logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Charakterystyka częstotliwości głośnika STX - jak odczytać wykres?

Dj nemsu 21 Cze 2007 16:17 1581 12
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 4006808
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4006869
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    A jeśli chodzi o podział na zwrotnicy to i mmniejszy tym lepszy, na pewno nie 1.6 khz, maksymalny to 1 khz.
  • REKLAMA
  • #4 4006888
    Dj nemsu
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Aha a tam pisze moc 100 wat... ten głośnik bedzie miał tyle pod ile moge go podłączyć(wszytko prosze pisać w mocach RMS)
  • #5 4007545
    Joker2
    Poziom 23  
    Ocena: 264
    Dj nemsu napisał:
    Aha a tam pisze moc 100 wat... ten głośnik bedzie miał tyle pod ile moge go podłączyć(wszytko prosze pisać w mocach RMS)

STX podaje moce maksymalne, czyli mocy nominalnej ma około 50W (moc ciągła), natomiast na chwile można mu podłączyć moc do 100W. Jak będziesz długo go obciążał taką mocą to zacznie walić cewką o dno.
  • REKLAMA
  • #6 4007797
    Dj nemsu
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    To jak lepiej? podłączyć go pod 30watt czy 60? Mam takie końcówki do wyboru... do niego dam driver http://allegro.pl/item204945555_driver_50w_w_supercenie_.html
    Czy ten driver będzie dobry? jak dam 30wat?
    Będzie to ze sobą współpracowało, z tego stx dobre niskie częstotliwości będą?
    A do 60 wat taki dać?
    http://allegro.pl/item204945534_driver_75w_w_supercenie_.html
    Czy te drivery są dobre czy nie?
    Jak to razem zagra, prosze o odpowiedzi najlepiej szczegółowe i do wszystkich zadanych pytań, dziękuje za odpowiedzi
  • #7 4008125
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4008256
    panasewicz
    Poziom 11  
    Te GDN 30-100 stx a grają od ponad roku na ok.200 rms i żyją.
    Chyba podają moce raczej zaniżone a nie zawyzone.
  • #9 4008315
    rafczuś
    Poziom 11  
    Joker2 ale ty bzdure napisałeś: STX podaje moce maksymalne, czyli mocy nominalnej ma około 50W (moc ciągła), natomiast na chwile można mu podłączyć moc do 100W. Jak będziesz długo go obciążał taką mocą to zacznie walić cewką o dno.

STX podaje moce minimalne czyli rms a nawet zaniżone moce rms. Ten stx 100 wat rms można go puścić nawet na 120 wat rms i nic mu sie nie stanie.
  • #10 4009464
    Joker2
    Poziom 23  
    Dj nemsu wzmacniacz powinien być 100W żeby dobrze panował nad głośnikiem, ale niepowinno się go rozkręcać na maksa na długi czas i tyle.

panasewicz napisał:
    Te GDN 30-100 stx a grają od ponad roku na ok.200 rms i żyją.
    Chyba podają moce raczej zaniżone a nie zawyzone.

To pierwsze zdanie jest niezbyt logiczne, ale domyślam się że grają u Ciebie. Rada ode mnie: zmierz jaką moc ma faktycznie wzmacniacz. Może 200W w sumie, albo parametry całkiem są z kosmosu.

rafczuś napisał:
    Joker2 ale ty bzdure napisałeś: STX podaje moce maksymalne, czyli mocy nominalnej ma około 50W (moc ciągła), natomiast na chwile można mu podłączyć moc do 100W. Jak będziesz długo go obciążał taką mocą to zacznie walić cewką o dno.

STX podaje moce minimalne czyli rms a nawet zaniżone moce rms. Ten stx 100 wat rms można go puścić nawet na 120 wat rms i nic mu sie nie stanie.

Rafczusiu drogi: Po pierwsze stx podaje MOCE MAKSYMALNE jeśli uważasz inaczej, to chociaż tego nie pisz, bo nie reprezentujesz w tym momencie wysokiego poziomu wiedzy. Po drugie
    "Jak będziesz długo go obciążał taką mocą to zacznie walić cewką o dno."
    Jeśli mi nie wierzysz to poczytaj sobie podobne tematy. To są właśnie objawy obciążania głośnika mocą maksymalną przez długi czas. Po trzecie nie wiem co rozumiesz przez pojęcie moc minimalna. To znaczy, że mniej nie wolno puszczać na głośnik? Bo jak nie to "rafczuś ale Ty bzdure napisałeś".
  • #11 4010504
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Cytat:
    Rafczusiu drogi: Po pierwsze stx podaje MOCE MAKSYMALNE

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Doświadczenia większości osób z tymi głośnikami wskazują na to że można im podać znacznie większe moce niż podane, co by wskazywało że jest to moc nominalna, podana bez ściemy.
  • #13 4013148
    Joker2
    Poziom 23  
    SzokalML napisał:
    Cytat:
    Rafczusiu drogi: Po pierwsze stx podaje MOCE MAKSYMALNE

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Doświadczenia większości osób z tymi głośnikami wskazują na to że można im podać znacznie większe moce niż podane, co by wskazywało że jest to moc nominalna, podana bez ściemy.

Na takiej że mam Tonsila 25/80/1 i puszczam na niego most LM3886 na całość i nic się nie dzieje, a miałem stx'a 27/150 i to w zamkniętej obudowie z tym samym wzmakiem i za 3 miesiące zaczął stukać. Ten wzmacniacz raczej nie osiągnie więcej niż 150W, nigdy nie chodził na przesterze z tym stx. Raczej na ¾ mocy najwyżej, bo liczyłem się że to moc maksymalna, a jednak się rozleciał. Dlaczego? Nie wiem, może wadliwy, ale poczytałem na forum i znalazłem jeszcze kilka takich przypadków.

Pod pojęciem moc nominalna rozumiem że głośnik grał przy niej 100h w jakiejś tam budzie, czyli w zasadzie moc ciągła, bo nikt nie zostawia grającego głośnika na 4 doby bez przerwy. Jeśli stx'y się przy podawanej mocy rozlatują to znaczy chyba że coś jest nie tak?

Wiem że wielu ludzi twierdzi, że można podłączyć moc znacznie większą, ale zwykle ich testy trwają krótki czas, a jeśli będą trwały dłużej, to kończą się regeneracją.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy interpretacji charakterystyki częstotliwości głośnika STX oraz kwestii mocy zasilania. Pasmo przenoszenia głośnika wynosi około 38,5 Hz do 1,65 kHz przy spadku -3 dB. Zalecany podział częstotliwości na zwrotnicy powinien być poniżej 1 kHz, gdyż 1,6 kHz jest zbyt wysokie. Moc podana przez STX to moc maksymalna, natomiast moc nominalna (RMS) wynosi około 50 W, choć niektórzy użytkownicy twierdzą, że wartości RMS są zaniżone i głośnik może wytrzymać nawet 120 W RMS bez uszkodzeń. Długotrwałe obciążanie mocą maksymalną może prowadzić do uszkodzenia cewki. Wzmacniacz o mocy około 100 W RMS jest rekomendowany do prawidłowej kontroli głośnika, jednak nie powinien być używany na pełnej mocy przez długi czas. W dyskusji pojawiły się także pytania o kompatybilność głośnika STX z driverami o mocy 30 W i 60 W RMS, z linkami do ofert na Allegro. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami dotyczącymi trwałości głośników STX przy różnych mocach i konfiguracjach wzmacniaczy, wskazując na różne opinie dotyczące podawanych przez producenta parametrów mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA