logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowniki do kabla CS-42 dla Nokia 6020 - USB-Serial Controller nieznany

balooon 21 Cze 2007 23:00 1217 6
REKLAMA
  • #1 4008052
    balooon
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Pomocy!
    Mam kabelek ale gdzies zapodzialem sterowniki od niego. A problem jest taki...
    Instalowalem wszystkie jakie mozliwe sterowniki do Kabla cs-42. Pc Suite, wszystko co mozliwe. Natomiast status w menadzerze urzadzen nadal widnieje jako nieznany sprzet pod nazwa USB-Serial Controller. Co mam zrobic?
    Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz!
  • REKLAMA
  • #2 4008471
    obi997
    Poziom 27  
    Ocena: 115
    Witam.

Proszę na początek o odpowiedź na dwa pytania:

1. Czy kabelek to oryginał Nokii czy jakaś "podróbka". Jeśli to nie oryginalny kabelek to podaj jakieś szczegóły o nim.
    2. Czy wcześniej program PC Suite współpracował z tym telefonem na twoim kablu jak miałeś sterowniki.

Podejrzewam, że nie jest to oryginalny kabel a tutaj jest problem ze współpracą z programem PC Suit. Przerabiałem to na kilku kablach do innych modeli Noki.
  • REKLAMA
  • #3 4008888
    balooon
    Poziom 11  
    Tak wiec kabel kupilem na allegro, sprzedawca zapewnial ze orginal i przy sterownikach ktore zgubilem dzialal z Pc Suite i uzyskiwal polaczenie ktorego teraz nie ma.

EDIT Probowalem juz roznych rzeczy. Instalowalem tez na nowo sterowniki od usb do plyty glownej tez nic nie pomagalo... Znalazlem gdzies na forum ze ktos mowil iz istnieje program do konwersacji z USb na Serial jest takie cos?
  • Pomocny post
    #4 4009486
    obi997
    Poziom 27  
    Ocena: 115
    Witaj

Jeśli podasz namiar na ten kabelek w sikeci, jakieś zdjęcie opakowania czy chobćby nazwę to postaram się pomóc ze sterownikami bo sam też kiedyś walczyłem z takimi sprzętami.

Tutaj masz oryginalne stery do produktów Noki: http://www.nokia.com.pl/nokia/pomoc/oprogramowanie/sterowniki/

2. Zakładam, że masz na myśli USB to Serial Controller.
  • REKLAMA
  • #5 4009724
    balooon
    Poziom 11  
    Sterowniki te juz instalowalem, nic nie pomaga.
    ad. 2 Nie wiem czy chodzi Ci tutaj o nazwe programy ale dokladnie pod taka nazwa wyswietla mi sie owy kabelek

EDIT Pisalem ze jest to kabel CS-42
    Sorry CA-42
  • #6 4011239
    balooon
    Poziom 11  
    Nikt mi nie pomoze?
    <pyta zniecierpliwiony>
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada kabel Nokia CA-42 do telefonu Nokia 6020, jednak w Menedżerze urządzeń system wyświetla podłączone urządzenie jako "USB-Serial Controller" nieznany sprzęt. Próby instalacji różnych sterowników, w tym oryginalnych ze strony Nokii oraz sterowników do USB płyty głównej, nie przyniosły efektu. Kabel został zakupiony na Allegro, sprzedawca zapewniał, że jest oryginalny, a wcześniej sterowniki działały poprawnie. Wskazano, że problem może wynikać z użycia nieoryginalnego kabla lub braku odpowiednich sterowników konwertera USB-Serial. Zaproponowano sprawdzenie szczegółów kabla, zdjęć opakowania oraz odsyłano do oficjalnych sterowników Nokia oraz dokumentacji technicznej (Nokia_Conn_Cable_driver_UG_pol.pdf). Podano również linki do forów i stron z oprogramowaniem, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA