logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć SMS internetowe i blokować numery zastrzeżone w sieci ERA?

dingo148 21 Cze 2007 15:48 4805 9
REKLAMA
  • #1 4006486
    dingo148
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Problem jest w tym ze mam tel w sieci ERA i chciałbym wyłączyc usługe sms internet. Tzn zeby w ogóle nie można było do mnie wysyłac smsów z neta. Wiem ze w Orange wystarczy wysłac sms o treści NIE na 102 i sprawa załatwiona. A jak to jest w Erze ??

I drugie pytanie: można jakoś zablokować tel, w tym sensie aby nie mógł do mnie dzwonić nikt z numerem zastrzeżonym (w tym przypadku chodzi o telefon w Orange).

Dzięki bardzo :)
  • REKLAMA
  • #2 4006494
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    treść sms-a: NIE numer: 8089
  • REKLAMA
  • #3 4006529
    dingo148
    Poziom 16  
    Dzięki bardzo :) A z tym zastrzeżonym to jakby ktoś wiedział to bede bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4006557
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 925
    Cytat:
    I drugie pytanie: można jakoś zablokować tel, w tym sensie aby nie mógł do mnie dzwonić nikt z numerem zastrzeżonym

możnaby było spróbować, bo nie jestem pewien w zależności od modelu tel poszukać opcji grupa zamknięta -> czyli mogą dzwonić tylko osoby które masz w swojej książce telefonicznej, jednak nie wiem czy działa to również z nr zastrzeżonymi.
    Trzeba sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 4008329
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    przed numerem telefonu piszesz:
    *#31#xxxxxxxxx - ukrywa nr
    #31#xxxxxxxxx- pokazuje nr
    Ps na stronie www.era.pl jest wszystko napisane!
  • #6 4008339
    dingo148
    Poziom 16  
    Dzięki xxxpiniuxxx ale to nie jest to o co mi chodzi. Ty podałes jak mam sobie zastrzec numer a mi chodzi o to aby nikt nie mógł do mnie dzwonic z zastrzezonego numeru.

pozdr
  • #7 4008360
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    ... A TAK MOŻNA???..... Nawet niewiedziałem. Ale jak zdobedziesz ten kod to jeśli dasz rade prosił bym o maila z kodem. Pzrd
  • #8 4009370
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 925
    Cytat:
    możnaby było spróbować, bo nie jestem pewien w zależności od modelu tel poszukać opcji grupa zamknięta -> czyli mogą dzwonić tylko osoby które masz w swojej książce telefonicznej, jednak nie wiem czy działa to również z nr zastrzeżonymi.
    Trzeba sprawdzić
  • #9 4010423
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Mozna na symbianach zablokowac pochodzenia przychodzace od zastrzezonych oraz innych wybranych numerow, jest aplikacja która tworzy tzw "czarna liste" i masz swiety spokoj.

pozdr
  • #10 4012340
    dingo148
    Poziom 16  
    Czyli co, musiałbym wgrac odpowiedni soft ??

Podsumowanie tematu

✨ W sieci ERA wyłączenie usługi SMS internetowych można zrealizować poprzez wysłanie SMS-a o treści "NIE" na numer 8089. W kwestii blokowania połączeń z numerów zastrzeżonych, operator nie udostępnia bezpośredniej usługi blokady takich numerów. Można jednak spróbować wykorzystać funkcję "grupa zamknięta" w telefonie, która pozwala odbierać połączenia tylko od kontaktów zapisanych w książce telefonicznej, choć skuteczność tej metody wobec numerów zastrzeżonych jest niepewna. Dla telefonów z systemem Symbian dostępne są aplikacje umożliwiające tworzenie "czarnej listy", która blokuje połączenia i SMS-y od zastrzeżonych oraz wybranych numerów. Wymaga to jednak instalacji odpowiedniego oprogramowania (softu) na urządzeniu. Dodatkowo, podano kody sieciowe do ukrywania i pokazywania numeru podczas wykonywania połączeń: *#31# przed numerem ukrywa numer, a #31# go pokazuje.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA