm czyli wynika z tego że Logiem Blaupunkta były tylko firmowane wyroby innych firm (masło maślane ale jakoś tak ;-) ))

W takim razie co byście mi Państwo zaproponowali, cena też gra szczególną rolę ale nie chcę kupić czegoś co jak się uwali to nikt mi nie naprawi.
    Oczekuję propozycji.

DZIĘKUJĘ !!!
  • #4 378766
    MCik
    Poziom 12  
    Nie wiem ile chcesz na taki sprzęt wydać i do czego on by miał Ci służyć. Osobiście też miałem taki dylemat. Kupiłem kamerkę cyfrową (format miniDV), i jestem z niej bardzo zadowolony (mała, lekka, no i jakość sporo lepsza od VHS). Bardzo prosto ją spiąć z kompem i samemu obrabiać nagrany wcześniej materiał. Ceny na allegro- nie dużo ponad 1000 i w górę, ale naprawdę warto. Co do firmy to proponuję panasonica (słyszałem że są nie do za......nia), ja mam JVC-a.

Ale wybór oczywiście należy do Ciebie :)

Pozdrawiam
  • #5 381694
    themark
    Poziom 15  
    Witam witam !!
    Podstawowe pytanie zadane przez Kolegę "MCik" ile chcę wydać :-) jasne że jak najmniej :-) i nie musi to być kamera cyfrowa za 1000 i więcej złociszy ma ona być u mnie uzupełnieniem aparatu fotograficznego ot tak dla checy zrobić jakiś filmik gdzieś na imprezce, pośmiać się itp. Poprostu nie musi to być jakiś HighTech ot poprostu zwykły, dobry, SPRAWNY (dla mnie najistotniejsze) analog.
    A wracając do tematu mam teraz na oku jakiegoś SONiaka symbol CCD-TR2000E mała Hi8 za niecałe 380 zł.
    Moze macie inne typy swoich kamer, może jakieś spostrzeżenia, jak pisałem na początku w tym temacie jestem zielony jeżeli chodzi o zakup kamery i nie chcę wtopić.

POZDRAWIAM i dziękuję za ozdew'y !
  • #7 390846
    rae0113
    Serwisant RTV
    Ocena: 25
    Blaupunkt nigdy nie robił kamer-zawsze kupował gotowe od Panasonica albo Sony.Podobnie Grundig lub Philips.Szczerze odradzam zakup Sony-koszmarne ceny części,sprzedaż modułowa(nie kupi się pojedynczego elementu tylko jakiś kompletny zespół za okropną kasę).Panasonic jest bardziej przystępny,chociaż ostatnio im też odbija-np.żeby kupić flexa do LCD trzeba kupić prawie pół obudowy.Odpuść sobie stare HI8 Sony-padnie Ci głowica po pół roku i kamera na śmietnik.ten CCR850 to też stary Soniak.Lepiej kup sobie używaną DV-kę JVC -nie psują się prawie wcale-a jeśli się zepsują to kupisz części w normalnej cenie
  • #9 1061162
    mq21
    Poziom 2  
    Posiadam kamere Panasonica 5 lat i szczerze polecam właśnie tą firme .Panasonoc jako jedyna chyba firma stosuje kasety z przystosowane do bezpośredniego odtwarzania na video za pomocą kasety adaptacyjnej czyli wkładasz małą kasete z kamery do kasety adaptacyjnej i oglądasz bezpośrednio z video nie niszcząc głowicy kamery . W ciągu tego czasu użytkowania ( dość intensywnego ) nie miałem z nią żadnych problemów . Polecam
  • #10 1112905
    c.k.
    Poziom 15  
    Rozejżyj się na Allegro,a wybiezesz coś w miarę dobrego i taniego.[bywają okazje]

Dodano po 1 [minuty]:

Rozejżyj się na Allegro,a wybiezesz coś w miarę dobrego i taniego.[bywają okazje]Co kupić i gdzie kupić
  • #11 1149722
    artexx
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Witam wszystkich.

Chciałbym dołączyć się do tytułowego pytania kolegi i prosić Wszystkich o pomoc w temacie. Od niedawna zapragnąłem mieć kamerę cyfrową. Nie mam na to zbyt wielkiego budżetu. Myślę o wydatku rzędu do 1500 zł. Dodam, że jestem laikiem w tej materii tzn posługiwałem się już różnymi kamerami (nie swoimi), ale nigdy nie zagłębiałem się w ich parametry techniczne wskutek czego jest to dla mnie czarna magia. Ostatnio oglądałem kamerę samsunga VP-D101 - tandard Mini DV, zoom 16x optyczny,przetwornik CCD 800 tys. pikseli, wbudowany "Aparat cyfrowy", ewentualnie VP-D301 - zoom 20x optyczny.
    Czy ktoś z Was posiada takowy sprzęt i może coś o nim powiedzieć? Czy Ktoś wogóle może mi powiedzieć na co zwracać uwagę wybierając tę lub inną kamerę? Nie jestem jeszcze zdecydowany konkretnie na żadą więc będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady i sugestie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • #12 1162095
    Stef.krak1
    Poziom 14  
    Jestem użytkownikiem kamer od wielu lat, więc może moje uwagi coś pomogą. Tak naprawdę to mniej ważne jaka marka (oczywiście wykluczamy Mediony i itp).Tylko przy Sony więcej płacisz za markę niż za parametry.
    Nie daj nabrać się na wyścigi w Zoomach cyfrowych. To nic nie warty bajer, nigdy nie będziesz go używał. Najważniejszy Zoom optyczny, ale też bez wyścigu.Powyżej 10X musisz stosować statyw aby mieć jako takie ujęcia. Nieważne bajery cyfrowe, typu napisy, przejścia itp. To można zrobić o wiele lepiej na kompie.Ważne są: ilość pikseli min.800 , manualne ustawienia parametrów, we/wy Dv, dobry jasny obiektyw, bo cyfrówka słabo widzi, tanie i dostępne baterie , żadne HI8 i Digital8.
    Jak funkcja Foto to tylko min 1 mpix.
    Pozdrawiam
    Stefan
  • #13 1163400
    artexx
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Dziękuję za podpowiedź
    chyba to sobie wydrukuję i pójdę z tą kartką do sklepu

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
  • #15 1236794
    Jazdaaaa
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    polecam sony (wiadomo najlepsze kamery znamy tej marki) wyjatkowym modelem funkcjonalnym i zarazm bardzo tanim jest model trv-228 posiada ona wszystko co powinna mien nowoczesna kamera a mianowicie nagrywanie w ciemnosci
    -zblizenie 990 X
    -zoom
    -lampe
    -wyswietlacz lcd 2,5"
    a cena tej kamery w markecie jest 1000 zl 2 lata gwarancji serdecznie pozdrawiam
    mam nadzieje ze ja kupisz :)
  • #16 1237186
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    Witam ja pytam o sytem ntsc i pal , a zoom 990X jest nieistotny tak samo jak lampa.Wyświetlacz lcd to ma każda. A sony to ne jest najlepsza marka Może Canon , to już prędzej. Mnie interesuje konwerter analog cyfra, wejście analog wideo bo wyjście to też ma każda , wejście na mikrofon. Ale najważniejsze to co z systemami czy da się to jakoś pogodzić jeśli kamera ma tylko ntsc? jak wygląda ronwersja na pal? Pozdrawiam i oczekuje porady.
  • #18 1257615
    El_gato
    Poziom 11  
    Mam wielką prośbę bo widzę ze obeznani jestescie :) mam zamiar kupic kamerke MiniDV, mam upatrzoną Panasonic GS15 - co wy o tym sądzicie? jestem amatorem w kamerowaniu i zalezy mi bym mógl jej uzywać wszędzie poniewaz troszke jeżdzimy po róznych miejscach (jaskinia, śnieg, lato i oczywiscie normalnie w pokoju gdzie oswietlenie wiadome jakie jest). i moje pytanie wlasnie takze do tego oswietlenia czy warto kupić tą kamerkę? czy moze spojrzeć na coś innego ? kamerka ta jest w cenie 2000.
  • #19 1265403
    Pikalk
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    No napewno kamera cyfrowa. Im droższa tym lepsza ale nalęży dokładnie czytać ich opisy w sklepach. Nie polecam używanych z komisów i innych takich. Po prostu przejdź się do sklepu i popatrz co ci odpowiada.
  • #20 1364347
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 1905022
    Marek_Ploskie
    Poziom 12  
    Mam zamiar kupić kamerę na nośnik DVD, co o takim czymś myślicie i jaką wybrać do zastosowań domowych amatorskie kręcenie uroczystości domowych. Pozdrawiam i dzięki.
  • #22 1906967
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 1910017
    Marek_Ploskie
    Poziom 12  
    Dzięki za wiadomość to mi dało dużo do myślenia i może się rozmyślę. Dzięti.
  • #24 2053133
    krzysl 45
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam
    od 10 lat użytkuje kamerki sony i panasonic polecam te firmy są nie do zajechania.
  • #25 2061588
    rma
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    A co sądzicie o kamerkach JVC z twardym dyskiem 20Gb i 30GB jak jest tam naprawde z jakoscia zapisu jest lepiej niz DVD czy miniDV czy nie bo wygoda na pewno wieksza,
  • #26 2062415
    krzysl 45
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam tylko nie JVC miałem jedną od nowego dzięki bogu że od nowego bo po 6 naprawach oddali mi pieniądze. tak jak pisałem poprzednio .SONY I PANASONIC, to jest firma godna polecenia.Mam te kamerki od 10 lat i nie znają słowa naprawa. Pozdrawiam KRZYŚ.
  • #27 2064669
    Kamil _84
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Mam dylemat odnośnie kamery wogule niewiem czym sie sugerowac przy zakupie jakies kamery. Ostatnio znalazlem dwie kamery i prosiłbym o niewielka recenzjena ich temat ktura jest lepsza ktura sie bardziej opłaca. http://www.sklepit.pl/cgi/easyshop.cgi?com=PT/6757 http://www.fotosklep.pl/sklep,678,17274504,16094335292383,03,,pl-pln,255238,0.html prosze o pomoc na kamerke chce wydac nie wiecej niż 2 tysie.
  • #28 2089009
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 2276232
    doubleube
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Ja mam Panasonic NV-DS15 (DV) kupiona nowa 6 lat temu.
    4200zł !!! szok !!! ale warto bylo
    kasety wtedy kosztowaly 40zł, teraz 10zł
    do dzisiaj chodzi
    i tak
    nie patrzcie na bajery typu przejscia cos tam czy jakas sefia czy inne glupoty.
    Wszystko to sie robi potem przy obrobce w komputerze
    Cyfrowe zblizenie nie ma znaczenia - takze nie brac pod uwage
    wazne jest optyczne gdzie nie ma takich znieksztalcen (mysle ze kolo x15 wystarczy)
    Jedyne co moge polecic to stabilizator obrazu ale optyczny
    moja ma elektroniczny i cos tam daje ale optyczny lepiej se radzi z drganiami kamery
    co jeszcze tu dopisac.
    na pewno wazna jest lampa w kamerze
    ciezko przy slabym oswietleniu dobrac balans bieli, czyli programowanie odcienia bialego koloru gdzie reszta wtedy traci prawdziwe odzwierciedlenie kolorów.
    to tyle
    powodzenia
  • #30 2290625
    norbi123
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    nic nie piszecie o canonie dlaczego?

temat scaliłem. Regulamin p. 14 [arko]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opinii o kamerze Blaupunkt CRC-850 oraz ogólnych porad dotyczących zakupu używanej kamery video, zwłaszcza dla początkujących użytkowników. Uczestnicy podkreślają, że Blaupunkt nie jest producentem kamer, a modele z tym logo to produkty firm Sony lub Panasonic. Zalecane jest unikanie kamer Sony ze względu na wysokie ceny części zamiennych i trudności w serwisowaniu, natomiast Panasonic jest oceniany jako bardziej przystępny i trwały producent. Wskazuje się, że lepiej inwestować w kamery miniDV, które oferują dobrą jakość obrazu, łatwość zgrywania materiału na komputer (przez FireWire), oraz dostępność części. Kamery VHS-C i Hi8 są mniej polecane ze względu na niższą jakość i awaryjność. Wśród polecanych marek wymienia się Panasonic, JVC oraz Sony, choć z zastrzeżeniem dotyczącym kosztów serwisu Sony. Poruszono także temat kamer z twardym dyskiem (HDD) i DVD, wskazując na zalety i wady tych nośników, np. większą trwałość HDD i łatwość edycji materiału, ale też problemy z nagrywaniem przy głośnych dźwiękach w kamerach HDD. Wskazano na istotne parametry przy wyborze kamery: zoom optyczny (zalecany do 10-15x), stabilizację obrazu (najlepiej optyczną), ilość pikseli matrycy (minimum 800 tys. do 2 mln), manualne ustawienia, jasny obiektyw, oraz łatwość zgrywania materiału na komputer. Poruszono również kwestie kompatybilności systemów PAL i NTSC oraz konwersji sygnału. Wiele osób poleca zakup używanych kamer miniDV z uwagi na dobrą jakość i dostępność części, a także radzi unikać kamer DVD ze względu na większą awaryjność i trudności w utrzymaniu. Wskazano popularne modele i serie kamer Panasonic (np. NV-GS180, GS280, SDR-H250), Sony (DCR-VX2100, DCR-SR50E, DCR-HC96E), JVC (GR-D73, GZ-MG50EZ, GZ-MG255EZ) oraz Samsung (VP-D101, VP-D301). Porady obejmują także kwestie techniczne dotyczące zgrywania materiału (FireWire vs USB), formatów zapisu (DV, MPEG-4), oraz wyboru odpowiedniego sprzętu do amatorskiego użytku i budżetu od około 300 zł do 3000 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA